A cékla méltán elismert a népi gyógyászatban, köszönhetően rengeteg pozitív tulajdonságának. Például a magas vérnyomás ellen kiváló, a rák megelőzésére javasolják, és állóképesség-fejlesztő tulajdonsággal is rendelkezik, ezen kívül pedig a demenciát – azaz az öregkori elbutulást – is gyógyíthatja. Azon túl, hogy mennyi előnye van, finom, és bár leginkább savanyúságként ismerjük, de egy sokféleképpen elkészíthető salátanövény.
Hozzávalók (4 adag)
- 40 dkg cékla
- 2 dl tejszín
- 1 dl erőleves
- 1 dl tej
- durvára őrölt rózsabors
- só, bors, cukor, szerecsendió
A céklát pépesítsük (előfőzhetjük egy kicsit), adjuk hozzá a levest és forraljuk fel. Vegyítsük el benne a tejszínt, forraljuk 5 percig, ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. A kész levest szűrjük át kis lyukú szűrőn, majd kis tálkákba hűtsük le. Közvetlenül a tálalás előtt melegítsük 80 fokosra a tejet, és tejhabosítóval habosítsuk fel, utána pedig díszként rendezzük el szépen a tányéron.
Tipp: A rózsabors helyett, amelyet csak díszítésre használunk, snidlinget is vághatunk bele.
Céklás röszti tejfölös mártogatóval
Hozzávalók (10 darabhoz)
A rösztihez
- 30 dkg nyers cékla
- 1 tojás
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 1 csapott mokkáskanál kakukkfű
- só, bors és zsiradék a sütéshez
A mártogatóhoz
- 2 evőkanál majonéz
- 4 evőkanál tejföl
- 1evőkanál almaecet
- fél csokor petrezselyem és fél csokor snidling
- színes bors frissen őrölve, só
Hámozzuk meg, és reszeljük finomra a céklát, fűszerezzük meg a felsoroltakkal, keverjük hozzá a keményítőt meg a tojást. A masszából formázzunk halmokat, jól lapogassuk össze őket, nehogy szétessenek, majd közepes lángon süssük ki olajban kb. 5-6 percen át mindkét oldalukat. A mártogatóhoz keverjük össze a hozzávalókat, a fűszernövényeket előbb aprítsuk fel.
Tipp: Az almaecet jól illik a mártogatóhoz. Érdemes venni, mert bármeddig eláll, és nem drága.
Hozzávalók (1 adag)
- 2 darab cékla
- fél citrom leve
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál méz
- oregánó, tarkabors, só
Az alaposan megmosott céklát vágjuk négyfelé, egy jénai tálba rendezzük el a cikkeket, szórjuk meg borssal, oregánóval, sóval. A citromlevet, a mézet és az olívaolajat egy tálban keverjük el, kanalazzuk rá a cékla tetejére. Fedjük le az edényt, és előmelegített sütőben, közepes lángon süssük kb. 45-50 percig. Miután elkészült, még melegen pucoljuk meg. Locsoljuk meg a fennmaradó öntettel.
Tipp: Egy kevés tárkonyt is elbír ez az étel, amit fogyaszthatunk köretként, előételként vagy önmagában.
Kiemelt kép forrása: izevegett.blogspot.hu