Gasztronómia

Muffin vagy cupcake?

By Zsilinyi Zsófia 'Joey'

February 11, 2013

Napjainkban egyre nagyobb sikernek örvendenek a kis sütemények. De honnan lehet megkülönböztetni, hogy muffin vagy cupcake van a terítéken?

Nem a díszítésen múlik, hanem inkább az elkészítés módján, és azon, milyen alkalommal kerül asztalra. A cupcake alapvetően egy ünnepi, vaj alapú torta, mindig édes és általában díszítve van a teteje. Ezzel szemben a muffin – elkészítésében – sokkal egyszerűbb, a hozzávalók összekeverése után már süthető is. Nem torta, hanem inkább egyfajta gyors tészta, ami sós is lehet.

Cupcake

A 19. században indult el hódító útjára, és forradalminak számított, mivel az akkori süteményekhez képest villámgyorsan elkészült. Különösen előnyös volt az időt és energiát megspórolni kívánó háziasszonyoknak. Ami a név kialakulását illeti, két teória létezik: az első szerint a sütiket eredetileg csészében sütötték, a második szerint a hozzávalókat mérték ki csészével. A kezdetekben “number cakes”-nek hívták, mert igazán egyszerű volt megjegyezni a hozzávalók mennyiségét. A legelső fennmaradt recept: 1 csésze vaj, 2 csésze cukor, 3 csésze liszt, 4 tojás, továbbá 1 bögre tej és egy kanál szódabikarbóna. Manapság a rengeteg féle hozzávalóból számtalan, változatos ízű, stílusú cupcake készülhet.

Muffin Angliából származik, ahol már a 18. században nagy népszerűségnek örvendett. Akkoriban az úgynevezett “muffin man” minden reggel és délután megtalálható volt az utcán, a fején egyensúlyozva egy tálcát, amely tele volt szebbnél szebb kis tortácskákkal. Az angol muffint általában reggelire, vagy teához vajjal és lekvárral fogyasztották. Angliából az USA-ba vándorlók vitték át magukkal a receptet, ahol kicsit átalakult, mert ott nem kelt tésztából, hanem sütőporral készítették.

Csokis muffin

A margarint és a cukrot habosra keverjük. Fokozatosan beledolgozzuk a tojásokat, a joghurtot és a tejet. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, és sima tésztát keverünk belőle, legvégül pedig hozzáadjuk a csokoládét. A muffinformákat kibéleljük papírkosarakkal, és kb. félig töltjük tésztával. 190°C-os, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Néhány percig pihentetjük, majd kivesszük a formából, és hagyjuk kihűlni.