10 film, amit nem hagyhatsz ki a Titanicon!

Pénteken kezdetét vette a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, ennek apropóján összeállítottunk nektek egy listát azokról az alkotásokról, melyekre igazán érdemes odafigyelni. Az idei kínálat nagyon ütős, számos műfaj és nemzet képviselteti magát, ezért érdemes a részletesebb programajánlót is átnyálazni! Sok sikert a válogatáshoz!

10. The Duke of Burgundy Vetítik: 04. 18., 21.00, Puskin

A fiatal Evelyn cselédlányként dolgozik egy vidéki kastélyban, ahol bizarr szadomazochista kapcsolatban él a ház úrnőjével, Cynthiával.  Peter Strickland, a Varga Katalin balladája és a Berberian Sound Studio rendezője ezúttal a hetvenes évek európai erotikus-horrorfilmjeinek műfajával játszik el – a végeredmény pedig lenyűgöző képi világú, érzéki és sötét melodráma, amely a felszín alatt sokkal inkább szól a romantikus, mintsem a szexuális dinamikáról – arról, hogy milyen messzire is tudunk elmenni, ha valakit igazán boldoggá akarunk tenni.

A külföldi sajtó egyöntetűen kiemeli a film rendkívül izgalmas látványvilágát, amely a magyar alkotók munkáját dicséri. A látványért a magyar Pater Sparrow (Verebes Zoltán) felelt, a jelmeztervezés Flesch Andrea érdeme. A fesztivál ideje alatt az Uránia Nemzeti Filmszínház emeletén látható egy izgalmas kiállítás a film jelmezeiből és fehérneműiből, a ruhabemutató pedig kedden a Puskin Moziba költözik, ahol egészen április 19-ig tekinthető meg.

9. A Csend képe – Vetítik: 04.18., 17.15, Puskin

A film párdarabja Az ölés aktusának, Joshua Oppenheimer hatalmas visszhangot kiváltó 2012-es dokumentumfilmjének, amelyben a rendező az 1965–66-os indonéz tömegmészárlások elkövetőivel játszatta újra saját életüket zsánerfilmek stílusában. A csend képe ezúttal az áldozatokat állítja a középpontba. Az elkövetőkkel forgató Oppenheimer filmanyagát látva egy család túlélő tagjai rájönnek fiuk gyilkosainak kilétére. A meggyilkolt fiú legifjabb testvére elszánja magát arra, hogy megtörje a túlélőket bénító csendet és félelemet, és szembenéz a gyilkosokkal – ezzel pedig olyasmit tesz, ami mindaddig elképzelhetetlen volt az országban, ahol még mindig a mészárlást elkövetők vannak hatalmon.

8. Ex Machina – Vetítik: 04.12., 16:30, Uránia és 04.15., 19:00, Uránia

Az Ex Machina izgalmas pszicho-thriller egy szerelmi háromszögbe ágyazva, amely olyan nagy témákat jár körül, mint a tudat, az érzelmek, a szexualitás, az igazság és a hazugságok természete. Caleb programozó egy internetes óriásvállalatnál. Megnyer egy versenyt, amelynek díja, hogy eltölthet egy hetet Nathan Bateman, a cég brilliáns és magának való vezérigazgatójának privát hegyi nyaralójában. Ám megérkezésekor rájön, hogy Nathan valójában egy különös és lenyűgöző kísérletben való részvételre választotta ki: kapcsolatba kell lépnie a világ első igazi mesterséges intelligenciájával, amely egy gyönyörű robotlány testében lakik. Caleb lesz az emberi fél a Turing-teszt során, amely Ava képességeit hivatott felmérni, akinek érzelmi intelligenciája kifinomultabbnak ‒ és ravaszabbnak ‒ bizonyul, mint azt bármelyikük sejtette volna. Alex Garland, A part, a 28 nappal később és a Napfény írójának rendezői bemutatkozása hideglelős vízió a mesterséges intelligencia nem túl távoli jövőjéről.

