Az előző évekhez hasonló tematikájával készülnek a Gourmet Fesztivál szervezői, ezúttal hal – és vadételekkel a főszerepben. Idén is több étterem és borászat képviselteti magát, gasztrobloggerek és szakácsok bemutatóit figyelhetjük meg, és különböző workshopokra is lesz lehetőség.
A már jól ismert kiállítók (Anyukám mondta, Á table, Chianti Étterem, Erhardt Étterem, ÉS Bisztró, ZONA, IKON, Rókusfalvy Fogadó, NOBU, etc..) mellett felsorakozik pár kevéssé ismert is. A teljesség igénye nélkül pár:
A Bíró Lajos nevéhez fűződő A Séf utcája a kolbászos lecsót helyezi középpontba, míg a Buja Disznó(k) a rántott húst népszerűsíti. A Biginning ötvözi a fine dining stílust a magyar konyhával. A nemrég nyílt Deák St. Kitchen a The Ritz-Carlton Budapest szálloda éttermeként magyar és nemzetközi klasszikusokat vonultat fel.
A Fritúban a tökéletes lángost ismerhetjük meg, míg a Halkakas – amely Magyarország első kizárólag halas ételeket felsorakoztató étterme -, a magyar halak modern felhasználási módjával ismertet meg. A Házikó a vidék ízeit hozza el, méghozzá őstermelők alapanyagaiból. A Király100 Gastro Corner üzemeltetői a hagyományos ízekben és elkészítési módokban hisznek. A Kobe Sausages fő kínálata a Kolbice fantázianévvel illetett magyar-bajor kolbász kenyérrel párosítás újragondolása. A Gourmet Fesztiválra kacsakolbászos különlegességgel készülnek, amelyet teljes kiőrlésű, chia maggal szórt tölcsérben tálalnak.
A Kollázs Brasserie&Bar a trendi, városi lét hangulatát idézi meg, modern alapanyagokból és konyhatechnikai eljárásokkal készített ételeiben. A Liberté Budapest Grand Café filozófiája a nevéből adódóan a lazaság, amely klasszikus és modern formákban ölt testet. A Marangona dolgozói számára a legfontosabb elv a desszertek szeretete, ennek megfelelően dekoratív és profin elkészített édességekkel várják a vendégeket. A MoszkvaTér az orosz konyhát reformálja meg, miközben minőségi összetevőkkel operál, vodka természetesen kapható lesz náluk. A Piknik Utczabár a street food ételekre helyezi a hangsúlyt, amelyeket minőségi és egészséges alapanyagokból állít elő.
A PolaPola balkáni specialitásokat hoz, ami elsősorban borjú és marha ételeket jelent. Érdemes megkóstolni a Steamboo kajáit is, mivel a rizs- és gabonaalapú ételeiket zsiradék-és adalékanyagmentesen készítik. A Tanti étterem fiatalnak mondható, 2014-ben nyitotta meg a kapuit Budán. Kora ellenére máris megkapta az első Michelin csillagát. Heiszler Olivér séf sokat merít a baszk és magyar konyhából. Ha már a csillagoknál tartunk, a Costes mellett a rekordsebességgel Michelin csillagot kapott Costes Downtown is megjelenik egy standdal a fesztiválon. A Zangio Csokoládé kézműves trüffelekkel és bonbonokkal emeli a vércukorszintünket.
Természetesen rengeteg borászat szerepel a kínálatban, hiszen a jó ételhez jó bor dukál. Ebből is csak párat sorolok fel, a részletes lista a Gourmet fesztivál honlapján tekinthető meg.
A 2Ha Szőlőbirtok és Pincészet a 2×2 hektárnyi szőlőről kapta a nevét. Véleményük szerint pont az apró birtok miatt tudnak igazán odafigyelni a földművelésre és a jó minőségre. A BalatonBor első borait májusban mutatják be először, így kuriózumnak számít a fesztiválon. A Borgurunál európai nedűket kortyolgathatunk, míg a Bortársaság nemzetközi kínálattal érkezik. Az Etyeki Kúria mottója: “A jövő a múltra épül”, mivel már a római korban is foglalkoztak szőlészettel a környéken. Etyek első borospincéje idén huszadik éve az Etyeki Kúria birtokában áll, szóval koccinthatunk egyet a szülinaposokkal. És ha Etyek, akkor az Etyeki Sörmanufaktúra védjegyét, a palackban érlelt szűretlen, pasztőrözetlen „élősört”, is megéri letesztelni, amely egyedülálló a magyar piacon.
A Francois Pezsgő az alkoholok egyik legnemesebbjével, a pezsgővel foglalkozik, mely a minőségre mindig kényesen ügyelő François pezsgőgyárban 130 éve hagyományos tradicionális eljárással készül. A Fuxli – a szekszárdi siller egy különleges italt ajánl, a sillert, ami a rozénál vörösebb, a vörösnél rozésabb borfajta. A Gilvesy Pincészet jellegzetessége a hatmillió éves vulkánokon termesztett szőlőből készült borai. A Heimann Pincészet már 1758 óta jelen van a hazai borkészítés térképén. A borászat Szekszárd ízvilágát igyekszik üvegbe tölteni világszínvonalon. Évről évre bővül a “folyékony” kínálat a fesztiválon, a High Cider almaborokat hoz el a Millenárisra. A Káli Kövek Borászat olyan borokat készít, melyek a szőlőfajta jellegzetességei mellett hitelesen mutatják be a Káli-vidék sajátos, minerális ízvilágát. A Márton és Lányainál a borokon kívül minőségi pálinkát is leguríthatunk.
A Pálffy Szőlőbirtok és Pince Tramini, Juhfark, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, és Syrah szőlőt termel. A Reketye sörfőzde habos italai ismerősek lehetnek, hiszen 2013-ban nyitotta meg a Reketye család a Jónás kézműves Sörházat a Bálnában. A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet célja az egyedülálló mádi és Mád környéki termőhelyek megjelenítése száraz furmint, szamorodni és aszú borokon keresztül. A Terroir Club európai boraiban a természethűség ismerhető fel. A Zirci Apátsági Manufaktúra söreit egy igazán kikapcsoló, feltöltő beszélgetéshez szánja. Végezetül bár nem alkohol, a Nespressónál sokféle kávéval indíthatjuk vagy éppen zárhatjuk az ínycsiklandó fogásokat.