Nyersebb, vadabb és én ehhez vonzódóm – vallott választottjáról Tarján Zsófi, ezúttal azonban nem az erősebbik nem képviselőjéről, de még csak nem is a zenéről esett szó. A Honeybeast népszerű énekesnője minden érzékszervét bevetette, hogy a DreherFeszt többi sztárfellépőjével, valamint egy-egy kisorsolt rajongójukkal együtt kiválassza a kizárólag az idei szezonzáró sörgyári fesztiválra lefőzött sörkülönlegességet a Nagy Ízteszten. Kedvence a szűretlen, pasztőrözetlen Dreher lett, de a PASO Plays Covers, a Magashegyi Underground és a Kaukázus is rátaláltak favoritjaikra.
A feladatuk nem más volt, mint hogy – szakszerű vezetés mellett – a Nagy Ízteszten kiválasszák az augusztus 29-én ismét megrendezésre kerülő szezonzáró sörgyári fesztivál romkocsmáiban megkóstolható, csak erre az egyetlen napra lefőzött sörkülönlegességeket. A döntés idén azért került – a négy fogyasztó képviseletében – a közönség és a fellépők kezébe, mert a tavalyi DreherFeszt kedvenc söre, a Dreher Hidegkomlós olyan nagy sikert ért el, hogy végül idén még a kereskedelmi forgalomba is bevezették.
Természetesen egy nap alatt csak a szakszerű sörkóstolás „gyorstalpalóján” eshet át bárki, hiszen a hivatalos sörtesztelők több éves kurzuson tanulják ki az érzékszervi vizsgálat minden fortélyát. A magyarországi Dreher Sörgyárakban egyébként a teljes európai SABMiller cégcsoportot kiszolgáló íztesztelő laboratóriumban folyik a munka, ahol nem csak műszerekkel ellenőrzik folyamatosan a termékek minőségét, hanem a képzett sörkóstolók rendszeres időközönként vizsgálják a megfelelőséget, illetve a termékfejlesztéseket is.
A sörkóstolás bonyolultabb, de egyben érdekesebb, élvezetesebb feladat is volt, mint amire számítottunk. Koncert után biztos, hogy még egyszer ki fogjuk próbálni az általunk kiválasztott ízeket – emelte ki Tarján Zsófi, a Honeybeast énekesnője, aki nagyon elégedett volt a csapata által kiszemelt Szűretlen, pasztőrözetlen Dreherrel, mivel elmondása szerint vonzódik a nyersebb, vadabb ízvilághoz. Ennek ellenére titkos kedvence a végső felhozatalba szintén bekerülő bodzavirágos Dreher Floral lett, a fűszeres Dreher Felfedezőt pedig szívesen kóstolgatná „csak úgy semmit sem csinálva” a vízparton.
Ez utóbbi egyébként a PASO Plays Covers csapat kedvenc söre lett, bár a tagok között itt is megoszlottak a vélemények, KRSának például a Szűretlen, pasztőrözetlen Dreher és a Nitrogénnel csapolt Dreher Bak is nagyon közel állt a szívéhez.
Díjazzuk a merészséget, hogy egy ilyen nagy sörgyár az ínyenc sörkedvelők számára is alternatívát nyújt. Egy sörfesztivál fantasztikus dolog, egy zenei fesztivál is fantasztikus dolog, a kettő együtt pedig egy „öt méterről üres kapu – vélekedett Benkő Dáviddal együtt a Nagy Ízteszten.
Hogyan kell pontosan sört kóstolni?
Az értékelésekor a tesztelőnek az összes érzékszervét latba kell vetnie, hiszen megnézi a sör színét, tükrösségét, a szénsavasságát és a habját, de közben tapintással ellenőrzi a hőfokát, illetve meghallgatja a pezsgését és csomagolt termék esetén – természetesen mindezt megelőzően – a sörnyitás szisszenését is.
A sörben sok illatanyag található, több száz különböző féle aromát is megkülönböztetünk, ezek felismerésére speciális technikát kell alkalmazni: miután körkörös mozdulattal megmozgattuk a sört a pohárban, körülbelül 10 cm-es távolságra tartva a poharat az orrunktól kell néhány rövid szippantást végezni, majd megismételve a mozdulatot, a pohár fölé hajolva mélyet belélegezni. Végül a tenyérrel lezárt pohárban ismételt körkörös mozdulattal keverjük meg a sört, és abból szippantsunk egy hosszabbat. Ezzel a technikával az orr belső receptorait vesszük igénybe a kevésbé illékony komponensek felismeréséhez is, amelyek közül minden egyes lépésnél más és más fog feltárulkozni!
Végül következik a kóstolás, ám ennek is meg van a menete: lélegezzük ki a levegőt, majd vegyünk egy nagy levegőt és tartsuk bent a tüdőnkben. Így vegyünk a szájunkba egy kis korty sört, pár másodpercig forgassuk meg, majd nyeléskor lélegezzük ki a levegőt az orron keresztül. Az íz tanulmányozása során a következő komponenseket vizsgáljuk meg: ízharmónia, keserű íz, édesség, malátásság, recencia (szénsavasság „csípősség”), hőfok, testesség, cserzősség, utó-keserűség és illó komponensek (észteresség).
Az idei DreherFeszt kiválasztott sörei
Dreher szűretlen, pasztőrözetlen
A minden tekintetében tradíciót és kihívást sugárzó sör tartalmazza mindazokat az íz- és illatanyagokat, melyek a sörgyártás során keletkeznek. Eredeti, természetes söríz jellemzi: enyhén élesztős, karakteres, fanyar, keserű, jól harmonizáló, testes, malátás íz, melyet vastag és tartós habjának köszönhetően tovább élvezhetünk. Telt ízével kiválóan harmonizálnak az illatában is jól felismerhető gyümölcsös aromák és a fűszeres komló.
Dreher Felfedező
Hidegkomlózás-technikával speciális, amerikai komlóból készített pikáns aromájú sörkülönlegesség. Fűszeres, csípős íze maradandó élményt nyújt a sörkedvelőknek.
Dreher Floral
Illatában és ízében egyaránt élvezhetjük a bodzavirág egyedi, édeskés és a komló kesernyés aromáit, mely együtt egy tökéletesen harmonikus ízvilágot alkot, kedvezve a különleges sörök kedvelőinek.
Nitrogénnel csapolt Dreher Bak
A Dreher Bak egy testes, erős barna sör, melynek ízében kellemesen harmonizál a karakteres keserű és az édeskés karamell íz. Habját a nitrogénes csapolás teszi különlegesen krémessé. Színe mélybarna, szénsavassága tartós és kellemes. Tartalmas ital, tartalmas programokhoz.