Roma Hősök – I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál

Nagy sikerrel zárult a „Roma hősök” címmel rendezett első nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál a Stúdió K Színházban. A Független Színház Magyarország által szervezett úttörő kulturális eseményen 2017. július 27-28-án több száz néző vett részt.

A rendezvény a nemzetközi roma színház értékeire és sokszínűségére irányította a szakma, a roma közösségek és a széles társadalom figyelmét. A fesztiválon négy európai kortárs színházi alkotó, női hősöket bemutató monodrámái kerültek bemutatásra. Az előadásokat közönségtalálkozók követték.

A budapesti nemzetközi roma színházi találkozó fókusza a személyes történetmesélés volt. A kétnapos fesztivál programjában szereplő négy monodráma ma is élő roma női hősökről szólt, akik képesek voltak változásokat elindítani saját, illetve közösségük életében. Mind a négy színdarab erőteljes emberi történeteket, társadalmi kérdéseket tárgyalt, mindezt a storytelling személyes, olykor szívbe markoló, máskor humoros eszközeivel.

Alina Serban

A négy színdarab közül hármat maguk a szerzők adtak elő magyar és angol nyelvű feliratozás, illetve szinkrontolmácsolás segítségével.

Alina Serban (Románia) − Felelősségem tudatában kijelentem; Mihaela Dragan (Románia) – a (n)ő beszél; Dijana Pavlovic (Olaszország) − Beszélj, életem. A negyedik monodráma, a brit Richard O’Neill A legnehezebb szó című műve magyarországi ősbemutatójára pedig Balogh Rodrigó rendezésében, Dömök Edina előadásában került sor.

Dijana Pavlovic

„A professzionális európai cigány színház 1887-től működik Európában, ennek ellenére a társulatok ismeretlenek, láthatatlanok. Márpedig, ha láthatatlan, nem hallathatja a hangját, nem mutathat példát többségi színházi embereknek, filmeseknek miként lehet a sztereotípiákon túllépve, mégis hitelesen megmutatni cigány közösségeknek –a többségi társadalmakhoz nagyban hasonlatos-kihívásait. A Fesztivál elérte a célját, végre megmutathattuk, hogy nem pusztán áldozatok lehetünk, hanem akár hősök is” – állítja Balogh Rodrigó, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője.

Alina Serban Felelősségem tudatában kijelentem című darabjából megtudhattuk, hogyan jutott el a szerző egy bukaresti romatelepről a Londoni Királyi Színiakadémiára. Mihaela Dragan (a n)ő beszél című előadásából a mai Romániában élő cigány nők életéről, kihívásairól kaphattunk képet. Dijana Pavlovic Beszélj, életem című műve a svájci jenis kisebbséghez tartozó írónő, Mariella Mehr történetét, és a XX. századi svájci biológiai népirtás részleteit tárta a nézők elé. A brit Richard O’Neill A legnehezebb szó című darabja pedig a skót vándorcigány („traveller”) népcsoporthoz tartozó asszonynak, Jess Smith-nek a skót miniszterelnökkel szembeni személyes küzdelméről szólt, amelyet a travellerek emberi jogainak elismertetéséért folytatott.

Domok Edina

A monodrámákból a szerzők és magyar oktatási szakértők részvételével a fesztivált követően oktatási módszertani anyag előkészítésére is sor került. Ennek célja, hogy a fiatalokkal megismertesse a roma drámák és drámai hősök értékeit, továbbá segítse őket abban, hogy a saját környezetükben élő hősöket művészeti eszközökkel be tudják mutatni. Az oktatási módszertant 2017 őszén magyarországi – főként roma – diákok részvételével fogják a gyakorlatba átültetni, majd a következő években Európa számos országában is eljuttatják a fiatalokhoz.