A gasztroforradalmat élő Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) nemzetközi irodalmi és társművészeti fesztiváljának fókuszául egy, a hasunkhoz közel álló témát választottak a szervezők, jelesül a gasztronómia és az irodalom kapcsolódási pontjait keresik. Izgalmas előadássorozat vár az érdeklődőkre október 15-18 között.
Az evés az egyik legalapvetőbb emberi tevékenység, a létfenntartáshoz elengedhetetlen, alapvető, mivel a társadalmi léttől, kultúrától elválaszthatatlan és az étkezés körüli szokások saját személyes, családi, kulturális, etnikai identitásunk meghatározásában, megélésében is fontos igazodási pontok.
A történetmesélő/író ember számára is a kezdetektől fontos az étel. Nem csupán inspiráció, a cselekmény alakításának eszköze, de jellemábrázolásra, a szereplők bemutatására, társadalmi viszonyok, értékrendek, országok, tájak kultúrájának bemutatására is gyakran használt eszköz.
Szinte már közhely Krúdy novelláit, Móriczot, Mikszáthot vagy akár Rejtő Nagy Levinjét emlegetni, gazdag, érdekes és vizsgálatra érdemes a hazai gasztroirodalom és annak története. A közelmúltra és mai szerzőinkre tekintve is bőségesen találunk alapanyagot a fesztivál programjaihoz; Petri György halála előtt szakácskönyvén dolgozott, Csukás István eltűnt, majd megkerült 20 kilójáról (Tandori 40-ről) versel és kortárs írók, költők szintén gyakran választják a gasztronómiát témaként, sőt jeleskednek maguk is e tevékenységben.
Messzebbre (földrajzilag) tekintve szintén bőségesen találunk alapanyagot. Hemingwaytől Joyce-ig, a Canterbury meséktől Tony Morrisonig teszik újra és újra teljessé, érzékletesebbé az ételekről, étkezésekről szóló részek a történetet, vonják be még inkább az olvasót, adnak új, gazdag jelentésrétegeket a szépirodalmi alkotásoknak.
Az idei Budapest Transzferre a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő, a gasztronómiát írásaikba témaként választó, vagy tudósként a témával foglalkozó szerzők jelennek meg és nyitják ki ezzel (természetesen a lehetőségekhez mérten) a világ gasztroirodalmi atlaszát, külön hangsúlyt helyezve a kelet-közép-európai térségre.
Szó lesz gasztroirodalomról, irodalmi szakácskönyvekről, előkerül a tudomány, a nyelvészet és a pszichológia is. Kocsmatúra során lehetőség lesz ellátogatni kedvenc szerzőink törzshelyeire, illetve verskoncertet szerveznek gyerekeknek.
„Mondd el, mit eszel és megmondom, ki vagy” – mondta az világhírű gasztronómus, a gasztronómiai esszé atyja, Jean Anthelme Brillat-Savarin 1825-ben. Tényleg ilyen erősen meghatároz minket, írókat, olvasókat az, ami a tányérunkra kerül? Erre és számos hasonló kérdésre keressük a választ az idei fesztiválon.
A részletes programok külön eventként szerepelnek, de itt egy csokorba gyűjtve áttekinthetitek.