Színház, film, irodalom és koncert egy helyen

Immár tizenötödik alkalommal szervezi meg zsidó fesztiválját a Spinoza Színház szeptember 9. és 24. között. A több mint kéthetes fesztivál alatt a négy bemutató mellett számos zenés program, színházi előadás, koncert és filmvetítés is látható a Dob utcai teátrum színpadán.

A Spinoza tizenöt napos fesztiválján 78 művész lép fel, köztük olyan nevek, mint Gyabronka József, Hábetler András, Hegedűs D. Géza, Herczenik Anna, Klein Judit, Makranczi Zalán, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, Fellegi Balázs, Derzsi György, Masa Tamás.

Az idei fesztiválon a zenés játékok dominálnak. Ebből a műfajból négy saját produkciót is láthatnak a fesztivállátogatók a Spinozában. A Díva című, Karády Katalinról szóló zenés játék premierként kerül bemutatásra, emellett a Frida, a Spinoza & Rembrandt és a Poppera is szerepel a kínálatban.

Az Első kétszáz évem című előadás az idei fesztivál másik fontos premierje, a Királyhegyi Pál életéről szóló keserédes monodráma mellett a Spinoza közönség kedvence, a Herzl is látható lesz, Makranczi Zalán főszereplésével.

Herzl – Fotó: Véner Orsolya

Ebben az évben igazi filmkuriózumokkal készülnek a szervezők, a magyar zsidóság 2000 éves történetét filmen elbeszélve részben már bemutatta a Spinoza, azonban Dénes Gábor filmsorozatának legújabb részeit, a magyar zsidóság háború utáni életéről most láthatja először a közönség. Továbbá Weiss Manfréd családjának életébe is betekintést kaphatunk, illetve egy több száz éves kántordallamokat bemutató  is szerepel a kínálatban.

Zene nélkül nem múlhat el fesztivál, Leonard Cohen, Seress Rezső és Gershwin dalai, valamit a klezmerkoncertek kimaradhatatlanok a Spinoza Zsidó Fesztiváljának ez évi programjából is.

Végül, de nem utolsó sorban az előadások sem maradhatnak el a fesztiválról. Idén Heller Ágnes, Gábor György és Ungvári Tamás gondolatait hallhatják az érdeklődők. Ami pedig a humort illeti, kiderül, hogy a zsidó Bibliában kinek van a legjobb humora (persze, hogy az Örökkévalónak!), és arról is képet kapunk, hogy Karinthytól napjainkig kik voltak a legnagyobb zsidó humoristák.

Heller Ágnes – Fotó: Véner Orsolya

Szeptember 9. szombat 19 óra
Frida
Zenés játék

Frida Kahlo, spanyol-indián-magyar-zsidó származású, mexikói festőnő színes-tragikus élete. Rossz lapokkal indul (gyermekparalízis, baleset, harmincnyolc műtét, életre szóló fájdalom, stb.), mégis a kor egyik legszínesebb életét éli. Viharos életének néhány fontos állomása: eszeveszett házassága Diego Rivera festővel, viszonya Josephine Baker-rel és kapcsolata Trockijjal.

Szövegkönyv: Ann Silberberg
Zenéjét szerezte: Henk Nieland
Dalszöveg: Ann Silberberg, Bradányi Iván
Zenei vezető és
zongorán közreműködik: Neumark Zoltán
Jelmez: Veréb Dia
Rendezte: Czeizel Gábor

Szereplők:
Frida – Herczenik Anna
Diego – Hábetler András

Jegyár: 3.000,-

Szeptember 10. vasárnap 15 óra
Régi kántordallamok (film)
A zsidó zene szellemtörténete

A filmben két főkántor mesél a zsidó közösségek életéről, zsidó zenével aláfestve. Kardos Péter, főkántor, főrabbi többek között a Rabbiszeminárium 1956 utáni történetét mondja el, mindezt zenével alátámasztva. Tóth Emil főkántor pedig a zsidó gondolkodásba visz el bennünket, mindezt száz-kétszáz évvel ezelőtti zsidó zenével színezve. És itt nem akármilyen zenéről van szó. Ki hinné, hogy a 19. századi zsidó zene a világban szétszórt zsidóság zenéje mellé még Beethoven és Mozart dallamokat is becsempészett. E több, mint száz éves dallamokat a kántorok még otthonról, a szülőktől hozták.