7. ’71 – Vetítik: 04.16, 17:00, Uránia

1971-ben, a fegyveres konfliktusok kirobbanásának első éveiben Gary Hook, a fiatal, tapasztalatlan brit katona egységét Belfastba vezénylik békefenntartónak. Amikor egy őrjárat során egyiküktől elveszik a fegyverét, Hook társával a tolvaj nyomába ered. Ahogyan az utcai felkelés elharapódzik, az egységük és a rendőrök kivonulnak, hőseink pedig az ellenséges vonalak mögött rekednek. Miután társát egy fiatal nacionalista felkelő agyonlövi, az utcákon és sikátorokon keresztül vezető hosszas menekülés után Hooknak végül sikerül meglépnie üldözői elől. Nem tudván, ki a barát és ki az ellenség, a zöldfülű sorkatonának egyedül kell túlélnie az éjszakát és megtalálnia a hazavezető utat az idegen és halálos veszélyeket rejtő terepen. A tapasztalt televíziós rendező, Yann Demange játékfilmes debütálása, Jack O’Connel (A rendíthetetlen) nagyszerű alakításával a rémült újonc szerepében, egyszerre lebilincselő, feszült thriller és háborúellenes parabola.

6. R100 -Vetítik: 04.12., 15:45, Puskin és 04.14., 17:15, Toldi mozi

Egy meglehetősen átlagos életet élő, meglehetősen átlagos férfi belép egy nívós szado-mazo klubba. A tagság egy évig tart és semmilyen körülmények között nem lehet megszüntetni. A férfi eleinte boldogan tűri, hogy a dominák beférkőzzenek a hétköznapjaiba, mindaddig, amíg az egészségesnél közelebb nem kerülnek gyanútlan családjához. Ekkor összeszedi bútorkereskedőként nem túl gyakran megvillantott bátorságát, és megpróbál kilépni a klubból, felszítva ezzel az amerikai vezérigazgató dühét, aki Tokióba érkezik, hogy megleckéztesse…

5. Snowpiercer – Vetítik: 04.14., 20:30, Puskin és 04.18., 20:45, Toldi mozi

2031-ben járunk. A Földet 18 éve hó és jég borítja; a felszínen életnek semmi nyoma azon a maroknyi emberen kívül, akik a Snowpiercer nevű vonaton élik az életüket, végtelen körutazást téve a jégbe zárt Földön. A vonaton sajátos osztálytársadalom alakult ki: az elülső kocsikban az emberek paradicsomi körülmények között dőzsölnek, a hátsó traktusban rekedtek számára azonban az élet rövid és kegyetlen. De a változás szele már érezhető: Curtis (Chris Evans), az elkeseredett munkás, aki mindenáron ki akar jutni a hátsó részből, felkelést szervez, amiben mentora, Gilliam is segítségére van. A kezdetben elszigetelt lázadás tömeges forradalommá növi ki magát, háborúvá, amelyben az emberiség jövője a tét. A gazdatest rendezőjének az 1982-es francia képregényből (Le Transperceneige) adaptált, azonnali kult-státuszba lépő sci-fije kihagyhatatlan utazás.

4. Megmaradt Alice-nek – Vetítik: 04.17., 20:45, Uránia

Alice Howland (Julianne Moore) elismert nyelvészprofesszor, három gyermek édesanyja, és boldog házasságban él. Amikor Alice-t korai-megjelenésű Alzheimer-kórral diagnosztizálják, a betegség kemény próba elé állítja a családot. Alice mindent megtesz a leépülés lassítása érdekében, a szavak véletlenszerű memorizálásától kezdve a telefonjába programozott fontos kérdésekig, amelyekkel minden reggel teszteli magát. A családi kapcsolatokra azonban nagy nyomás nehezedik, és ahogyan a betegsége feltartóztathatatlanul súlyosbodik, Alice számára lassanként az öngyilkosság gondolata sem tűnik elfogadhatatlannak. Alice küzdelme azért, hogy megmaradjon annak, aki egykoron volt, egyszerre rémisztő, szívfacsaró és felemelő. Julianne Moore a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb női főszereplő Oscar-díját.

