Site icon Socfest

Cukorsokk – így készíts baklavát!

A baklavát, ezt a csodálatosan édes, és idegesítően ragadós süteményt általában Törökországhoz kötjük. Pedig nem kimondottan tőlük származik. A Közép-Kelet, a Földközi-tenger keleti része és a Balkán összes országának népei között jól ismert, sőt megszokott étel. Ez a finomság az egykori Oszmán Birodalom sajátja. A legrégebbi feljegyzés a desszertről 1473-ból származik, mivel már abban az időben is általános fogásként szerepelt az ünnepi lakomákon. Nem olcsó mulatság elkészíteni, ezért nálunk is inkább csak kivételes alkalmakkor kerül az asztalra.

Diós baklava

Hozzávalók

A sziruphoz:

A diót keverjük össze a cukorral, a vajat olvasszuk meg enyhén. Vajazzuk ki a tepsit, fektessünk rá egy réteg réteslapot. Kenjük meg vajjal! Helyezzünk rá még két réteg lapot, szintén megkenve. Szórjunk rá egy kevés cukros-diót! Ezután a réteslapokat egyrétegben rendezzük el, és mindegyiket kenjük meg az olajos vajjal, valamint hintsünk rájuk egy adag diót.  Legfölülre 3 réteg rétesalapot helyezzünk. Ha akarjuk, ezt is megszórhatjuk dióval. Még nyersen vágjuk rombuszokra az egészet: először egyenletes vonalban, majd ferdén, utána pedig alacsony hőfokon süssük meg sütőben. Készítsük el a szirupot: a pohár vizet és cukrot főzzük össze, kaparjuk bele a vaníliát, és hagyjuk kicsit forrni. Majd a forró szirupot öntsük a sütőből kivett, aranybarna baklavára – lehetőleg egy másik edényben.

Tipp: Először is fel kell készülni arra, hogy a házilag készített nem lesz pont ugyanolyan, mint a boltban kapható. Másodszor pedig ez is olyan desszert, amit érdemes mindenkinek saját magának kikísérleteznie. A réteslapokat lehet több rétegben is elhelyezni, a szirupba tehetünk citromlevet, csillagánizst. A lényeg, hogy az alaplépések megmaradjanak.

Csokis baklava

Hozzávalók

A sziruphoz

Keverjük össze a mogyorót, a mandulát, a cukrot, a fahéjat, a vaníliát, a kakaót és a kókuszreszeléket. A vajat olvasszuk össze a csokival – ezt érdemes gőz fölött megoldani. Egy kisebb tepsit kenjünk ki csokis vajjal, majd helyezzünk rá egy réteg réteslapot. Ezt is vajazzuk meg, majd jöhet a következő lap. Szórjunk a tetejére egy kis mandulás-diós keveréket. Két réteslapot helyezzünk rá, ezeket is megkenve csokis vajjal, és kerüljön rájuk a szárazanyagokból is egy réteg. Addig rétegezzük így, amíg el nem fogy a mandulás massza. Legvégül 2 réteslappal fedjük be az egészet. Olvasztott vajjal, vagy a csokis vajjal locsoljuk meg, hogy ne száradjon ki olyan könnyen. 180 fokos sütőben negyedórát süssük. A szirupot a fent említett módon készítsük el, csak csepegtessünk bele pár csepp citromlevet úgy, hogy ne domináljon túlságosan.

Tipp: Ez egy megvariált recept. Leegyszerűsíthetjük azzal, hogy a mandulát és mogyorót dióra cseréljük, továbbá a vaníliát és a fahéjat kihagyjuk.

Pisztáciás baklava
Forrás: http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/

Pisztáciás baklava

Hozzávalók

A vizet, a cukrot és a citromlevét forraljuk össze egy edényben, kb. 5 percen át. Kivajazott tepsire rendezzük el a rétestészta felét. Vajazzuk meg a tetejét, és oszlassuk el rajta a már előzőleg megtört vagy megdarált pisztáciát. Folytassuk a sort újra réteslappal. Az utolsó 3-4 darabot egyenként kenjük meg, az előzőekhez hasonlóan szórjunk rá pisztáciát. A tetejére hagyjunk pár üres lapot. A megismert módon szeleteljük fel a sütit, és öntsük rá a maradék vajat. Ha túl soknak tűnik, nem kell megijedni! 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsül. Még forrón csorgassuk rá a szirupot.

Tipp: Az összes receptre vonatkozik, hogy a baklavát pár óráig hagyjuk állni, hogy a szirupot jól magába szívja.

Kiemelt kép forrása: firstlookthencook.com

Exit mobile version