Rendező : Fazekas Lajos
Producer: Villányi András
Operatőr /vágó: Nádorfi Lajos
Hangmérnök: Belovári Tibor
Szerkesztő: Villányi Zsuzsanna

Jegyár: 1500,-

Szeptember 10. vasárnap 19 óra
Poppera
Zenés játék

Boldogságtúra a Dob utcában

Hogyan legyünk boldogok? Ezt feszegeti manapság a világ számos boldogság-professzora. Van remény arra, hogy boldogok legyünk? Az érintett témák mindannyiunk számára ismerősek: szerelem, szex, házasság, kötődés, unatkozás és nem utolsó sorban zsidó identitás.

Írta: Sándor Anna, Mészöly Gábor
Zene: Henk Nieland
Zongoránál: Neumark Zoltán
Rendező: Fischer Gábor
Producer: Sándor Anna

Szereplők:
Professzor – Hábetler András
Lány – Bucsi Annamária
Fiú – Merán Bálint

Jegyár: 3000,-

Szeptember 11. hétfő 19 óra
Királyhegyi Pál: Első kétszáz évem
monodráma

,,Közeledett a karácsony, és mindannyian izgatottan vártuk a szentestét, mert olyan hírek jártak, hogy ezen a napon dupla kenyéradagot és állítólag húst is kapunk. Az volt a rögeszmém, hogy ha még egyszer kiszabadulok, egyszerre megeszem hat liter libacombot. A sok leves után, más mértékegységet, mint literben, már elgondolni sem tudtam. A vonat állt. Két SS-fiú őrzött bennünket, az egyik kitűnően beszélt magyarul, minthogy magyar volt. Udvariasságból megszólítottam.
– Hová visznek bennünket, Uram?
– A megsemmisítő táborba.
– Végre egy jó hír. – És meddig tart az út?
– Bizonytalan.
Kértem, adjon legalább feketekávét a kulacsából…”

Királyhegyi Pál memoárja alapján színpadra alkalmazta,
dramatizálta és előadja: Áron László

Rendező: Czeizel Gábor

Jegyár: 2500,-

Szeptember 12. kedd 19 óra
Hagyomány! Hagyomány!
A Tumbalalajkától a Hegedűs a háztetőnig

A zsidókat mindig üldözték, vándoroltak egyik helyről a másikra. Közben állandóan kirabolták őket. Csak két dolgot nem raboltak el tőlük soha: a hagyományaikat és a dallamaikat.

A két fellépő művész fantasztikus hanggal, valamint gitárokkal és hegedűvel ide varázsolja nekünk a legszebb zsidó, héber, jiddis és orosz dalokat. Az orosz dalokon érezni az orosz-zsidó zeneszerzők kezét. Hallunk továbbá zsidó jazzt és zsidó zenei
mix-et.

Közreműködnek:
Benda Iván – ének és gitár
Bíró István – gitár és hegedű

Jegyár: 2500,-

Szeptember 13. szerda 19 óra
Ungvári Tamás estje
“Zsidó” Budapest a századfordulón

Zsidó kultúra, művészet, társadalom és politika
a századforduló tájékán.

Jegyár: 2000,-

Szeptember 14. csütörtök 19 óra
Fellegi Balázs: Leonard Cohen

A műsor gerincét Leonard Cohen dalai alkotják, eredeti angol nyelven. A Cohen-számok között felhangzik néhány rokonlelkű dal is, olyan énekesektől, mint Jaqcues Brel, Paolo Conte stb.

Fellegi Balázs együttesét a magyar könnyűzene legkiválóbb muzsikusai alkotják. Fellegi Balázs maga pedig egyedülálló módon idézi korunk ikonját, a költő-zenész Leonard Cohen kivételes hangvételét.

Közreműködnek:

Fellegi Balázs – ének, zongora
Kovács Sára – ének, fuvola
Baranyi Katalin – ének
Madai Zsolt – dob
Kovács Ferenc – trombita, hegedű
Kardos Dániel – gitár
Novák Csaba – bőgő
Darvas Kristóf – billentyű
Jegyár: 2500,-

Szeptember 15. péntek 19 óra
Humoros Klezmer Koncert
SabbathSong Klezmer Band

Az együttes tagjai:

Bódi Mónika – hegedű,
Csányi Sándor – tangóharmonika
Szabó Bálint – klarinét
Szentkirályi György – buzuki, gitár
Langer Zoltán – nagybőgő
Andrasics Szabolcs – dob
Masa Tamás – trombita, furulya, ének
Masa Anita – ének

