Miután a múlt héten felébresztettük Csipkerózsikát, most el is üldözzük egy kis hagymaszaggal. Ezen a héten a vöröshagyma kerül a reflektorfénybe. De mire is jó pontosan ez a zöldség? Kitisztítja a hörgőket, enyhíti az arcüregekben lévő dugulást, csökkenti a légutak gyulladásos folyamatait, valamint a másodlagos baktériumfertőzéseket is képes legyőzni.
Hozzávalók
- 50 dkg vöröshagyma
- 3 dl tejszín
- 15 dkg reszelt sajt
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 db zsemle
- kakukkfű
- só, bors
A megtisztított hagymákat vágjuk két-három milliméter vastag karikákra, és kb. három deka vajon pároljuk üvegesre. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés kakukkfűvel ízesítsük, és egy tűzálló tál alján oszlassuk el egyenletesen. Locsoljuk meg a tejszínben elhabart tojással, és borítsunk bele reszelt sajtot. Tegyük rá a kis kockákra vágott zsemlét, morzsoljuk a tetejére a maradék vajat, majd előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.
Belga hagymaleves sörrel, sáfránnyal
Hozzávalók
- 80 dkg vöröshagyma
- 1 liter világos sör
- 1/2 liter húsleves
- 8 dkg zsiradék
- 10 dkg liszt
- 4 cukkini
- 15 dkg krumpli
- 20 dkg paradicsom
- 1 húsos zöldpaprika
- 1 kiskanál őrölt sáfrány
- só, bors
Fonnyasszuk meg zsiradékon a megtisztított, vékonyan felkarikázott hagymát, szórjuk meg liszttel. Öntsük fel apránként sörrel és húslevessel, végül keverjük jól el. Amikor forrni kezd, tegyük bele a csíkokra, vagy kockákra vágott zöldségeket, és lassú tűzön, fedő alatt az főzzük puhára az egészet. Figyelem, a zöldségnek nem szabad szétfőnie! A főzés befejezése előtt 10 perccel adjuk hozzá a felkarikázott paradicsomot és a sáfrányt, és szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 4 fej vöröshagyma
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 tojás
- 2 evőkanál liszt
- olaj
- só, bors
Reszeljük le nyersen a meghámozott burgonyát, majd nyomkodjuk ki a levét. Dolgozzuk el alaposan a tojással meg a liszttel. Vágjuk kis kockákra a szalonnát, a pörcét tegyük félre, és a zsírjában pároljuk üvegesre az ugyancsak apróra vágott hagymát. A pörccel együtt gyúrjuk bele a burgonyás tésztába, borsozzuk és sózzuk enyhén. Szaggassunk belőle kis puffancsokat, és bő, forró olajban süssük ropogósra.
Tipp: A vöröshagymából készített tea jó a meghűlésre. Mossunk meg alaposan két-három fej vöröshagymát héjastul, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barnacukrot, és öntsük fel a karamellizált édességet a hagymafőzettel. Mézzel édesítve egész napra elosztva fogyasszuk, aprókat kortyolgatva belőle.