A legtöbb disznóvágásra általában télvíz idején kerül sor. Mi is készültünk, méghozzá három olyan recepttel, amit könnyen elkészíthet az is, aki boltban veszi a hozzávalókat. A hagyományos recepteknek kicsit átdolgozott verzióit kerestük, ami izgalmasabbá teszi az élményt.
Hozzávalók
- 1,2 kg sertésorja
- 20 dkg petrezselyemgyökér
- 20 dkg sárgarépa
- 1 karalábé
- 1 zellergumó
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 szem egész bors
- 1 csöves paprika
- 2 evőkanál paradicsomlé
- 4 adag finommetélt vagy eperlevél tészta
- só
A megmosott és feldarabolt orját a tetszőlegesre vágott zöldségekkel és a héjas hagymával tegyük fel főni 2 liter hideg vízzel. Adjuk hozzá a fűszereket, és keverjük bele a paradicsomlét. Miután puhára főttek a hozzávalók, szűrjük le a levest. Főzzük ki hozzá a tésztát, és már is tálalható.
Tipp: Tészta helyett krumplit is tehetünk a levesbe, de ha könnyebb ételt szeretnénk, akkor el is hagyható.
Hozzávalók (6 adag)
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 15 dkg rizs
- 15 dkg trappista sajt
- 25 dkg véres hurka
- 25 dkg májas hurka
- 25 dkg sütnivaló kolbász
- 5 dl tejföl
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 2 darab babérlevél
- só, bors ízlés szerint
Kicsit vágjuk rövidebbre a káposztát, és ha túl savanyú, mossuk át, de vigyázzunk, mert ha elmegy a savanyúsága, már nem lesz jó! Egy lábosban, kevés olajon futtassuk meg a zöldséget. Öntsük fel 2-3 dl vízzel és adjuk hozzá a babérlevelet. Ezalatt egy másik edényben főzzük meg a rizst, és vágjuk karikára a hurkákat. Kenjünk ki kevés olajjal egy kb. 25×30-as tepsit, az aljára rendezzük el a káposzta nagyjából egyharmadát, majd a rizsből is oszlassunk el egy adagot. Rá a felkarikázott hurkák, kolbászok jöjjenek és a tetejére tejföl. A rakosgatást folytassuk addig, amíg minden hozzávaló el nem fogy – jobb, ha a káposzta marad legfelül. A tetejére reszeljünk egy kis sajtot, és tegyük előmelegített sütőbe. 160 fokon nagyjából 30-40 perc alatt aranybarnára pirul a teteje.
Tipp: Ha már disznótoros recept, akkor még kolozsvári szalonnával is feldobhatjuk. A babérlevél és bors mellett kevés köményt is kipróbálhatunk.
Zsályás borban sült kolbász almás savanyú káposztával
Hozzávalók (2 adag)
- 40 dkg sütnivaló kolbász
- 2 dl fehérbor (vagy rozé)
- 25 dkg savanyú káposzta
- 4 közepes fej hagyma
- 2 nagyobb alma
- 2 evőkanál zsálya (vagy egy marék friss)
A kolbászokat tegyük egy tűzálló tálba, és nagyobb szeletekre vagy karikákra vágott hagymával borítsuk be. Szórjuk rá a zsályát, és öntsük rá a bort, fedjük le alufóliával, majd úgy egy óráig süssük. Egy másik sütőtálba tegyük bele a káposztát, adjuk hozzá a cikkekre vágott almát és a másik hagymát (vastagabb szeletekben). Forgassuk össze a hozzávalókat, és alufóliával lefedve süssük 40 percen át.
Tipp: A zsálya lecserélhető rozmaringra, de nem érdemes, mivel a zsálya és a sertés nagyon passzol egymáshoz. De ha már a fűszert lecseréljük, akkor a húst is lehet, mondjuk libára. Így is nagyon finom lesz a végeredmény, csak eléggé más.
A kiemelt kép forrása a balzsam.hu