forrás: Chili és Vanília blog

Tipp Hopp Három

Édesem, köményem-avagy az édeskömény formái

By Mora'

September 14, 2012

Aki kóstolta már valaha az ánizsos beütésű édesköményt, nem tudja többé kitörölni annak jellegzetes ízét. Magyarországon méltatlanul mellőzik (vagy mellőzték?), pedig nagyon jól illik a különböző húsokhoz, pláne a sertéshez, ráadásul meglehetősen széles a konyhai felhasználása is. Ennek bizonyítására három különböző típusú ételt mutatok be: egy párolt-és egy rakott fogást, valamint egy salátát.

 

forrás: Chili és Vanília blog

 

Lassú tűzön párolt édeskömény császárszalonnával, citromhéjjal

Hozzávalók

Az édeskömény zöld részét eltávolítjuk, félbevágjuk, majd éles késsel közepesen vastagra szeljük, hogy úgy nézzen ki, mint a gyalult káposzta. A szalonnát egy serpenyőben zsírjára sütjük, ezután kivesszük, félretesszük. Ebben az edényben közepesen megolvasztjuk a vajat, és a cukrot enyhén karamellizáljuk. Rádobjuk az édesköményt, és pár perc alatt aranybarnára sütjük. Felöntjük húslevessel, alacsonyabb lángon főzzük tovább. Sózzuk, borsozzuk, a reszelt héjjal megszórjuk, majd visszatesszük a szalonnát, és fedő alatt, lassú tűzön 12-15 percig pároljuk.

Pármai rakott édeskömény

forrás: hammbekaplak.hu

Hozzávalók

Az édeskömény zöldjét eltávolítjuk, félbevágjuk és 20 percig főzzük enyhén sós vízben. Konyhai törlőn kiszárítjuk, 1 cm-s szeletekre vágjuk.  A hagymát finomra aprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd a felkockázott paradicsomot a tört fokhagymával együtt hozzáadjuk. Szerecsendióval, meg sóval ízesítjük, összeforraljuk. Egy közepes méretű sütőedényt enyhén kivajazunk, majd meghintjük zsemlemorzsával. A felszeletelt édeskömény felét eloszlatjuk az edényben, ráhalmozzuk a paradicsom felét, rászórjuk a reszelt trappista felét, a bazsalikom felét és a parmezán felét, utána jöhet a következő réteg. Végül meglocsoljuk olajjal (olíva), és 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.

Zelleres almasaláta köménnyel

Hozzávalók

Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt zellert és az apróra vágott zellerlevelet. Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott édesköményt, a levelet és a julienne-re szelt almát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.