Tipp Hopp Három

Céklavörös kínálat

By Mora'

November 15, 2013

A cékla méltán elismert a népi gyógyászatban, köszönhetően rengeteg pozitív tulajdonságának. Például a magas vérnyomás ellen kiváló, a rák megelőzésére javasolják, és  állóképesség-fejlesztő tulajdonsággal is rendelkezik, ezen kívül pedig a demenciát – azaz az öregkori elbutulást – is gyógyíthatja. Azon túl, hogy mennyi előnye van, finom, és bár leginkább savanyúságként ismerjük, de egy sokféleképpen elkészíthető salátanövény.

Forrás: http://www.blikk.hu/

Tejszínes céklaleves

Hozzávalók    (4 adag)

A céklát pépesítsük (előfőzhetjük egy kicsit), adjuk hozzá a levest és forraljuk fel. Vegyítsük el benne a tejszínt, forraljuk 5 percig, ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. A kész levest szűrjük át kis lyukú szűrőn, majd kis tálkákba hűtsük le. Közvetlenül a tálalás előtt melegítsük 80 fokosra a tejet, és tejhabosítóval habosítsuk fel, utána pedig díszként rendezzük el szépen a tányéron.

Tipp: A rózsabors helyett, amelyet csak díszítésre használunk, snidlinget is vághatunk bele.

Forrás: http://www.ritakonyhaja.hu/

Céklás röszti tejfölös mártogatóval

Hozzávalók (10 darabhoz)

A rösztihez

A mártogatóhoz

Hámozzuk meg, és reszeljük finomra a céklát, fűszerezzük meg a felsoroltakkal, keverjük hozzá a keményítőt meg a tojást. A masszából formázzunk halmokat, jól lapogassuk össze őket, nehogy szétessenek, majd közepes lángon süssük ki olajban kb. 5-6 percen át mindkét oldalukat.  A mártogatóhoz keverjük össze a hozzávalókat, a fűszernövényeket előbb aprítsuk fel.

Tipp: Az almaecet jól illik a mártogatóhoz. Érdemes venni, mert bármeddig eláll, és nem drága.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/Fotó: Kgizike

Fűszeres sült cékla

Hozzávalók (1 adag)

Az alaposan megmosott céklát vágjuk négyfelé, egy jénai tálba rendezzük el a cikkeket, szórjuk meg borssal, oregánóval, sóval. A citromlevet, a mézet és az olívaolajat egy tálban keverjük el, kanalazzuk rá a cékla tetejére. Fedjük le az edényt, és előmelegített sütőben, közepes lángon süssük kb. 45-50 percig. Miután elkészült, még melegen pucoljuk meg. Locsoljuk meg a fennmaradó öntettel.

Tipp: Egy kevés tárkonyt is elbír ez az étel, amit fogyaszthatunk köretként, előételként vagy önmagában.

Kiemelt kép forrása: izevegett.blogspot.hu