Tipp Hopp Három

Eperparádé

By Mora'

June 01, 2012

Végre elérkezett az idő,amikor elfogadható áron juthatunk magyar eperhez. Talán pont a finom íze és a viszonylag rövid szezonja miatt, inkább csak gyorsan bekapjuk, ahelyett, hogy változatos módon felhasználnánk. Pedig érdemes lenne kipróbálni. Itt van 3 recept, ami garantált befutó.

Epres-mentás derelye

 

Az epret villával összetörjük, ezután hozzáadjuk a cukrot és az apróra vágott mentát. A lisztet a tojásokkal és 1-2 dl langyos vízzel összegyúrjuk, majd ha már tészta lett belőle, vékonyra nyújtjuk, kettévágjuk, és az egyik felére egyenlő távolságokba kis eperhalmokat rakunk. Ráterítjük a tészta másik felér és a halmok közözz lenyomkodjuk, hogy összetapadjanak. Végül derelyevágóval egyenletesen feldaraboljuk. Ezeket forró, sós (de nem túlságosan) vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetjük. Tálalás előtt egy kevés olajban megpirított zsemlemorzsába hempergetjük. Porcukorral díszíthetjük/ízesíthetjük és mentalevelekkel.

Vaníliával sült eper

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy a papír az egyik oldalon jócskán kilógjon, hogy sütéskor vissza lehessen hajtani. Az epret összekeverjük a cukorral,a vanília belsejével, a félbevágott vaníliarúddal és a narancshéjjal. Ezt a keveréket rákanalazzuk a sütőpapírra, a papírt visszahajtjuk és befedjük vele az epret. Lezárjuk a széleit és nagyjából 10-15 percig sütjük.

 

Rozmaringos eperlekvár

 

Az epret megmossuk, eltávolítjuk a szárát, apróra vágjuk és kimérünk egy kilót. A rozmaring ágakat is megmossuk és miután jól lecsöpögtettük, ezt is apróra vágjuk. Az epret a citromlével egy főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a befőzőcukrot, és az egészet jól elkeverjük.Állandó kevergetés mellett nagy lángon felforraljuk, majd továbbra is keverve legalább 3 percig hagyjuk zubogva forrni. Utolsó sorban hozzáadjuk a rozmaringot és jól elkeverjük. Ezután előkészített, leforrázott üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé lógatjuk. A rozmaring miatt csökkenhet az eltarthatóság időtartama.