Lehetőség van csak koncertre, vagy pedig koncerttel egybekötött vacsorára

Szeptember 16. szombat 19 óra
Karády Katalin: A Díva!
Zenés játék
A népszerűség könnyen elmúlik, Karády Kataliné azonban ma is fényesen ragyog. Karády a háborús szórakoztatóipar dívája, First Lady-je volt.
Legenda, jelenség és ember az embertelenségben. Lakásaiban a zsidó meg nem zsidó barátait bújtatta. Féltett ékszereit tette áruvá, csakhogy ártatlan zsidó gyerekeket megmentsen a biztos haláltól.
Írta és konferálja: Gál Róbert
Közreműködnek:
Masa Anita
Masa Tamás
Johan János – prímás
Neumark Zoltán – zongora

Jegyár: 3000,-

Szeptember 17. vasárnap 19 óra
Spinoza & Rembrandt
Zenés játék

Spinoza és Rembrandt, a 17. századi Amszterdam két nagy alakja, ugyanazon a téren lakott. Rembrandt az érzelmek, Spinoza az értelem embere. Ugyanazon a napon mindkettőjükkel megrázó esemény történik: Spinozát kitagadják az amszterdami zsidó közösségből, Rembrandt ellen pedig csődeljárást indítanak. Mindkét esemény mögött olyan konfliktusok húzódnak meg, amelyekből ma is tanulhatunk.. Vajon ki az úr a házban? A hűvös ész vagy a forró érzelem?

Szövegkönyv: Ann Silberberg, Sándor Anna
Zene: Henk Nieland
Zenei vezető: Cser Ádám
Rendező: Czeizel Gábor

Rembrandt – Hábetler András / bariton
Spinoza – Derzsi György / tenor
Hendrikje – Herczenik Anna / szoprán

Jegyár: 3000,-

Szeptember 18. hétfő 19 óra
Herzl
Kávéházi dráma

’Ha akarjátok, nem álom’-

A Spinozától csupán néhány méterre született Max Nordau és Herzl Tivadar. Két magyar zsidó, akiknek meghatározó szerepük volt Izrael létrejöttében. Hogyan? Mit csináltak? Hogy jutott el a színműíró Herzl a világ vezető politikusaihoz? A mai Izraelen kívül melyik 10 ország jöhetett még szóba, mint a zsidók lehetséges otthona?

Írta: Sándor Anna és Forgách András

Szereplők:
Herzl Tivadar – Makranczi Zalán
Max Nordau – Gyabronka József
Pincér – Hajdú László

Rendezte: Czeizel Gábor
Jelmez: Veréb Dia
Producer: Sándor Anna

Jegyár: 3000,-

Szeptember 19. kedd 19 óra
Heller Ágnes, Gábor György
Humor a zsidó Bibliában?

A zsidó Bibliában kinek van a legjobb humora?
Hát persze, hogy az Örökkévalónak.
Az Örökkévaló nem a mi szemszögünkből lát, sokszor a dolgok fonákjáról ragadja meg az eseményeket. E látásmódot aztán az ember is magáévá teszi.

Jegyár: 2000,-

Szeptember 21. csütörtök 19 óra
A Weiss Manfréd család
történelmi dokumentum-film

Mottó: történelmi önismeret nélkül nincs nemzeti identitás

Weiss Manfréd lekvár- és húskonzervek készítésével kezdte a Lövölde téren, s a 20. század elejére, 40.000 alkalmazottjával és modern gépeivel, Európa legnagyobb gyáróriássá nőtte ki magát. A katolizált zsidó Weiss Manfréd család 1890 és l944 között a magyar legfelsőbb úri osztály kivételezett életét élte.

A Weiss Manfréd Művek egyedülálló munkás-jóléti intézkedéseket vezetett be (nyugdíj, kórház, üdülés, munkás-lakónegyedek, stb.). A hitleri idők alatt vagyonukkal az életüket megmentették. Hitler rábólintásával és vagyonuk német kézbe adásával a család Portugáliába menekülhetett. Ezért aztán a kommunisták a háború után árulókká nyilvánították a családot. Történelem!
(93 perc)

Rendező: Katona Zsuzsa
Operatőr: Dala István
Hangmérnök: Belovári Tibor
Gyártó: Aster Film 2017

A film után Váradi Juli beszélget a rendezővel, Katona Zsuzsával.

Jegyár: 1500,-

Szeptember 22. péntek 19 óra
Haverim Klezmer és Klein Judit

Az együttes zenéjében a tradicionális zsidó zene és a 21. század zenei stílusa ötvöződik, s mindez humorba csomagolva.

