Hangszert a kézbe!

Nemrég látott napvilágot a Hangszert a kézbe elnevezésű programsorozat, aminek a neve gyakorlatilag szó szerint értendő. Kihelyezett zeneórák, hangszersimogató, minikoncertek; mindez a Cseh Tamás Program támogatásával először Szolnokon.

A programsorozat egy olyan országjáró hangszerkiállítás, hangszersimogató és könnyűzenei oktatási bemutató egyszerre, amely kéthetente mindig más-más városban irányítja rá a fiatal korosztályok figyelmét a zenélésre, a könnyűzene tanulásának lehetőségeire.

Ezzel a mondattal kezdődik a rendezvénysorozat promóciós anyaga, és mondhatni ezzel meg is vett minket. Egy olyan esemény képét festi le, ahol – ellentétben több hasonló ilyen jellegű rendezvénnyel -, a diákok nyugodtan ki tudnak próbálni hangszereket és egyéb zenélésre alkalmas kütyüket. Már látom is a szemeim előtt a hatodikos osztályt, akik épp rockbandát alakítanak egy álmos szerda délelőtt a rendezvény kiállítóterén.

Az egyik legfontosabb elem ugyanis a sok száz négyzetméteren elterülő interaktív hangszersimogató, ahol szakértői segítséggel lehet kipróbálni az eszközöket, ami azon túl, hogy jó mókának ígérkezik, igazán jó alkalom arra, hogy a fiatal nebuló hangszert válasszon magának.

Ráadásul a diákok napközben, rendhagyó énekórák keretein belül választ kaphatnak, hogy miért zenélünk, vagy könnyűzenei történelemórán vehetnek részt. Az előadások délután sem érnek véget, ám akkor már komolyabb vizekre eveznek az előadók.

Ezen kívül nyilván nem lenne teljes egy hangszerkiállítás élőzene nélkül, így a délutáni expón fellépnek a Cseh Tamás Program helyi/könyékbeli támogatott zenekarai, akik péntek és szombat délutánra kiegészülnek néhány komolyabb névvel is. Szolnokon fellép Szeder, a Flatband, az Organism, Muck Éva, a 1 Life, illetve a Szolnoki Bartók Béla Zeneiskola Big Band.

A programot szemezgetve kifejezetten örültem, hogy nem csak egy zenei stílusról szól a dolog, hanem az elektronika is megjelenik. Sőt, nem csak három DJ-pult formájában, hanem több előadás is foglalkozik a témával. Tetszik, hogy nem csak egy exporól beszélünk, hanem – mint a Nagy Sportágválasztón – a gyerekek valóban játszhatnak és próbálkozhatnak a zenéléssel. És valahol épp ebből fakad az egyik problémám is, hogy van néhány előadás amit nagyon szívesen meg is hallgatnék, ám a munkaidő miatt lehet ki kell hagyni.

A programsorozat az ország hat különböző nagyvárosában kéthetente kerül megrendezésre, keddtől szombatig. Az első helyszín a szolnoki Aba-Novák Agóra, amit Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Szombathely valamint Budapest követ majd.