3. Citizenfour – Vetítik: 04.17., 20:00, Puskin

2013 januárjában az ismert dokumentumfilmes, Laura Poitras már két éve dolgozott egy megfigyelésről szóló filmen, amikor kódolt e-mail üzeneteket kapott a Citizenfour álnév alatt író Edward Snowdentől. Amikor Snowden felfedte, hogy valójában magas rangú adatelemző, aki hajlandó kiteregetni az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) nagyszabású lehallgatási tevékenységét, Pointrasnak sikerült meggyőznie arról, hogy dokumentumfilmet készíthessen róla. A Citizenfourban elkísérhetjük Pointrast és Glenn Greenwald újságírót Hong Kong-ba, és végigkövethetjük, ahogyan Snowden átadja nekik a magánszféra válogatás nélküli, illegális megsértését bizonyító titkosított anyagokat. Pointras filmje zsigerileg érezteti velünk az ellenőrizetlen kormányzati megfigyelés veszélyeit – megtekintése után másképp nézünk majd a telefonunkra, a leveleinkre, a bankkártyánkra, a böngészőnkre és a közösségi profilunkra is. A Citizenfour idén elnyerte a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját.

Az április 17-ei vetítés után kerekasztal-beszélgetést tartanak a Puskin moziban, a téma a 9/11 utáni Egyesült Államok és a nyilvánosság aktuális kérdései a Snowden-ügy apropóján. A beszélgetőpartnerek: Maróy Ákos – az Átlátszó.hu társalapítója és Vágvölgyi B. András – filmrendező, újságíró, a moderátor pedig Donáth Péter – a filmet forgalmazó magyarhangya társalapítója.

2. Csadoros vérszívó – Vetítik: 04.15., 21:00, Uránia

Különös dolgok folynak Bad City-ben. A prostituáltaknak, drogosoknak, striciknek és más mocskos alakoknak otthont adó, haláltól és reménytelenségtől bűzlő iráni szellemvárosban egy magányos vámpír lesi a legtaszítóbb lakók lépteit. Amikor azonban a Fiú találkozik a Lánnyal, szokatlan románc kezdi bontogatni vérvörös szirmait…

Az első iráni vámpír-western, Ana Lily Amirpour bemutatkozó filmje örömteli lubickolás a ponyvában − műfajok, archetípusok és ikonográfiák vidám egyvelege, ahol az ihletforrások palettája a spagettiwesterntől a képregényeken és horrorfilmeken át az iráni új hullámig terjed. Az iráni rockkal, technóval és Morricone-ihlette riffekkel megtámogatott tágas, nagylátószögű fekete-fehér beállításokban komponált jelenetek Sergio Leone fortyogó feszültségét David Lynch hátborzongató szürrealizmusával egyesítik.

1. Hétköznapi vámpírok – Vetítik: 04.14., 19:00, Uránia és 04.17., 19:15, Toldi mozi

Az áldokumentumfilm három egy fedél alatt élő vámpír – Viago, Deacon és Vladislav – életét követi nyomon, akik igyekeznek megélni a modern világban. Fizetik az albérletet, házimunkát végeznek, szórakozóhelyekre próbálják meghívatni magukat – olyanok, mint bárki más. Kivéve, hogy halhatatlanok és emberi véren élnek. Mikor 8000 éves lakótársuk, Petyr vámpírt csinál a huszonéves hipszterből, Nickből, a srácoknak kell bevezetniük őt a frissen szerzett öröklét rejtelmeibe. Cserébe kénytelenek megtanulni egy-két dolgot a modern társadalomról, divatról, technológiáról és az internetről. De a vámpírok élete akkor változik meg igazán, amikor megismerkednek Nick halandó barátjával, Stu-val. Mikor Stu élete veszélybe kerül, a vámpírok megmutatják, hogy talán érdemes az emberekért harcolni, és ha a szíved hideg és halott is, attól még lehetnek érzéseid.

Az új-zélandi vámpíros mockumentary elképesztően humoros, eredeti és tökéletes felüdülést nyújt. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

A fesztivál végleges programja az alábbi oldalon érhető el, továbbá a fesztivállal kapcsolatos összes írásunkat itt találod! Kellemes filmezést!

 

 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás