A rukkola, vagy borsmustár is egyike azon növényeknek, amelyeket a magyar konyha az elmúlt tíz évben kezdett el gyakrabban használni. Aki még nem kóstolta, tegye meg gyorsan! Ez a három recept biztos elbűvöl majd: van itt igazán őszies köret, testes saláta, sőt, még a vegetáriánusokra is gondoltunk.
Rukkola saláta chorizoval és sült paprikával
Hozzávalók (1 adag)
- 5 dkg rukkola
- 4-5 dkg chorizo
- 1 nagyobb kápia paprika (15-20 dkg)
- fél citrom leve és héja
- 1 gerezd fokhagyma
- 8-10 szem fekete olajbogyó
- 3 evőkanál fenyőmag
- kb. 3 dkg olajban eltett szárított paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- csipetnyi szárított oregánó
Egy serpenyőben szárazon pirítsuk aranybarnára a fenyőmagot, majd tegyük félre. A chorizót vágjuk vékony karikákra, és süssük kevés olívaolajon addig, amíg kissé megsül és kiengedi a zsírját. Vegyük ki az edényből, csöpögtessük le papírtörlőn. A visszamaradt zsiradékban süssük meg a felkockázott paprikát az aprított fokhagymával. Adjuk hozzá a szárított fűszert, a citrom levét és reszelt héját, majd forraljuk össze. A rukkolát tisztítás után forgassuk össze a félbevágott olajbogyóval, a sült paprikával, a felaprított szárított paradicsommal és a chorizóval.
Tipp: Paradicsomot mi is száríthatunk sütőben alacsony hőfokon, és eltehetjük jó minőségű olívaolajban. Tálaláskor kínálhatunk a salátához friss kenyeret, mozzarellát, a tetejét megszórhatjuk fenyőmaggal és frissen őrölt tarkaborssal.
Krumplipüré karamellizált hagymával, rukkolával és körtével
Hozzávalók (4 adag)
- 1 kg krumpli
- 1 körte
- 5 dkg rukkola
- 2 közepes hagyma
- 2 teáskanál méz
- 5+4 dkg vaj
- kb. 1,5 dl tej
- só, bors, csipetnyi szerecsendió, babérlevél
A meghámozott, felkockázott krumplit tegyük fel főni sós vízben, babérlevéllel. Kb. 2,5 dkg vajon pároljuk üvegesre a vékony szeletekre vágott hagymát. Amikor megpuhult, vegyük feljebb a hőt, csurgassunk rá egy teáskanálnyi mézet, és kavargassuk, amíg meg nem pirosodik. A körtét csumázzuk ki, vágjuk kockákra. Egy serpenyőt (az is lehet, amelyikben a hagyma sült) szárazon melegítsünk meg. Egy evőkanél vajjal pirítsuk át a körtét. Süljön meg, de ne puhuljon túl! A megfőtt krumplit a szokásos módon készítsük el; nyomjuk szét, keverjük el vajjal, tejjel, sózzuk, ha kell. Forgassuk hozzá a gyümölcsöt és a zöldséget. A rukkola szárát szedjük le, esetleg apróra darabokra szaggathatjuk a leveleket és nyersen adagoljuk a püréhez, de lehetőleg amikor még forró a burgonya.
Tipp: Frissen reszelt szerecsendióval megszórhatjuk a kész köretet, de figyeljünk a mennyiségére, hogy ne legyen túl sok. Igaz, hogy nagy mennyiségben hallucinációt okozhat, de keserű is.
Hozzávalók (2 adag)
- 6 lasagne lap
- 10 dkg rukkola
- 1-1 darab sárga és piros kaliforniai paprika
- 10 dkg kecskesajt
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- só, bors, olívaolaj
- 1 ág kakukkfű
Egy kis lábasban forrósítsuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, és apránként adagoljuk hozzá a tejet, miközben kevergetjük, majd forraljuk fel. Ez a besamel mártás. A finomra aprított rukkolát adjuk a tejhez, és sózzuk, borsozzuk. Sütőlapon elhelyezve süssük a paprikákat, hogy könnyebben le lehessen húzni a héját. A tésztát forró vízben főzzük pár percen át. Egy tűzálló edényt kenjünk ki kevés olajjal, majd öntsünk rá egy réteg mártást. Erre jöhet a tészta, amit újfent a szósz kövessen, arra kerüljön a tészta, és ezt így folytassuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Lehetőleg tészta kerüljön felülre. A tetejét szórjuk meg kecskesajttal és friss kakukkfűvel.
Tipp: A besamel mártást ízesíthetjük kevés szerecsendióval, illeni fog az ételhez. Ha húsos fogást szeretnénk, akkor a prosciutto-t vagy a pármai sonkát ajánlom bele, esetleg pancettát.