Tipp Hopp Három

Desszertek a tűzhelyről

By Mora'

March 20, 2015

Nem gondoltam volna, hogy létezik sütő nélküli lakás, de sikerült találnom egyet (sajnos), így más főzési eljárások után kellett néznem, ami legfőképp a desszertek terén jelentett fejtörést. Megelőzve, hogy bárki más hasonlóan járjon, itt van három remek édesség, amihez elég a gáztűzhely is.

Fotó: blikk.hu

Epres-joghurtos desszert

Hozzávalók

Áztassuk hideg vízbe a zselatin lapokat. Amíg ázik, tisztítsuk meg, csumázzuk ki és kockázzuk fel az epret, néhány szemet félretéve a dekoráláshoz.  A joghurtot ízesítsük citromlével és cukorral. A zselatint oldjuk fel alacsony hőfokon, majd keverjük el két evőkanál joghurtkrémben, a többi is mehet bele cseppenként. Tegyük kb. 20 percre a hűtőbe, addig a tejszínt a habfixálóval és vaníliás cukorral verjük kemény habbá. Forgassuk bele a habba az eper kockákat. Öblítsünk ki egy őzgerincformát, béleljük ki folpackkal, öntsük bele a krém felét, arra jöhet a tejszínhab kb. kétharmada, majd megint a krém és végül a maradék hab. Kedvünk szerint csinosítsuk ki a desszertünk tetejét a kiválogatott eprekkel és hűtőben hagyjuk dermedni még legalább egy órát.

Tipp: Más gyümölccsel is érdemes próbálkozni, de ne felejtsük, hogy a fagyasztottnak más az állaga. Reszelt fehér csokoládéval megszórhatjuk a tetejét.

Fotó: kiskegyed.hu

Rumos golyó

Hozzávalók

A cukorból és 125 ml vízből készítsünk szirupot állandó keverés mellett közepes lángon. Egy nagyobb tálba morzsoljuk el a piskótát, locsoljuk meg a felmelegített lekvárral, a kihűlt sziruppal és a rummal. Hagyjuk pihenni egy órát és egy másik edénybe keverjük össze a kakaót és a vajat, szórjuk bele a mandulát és dolgozzuk össze a piskótával. Formázzunk belőle golyókat és hempergessük meg a csokireszelékben.

Tipp: Ez az a recept, amit tényleg kedvünkre variálhatunk, csak finom legyen és jól formázható állagú a massza. A lekvárral is kísérletezhetünk, elég sok ritka ízűt lehet elcsípni, ha szemfülesek vagyunk, akár csipkebogyós vagy pezsgős is lehet. Csokireszelék helyett pedig akár durvára tört mandula, mogyoró, dió, pekándió, stb…