Tagok:
Klein Judit – ének
Nagy Péter – klarinét
Neumark Zoltán – zongora
Mezei Gábor – harmonika
Fehér Ernő – nagybőgő
Zsoldos Gábor – dob

Lehetőség van csak koncertre, vagy pedig koncerttel egybekötött vacsorára

Szeptember 23. szombat 15 óra
A magyar zsidóság 2000 éves története
Dénes Gábor filmsorozata.
8. és 9. rész (70 perc)

Magyarország 1941-ben megtámadja a Szovjetuniót. Kegyetlen munkaszolgálat.
Halálmenet. Radnóti Miklós. Kiskunhalasi kivégzések.
1944. március 19: német megszállás. Sárga csillag, csillagos házak, gettók.
Zsidóság deportálása. Auschwitz. Elkésett kiugrási kísérlet.

A maradék zsidóség hazatérése. A visszatérő zsidók ellenséges fogadtatása. Tragédia számokban. Elpusztuld zsidó közösségek nyomai. Kunmadarasi pogrom. Az eltűnt családtagok felkutatása. Sokan kivándorolnak. Zsidó iskolák, intézmények, kórházak, árvaházak, aggok háza, vállalatok stb. államosítása.

Készült a DEGA Filmstúdióban
Író, operatőr, rendező: Dénes Gábor
Szakértő, narrátor: Raj Tamás
Zene: Róth Péter
Vágó: Kollányi Judit

Jegyár: 1500,-

Szeptember 23. szombat 19 óra
Dalok Seresstől, másoktól és magunktól
Müller Péter és Szakcsi Lakatos Béla estje

Mi köti össze a magyar-zsidó Seress Rezső és az amerikai-zsidó Gershwin dalait? Az, hogy e dalokat két különböző indíttatású művész: Szakcsi és Sziámi közösen adják elő a Spinozában. Szakcsi a jazz kiválóság, Sziámi pedig a költői-előadói erő. Seress örökzöldjei és Gershwin szerzeménye mellett műsoron lesznek breton-normann balladák és magyar népdalok is. Mindez sok sztorival és anekdotával.

Jegyár: 3000,-

Szeptember 24. vasárnap 15 óra
A magyar zsidóság 2000 éves története
Dénes Gábor filmsorozata. 10. rész

Ötvenes évek. Új diktatúra tombolása. Cionista perek. A Joint kitiltása. A fiatalok jó része szakít a vallással, a kommunista pártban keresik a hitet és a közösségi élményt. Petőfi kör: a zsidó értelmiség szerepe a forradalom kirobbanásában.

Készült a DEGA Filmstúdióban
Író, operatőr, rendező: Dénes Gábor
Szakértő, narrátor: Raj Tamás
Zene: Róth Péter
Vágó: Kollányi Judit

Jegyár: 1500,-

Szeptember 24. vasárnap 19 óra
A zsidó humor
Karinthy Frigyestől napjainkig

A mondás szerint „Aki sokat markol keveset fog”. Mi, Hegedűs D. Géza beszélgetőtársammal szeretnénk rácáfolni erre! Ugyanis mi sokat is szeretnénk „fogni”, mivel a zsidó humornak olyan nagyságai kérnek bebocsátást műsorunkba, mint Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Rejtő Jenő, Kellér Dezső, Békeffi István, Vadnai László, Királyhegyi Pál, Nóti Károly.

Közreműködnek:
Hegedűs D. Géza
Kalmár Tibor

Jegyár: 2500,-

Ismételt vetítések:

Szeptember 26. kedd 19 óra
A Weiss Manfréd család
történelmi dokumentum-film

Mottó: történelmi önismeret nélkül nincs nemzeti identitás

Weiss Manfréd lekvár- és húskonzervek készítésével kezdte a Lövölde téren, s a 20. század elejére, 40.000 alkalmazottjával és modern gépeivel, Európa legnagyobb gyáróriássá nőtte ki magát. A katolizált zsidó Weiss Manfréd család 1890 és l944 között a magyar legfelsőbb úri osztály kivételezett életét élte.

A Weiss Manfréd Művek egyedülálló munkás-jóléti intézkedéseket vezetett be (nyugdíj, kórház, üdülés, munkás-lakónegyedek, stb.). A hitleri idők alatt vagyonukkal az életüket megmentették. Hitler rábólintásával és vagyonuk német kézbe adásával a család Portugáliába menekülhetett. Ezért aztán a kommunisták a háború után árulókká nyilvánították a családot. Történelem!
(93 perc)

Rendező: Katona Zsuzsa
Operatőr: Dala István
Hangmérnök: Belovári Tibor
Gyártó: Aster Film 2017

Jegyár: 1500,-

Szeptember 27. szerda 19 óra
A Weiss Manfréd család
történelmi dokumentum-film
Lásd: szeptember 26.

Borítóképet fotózta: Véner Orsolya

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás