A hagyományos főtt sonkán és – tojáson kívül még számtalan lehetőségünk van, hogy valami igazán finomat készítsünk Húsvétra.
Fonott kalács
- 1,5 dl tej
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- 45 dkg liszt
- csipet só
- 2 db tojás
- 10 dkg margarin
- 2 ek. cukor
- reszelt citromhéj ízlés szerint
A langyos tejbe beleszórjuk a vaníliás cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Lisztezett deszkán 3 részre osztjuk, rudakat sodrunk belőle, és összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét megkenjük egy felvert tojással, és még fél órán keresztül pihentetjük. Előmelegített sütőben, 190 °C-on kb. 35-40 percig sütjük.
Répatorta
- 450 ml cukor
- 500 ml liszt
- 4 db tojás
- 500 ml reszelt sárgarépa
- 250 ml olaj
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 kk. sütőpor
- 2 púpozott kk. fahéj
- porcukor
- zöld és sárga marcipán a díszítéshez
Először összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fahajat. Utána beletesszük a cukrot és a reszelt sárgarépát. Jól összekeverjük úgy, hogy a sárgarépa már ne legyen csomós. Ezután beleütjük az egész tojásokat, alaposan elkeverjük, végül beleöntjük az olajat, és addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni kicsit, majd tortatálra tesszük, meghintjük porcukorral a tetejét. A zöld és sárga marcipánból kis répákat formázunk, amelyeket a szeletek tetejére teszünk – ha van csemete a családban, ezt a folyamatot bízzuk csak rá!
Nyuszis pogácsa
- 40 dkg liszt
- 1 tk. cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tk. só
- 20 dkg tejföl
- 60 ml víz
- 4 dkg margarin
- 1 db tojás
A margarint, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalót, szép, fényes, lágy tésztát dagasztunk. A liszt mennyisége tejfölfüggő, ha lágy nagyon a tészta, akkor lisztezni kell, ha sűrű, akkor egy kis vizet kell hozzáadni. Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, és 16 egyenlő részre osztjuk. Pici cipócskákat formálunk, mintha zsemlét gömbölyítenénk, csak oválisabbra hagyjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és konyhai vagy bármilyen ollóval kis füleket vágunk. Ezután a szemeket rakjuk ki, például egész borsból. Tojással lekenjük és még pihentetjük kb. 20 percet. Forró sütőben addig sütjük, amíg szép barna színű nem lesz.