Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, a kora őszi időszakban rengeteg sör- és borfesztivál kerül megrendezésre. Ezek közül az egyik legkülönlegesebb a Dreher által jegyzett DreherFeszt.
A fesztivál
Az első és legszembetűnőbb különbség a többi sörfesztiválhoz képest persze az, hogy itt a Dreher, mint sörgyár a szervező. Ez persze látszik a sörkínálaton is, de a helyszínen is. Úgy gondolták, hogy sokkal személyesebb, ha nem viszik ki az eseményt az “utcára”, hanem ott tartják, ahol maga a sör készül.
A sörgyár, mint helyszín egyszerűen mesés. Tudva azt, hogy a mellettünk tornyosuló silókban épp erjed a sör, vagy a gabona várja a feldolgozást, valami egészen különleges hangulatot ad a dolognak. Arról nem is beszélve, hogy ismét kifejezetten szép látványvilágot kölcsönzött az éjszakai zöld megvilágítás a helynek. Természetesen az érdeklődők még egy mini gyárlátogatáson is részt vehettek, ahol nagyon felületesen ugyan, de belekóstolhattunk – szó szerint – a sörgyártás folyamatába.
A vendéglátás minősége szerencsére rengeteget javult. Ahogy a plakátokon is írták, sokkal több sörcsappal és csapossal készültek az idei rendezvényre. Így jóval gördülékenyebb volt az italhoz jutás, és külön pozitívum, hogy tanultak a tavalyi hibáikból.
A zenei fellépőkkel kapcsolatosan nagyon nincs mit mondani. Kellemesen összeválogatott, igényes zenéket játszó bandák léptek fel mind a két színpadon, de itt ez kevésbé volt lényeges.
A sör
A manapság futó sörfesztiválokban az a közös, hogy mindegyiken az úgynevezett kézműves söröket kóstolhatja a nagyérdemű. A Dreher kicsit szakított ezzel a hagyománnyal, a kínálatukban megtalálhatóak voltak a már forgalomban levő Classic és Hidegkomlós fantázianévre hallgató termékek, illetve itt mutatták be az Amerikai komlós változatot is. Állítólag ez utóbbi fogyott a leginkább a rendezvényen, ami nem is csoda, hiszen a Classic kesernyés íze és a Hidegkomlós különleges aromája közt van az ízvilága. Mivel ez is a hidegkomlós eljárással készül, így hozza a “testvéréhez” hasonló ízeket – ami szerintem a bodzára hajaz -, viszont a Colombus nevű komlónak hála kesernyésebb íze van.
Ami még szintén érdekesség, az az úgynevezett tank-sör. Ez igazából annyit tesz, hogy kimarad a csomagolás-pasztörizálás folyamata, így marad a nedű a legfrissebb. Sokkal lágyabb íze lesz a sörnek, viszont az “ízesítés” is jobban kijön. Nem érik még össze annyira és nem nyomják egymás annyira el az ízek. Valami fantasztikus, reméljük hamarosan megjelennek a szórakozóhelyeken, akárcsak a többi gyártó hasonló termékei.
Összességében véve egy szuper eseményt hoztak össze, ahol isteni söröket kóstolhattunk egy nagyon impozáns környezetben. Rettentően várjuk a következőt!