Minden koncertre próbálok egy kicsit újulni – Hangácsi Márton-interjú

2009-ben költözött fel Pestre Zalaegerszegről, még csak 27 éves és már több sikert is maga mögött tudhat. Pár éve megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivált, és jelenleg is a Cseh Tamás Program nyertesei között szerepel. Egyedi hangján és gitárján kívül több méteres pedálsorának köszönhetően különleges hatást ér el, amely a koncertjein is érezhető. Hangácsi Mártonnal nemrég megjelent videoklipje apropóján beszélgettünk.

Socfest: Most készült el a legújabb, One című kliped. Kérlek, mesélj róla!

Hangácsi Márton: A dal elég régi, majdnem 2,5-3 éves. A menyasszonyomnak írtam, ilyen formán full klasszikus szerelmes dal. A klipötlet pedig körülbelül egy éve született. Az volt az egyik koncepció, hogy tánc legyen, ezzel erősítve a dalt. Nagy sztori helyett valami olyat akartam, ami illik a dalhoz, és ez egész jól össze is jött. A táncosok, Kelemen Kata és Kelemen Krisztián találták ki a koreográfiát, a rendezé és operatőri munka pedig Simó Marcell munkája. Éjszaka forgattunk, szombat éjféltől másnap délután kettőig. Viszonylag húzós volt, de egy hét alatt kész is lett az egész.

SF.: Mit lehet tudni a nagylemezről?

H.M.: Ez a szám az első single, de régi dalok is fognak rákerülni. Az album tavasszal jelenik meg, 12 dallal, amelyeket igazából már felvettem, most hangszerelem őket és a keverés van még hátra. Ebből hat régi lesz, kicsit újramasterelve, a maradék pedig új szerzemény, a One-nal együtt. Szóval szépen, lassan, de biztosan alakul.

A werk képeket Vaszari Julcsi és Lauber Máté készítették Forrás: Hangácsi Márton

SF.: Magyar számok is lesznek rajta?

H.M.: Nem, mindegyik szövegem angol. Az élettörténetemre van felhúzva, egyfajta concept lemeznek szánom, dalokban mutatom be azokat az állomásokat, amelyek nekem fontosak voltak az utóbbi tíz évben.

SF.: Mi lesz a címe?

H.M.: Azt nem tudom még.

SF.: A Veszprémi Utcazene Fesztiválra először nem jutottál be, de elhatároztad, hogy a következő évben sikerülni fog. Végül nem csak hogy ott voltál, még meg is nyerted. Ez a fajta céltudatosság jellemző rád az élet többi területén is?

H.M.: Inkább azt mondanám, hogy akik közel állnak hozzám, azok szerint igen. Szerintem nem. Az Utcazene elég nagy fordulópont volt mentálisan, mert korábban nem jutottam be. Előtte még egy régi zenekarommal indultunk és ott tartottam, hogy ha nem nyerem meg, abbahagyom. Kellett valami megerősítés akkorra, hiszen úgy van értelme az egésznek. De biztos, hogy céltudatos vagyok, mert különben nem csinálnám ezt, vagy nem így.

Egy másik kép a klipforgatásról

SF.: A következő nagy fordulópontot a Cseh Tamás Program jelentette, amelyre tavaly te is sikeresen pályáztál.

H.M.:  Majd meglátjuk, mert a CSTP jelenleg is tart. Abból a szempontból mindenképpen meghatározó, hogy lett egy nagyon jó klipem. Annak is örülök, hogy ilyen nevek között én is támogatást kaptam. Ugyanakkor mindig egy pár éves távlatban derül ki, hogy hová vezet mindez, de biztos vagyok benne, hogy komoly lökést ad.

SF.: Március 1-jén lesz a legközelebbi koncerted. Van bármi, amit szívesen elmondanál róla?

H.M.: Minden önálló koncertre próbálok egy kicsit megújulni, például máshogy játszok dalokat, illetve más dalokat is játszom, a rájuk való felkészülést igazából már a nyári szezonra történő hangolásnak tartom. Nagyon jó motiváló erő ahhoz, hogy a legjobbat hozzam ki magamból. Elég sokat zenélek, de az olyan fellépésből viszonylag kevés van, amelyekre külön készülök, és ez mindig ad egy pluszt. Most sem lesz másképp.

A szóban forgó koncert március 1-jén, 19.00-kor kezdődik a Kuplungban. Vendégelőadók: Nagy Edi és Gyarmati Fanny.