PLACCC fesztivál – művészet a köztereken 2

Ha ősz, akkor újra érdekes programokkal vár minket a PLACCC fesztivál, ahol a városi közterekre költözik a művészet a színházakból és a galériákból. Az új kezdeményezéseket bemutató külföldiek mellett a hazai alkotókat is megismerhetjük. 

#1Walk&Talk

A Walk&Talk programok – ahogy a címük is sugallja – egy-egy városi sétából és egy-egy facilitált, tematikus beszélgetésből állnak. A séták során olyan helyszíneket érintünk, ahol a választott témánk – város és művészet egymásra hatása – fizikai formában is megjelenik, majd a séták során jutunk el a beszélgetéseknek otthont ad helyszínekre. A három Walk&Talk programot három főbb tematika mentén, három médiapartnerünk támogatásával és szakmai segítségével valósítjuk meg.

A három Walk&Talk programja:
2017. szeptember 17. 18.00 / téma: művészet és kreatív közösségek lehetséges szerepe (poszt-)indusztriális városrészek újradefiniálásában / moderátor: Ránki Júlia, Utcarádió (Tilos)
2017. szeptember 18. 18.00 / téma: a város performatív használata / moderátor: Juhász Judit, Városkommunikáció blog
2017. szeptember 19. 18.00 / téma: ideiglenes vs állandó művészeti beavatkozások / moderátor: Zubreczki Dávid, Urbanista blog

Walk&Talk
városi séta + tematikus beszélgetés
szeptember 17. 18.00 / regisztráció ITT
szeptember 18. 18.00 / regisztráció ITT
szeptember 19. 18.00 / regisztráció ITT

#2.: Emlékek cukrászdája

Emlékeink tárgyakat, ízeket, eseményeket és hangulatokat őriznek, személyes emlékezetünk szerteágazó és bonyolult rendszerének része az egyes tárgyakhoz való kötődésünk egy-egy mozdulat, illat vagy éppen íz megőrzése. Vajon egy sütemény képes arra, hogy felidézze a nagymamával töltött nyarakat? Létezik egy közös pont a gyermekkorunk ízei alapján, ami mindannyiunkban emlékeket ébreszt? Vajon a más emberek emlékei alapján elkészített sütemények a mi emlékeinket is tükrözhetik?

Góg Angéla formatervező és food designer az emlékek visszaidézésének mechanizmusát kutató 2015-ös diplomaprojektje, az Emlékek Cukrászdája többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. Hogyan és minek a hatására emlékezünk? Miként idézheti fel egy régen érzett íz a gondtalan gyermekkort? A szubjektív kutatás 421 személyes történet feldolgozásán és rendszerezésén alapul, mely rávilágít a hasonlóságokra és közös pontokra. A projekt célja az emlékezés folyamatának segítése, a figyelem és a kóstolás élményének tudatosítása.

Az ÉdességLabor terébe adaptált kiállításom nemcsak az eddigi kutatás részleteit ismerhetjük meg, de meg is kóstolhatjuk a történetek alapján kirajzolódó emléktípusok ihlette MamaKívánságVakációVasárnapBárcsak süteményeket. Érdemes mihamarabb betérni a cukrászdába szeptember 20-22. között, mert összesen 100 szelet készül a különböző textúrájú, formájú és ízvilágú édességekből. A három napra kiállított vizuális anyag pedig egy hanginstallációval is bővül.

 

szeptember 20-22. szerda-péntek / Emlékek Cukrászdája
kóstolható kiállítás és hanginstalláció
szeptember 20. 19:00 megnyitó / szeptember 21-22. 11:00-19:00
@ÉDESSÉGLABOR (1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 20. / Nyitvatartás: K-P 11-19, Szo 11-16)

#3.: Meetlab: How to disappear completely?

 

szeptember 21-23. 16.00-19.00 / Meetlab: How to disappear completely?
szeptember 21-én Rákóczi téri Vásárcsarnok,
szeptember 22-23-án: Meetlab, 1111 Budapest, Stoczek u. 11.

 

 

„Van egy város, ahol az emberek eltűnnek. A lakói már régen hozzászoktak ehhez, már a szemük sem rebben, amikor valaki nem tér vissza a munkahelyére az ebédi utáni kávézásból vagy reggelre eltűnik az ágyából. Előfordul, hogy egész villamosok tűnnek el két megálló között.”
Egy utazó azzal a szándékkal érkezik a városba, hogy megfejtse a rejtélyt, ám ennek egyetlen módja van: ha ő maga is eltűnik. A színházi előadás, városi játék és interaktív installáció határmezsgyéjén egyensúlyozó előadás a fizikai és virtuális térből való letűnés jelenségét állítja középpontjába.
Alkotók: Csiszár Mátyás, Ivanyos Ambrus, Koller Kata, Tóth Bálint

A szeptember 21-én az előadás a Mindspace-szel való együttműködésben, a Rákócziterezés program keretében valósul meg.
A program jegyvásárlás ellenében látogatható:
teljes árú jegy: 1.200 Ft, diák/ nyugdíjas jegy: 800 Ft
három napos jegy teljes árú: 3.000 Ft, három napos jegy diák/ nyugdíjas: 2.000 Ft
EZEN a linken.