A kígyóuborka tökéletes frissítő. Nemcsak egészséges és kalóriaszegény, de rengeteg jótékony hatással bír. Ezen kívül házi kozmetikumként alkalmazható, köszönhetően értékes tápanyagainak, például az A, – H,- E, -és F vitamin tartalmának. Bőrápoló és regeneráló hatású, még a nap égette bőrön is alkalmazható. A három bemutatkozó recept saját kényeztetésünkön kívül remek vendégváró fogá is.
Hozzávalók
- 1 kígyóuborka
- 1 kisebb sárgarépa
- fél fej vöröshagyma
- 1 szelet bacon
- 1 liter húsleves
- 1 evőkanál sötét szójaszósz
- 1 evőkanál olaj
- só, bors
Pirítsuk meg a felkockázott bacont és répát a felaprított hagymával. Dobjuk hozzá a 2-3 centisre vágott uborkát, majd öntsük fel a levessel. Forraljuk fel, és főzzük addig, amíg a répa meg nem puhul. Ha kész van, adjuk hozzá a szójaszószt és a borsot.
Tipp: Zöldség- vagy marhahús alaplét javaslok hozzá.
Hozzávalók
- 1 hosszabb kígyóuborka
- 10 dkg túró
- 3 apróra vágott szardella vagy 1 evőkanál szardella paszta
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés bazsalikom
- só, bors
Az uborkát vágjuk ketté hosszában, kaparjuk ki a magját. A többi hozzávalót keverjük össze és töltsük meg vele az uborka egyik felét. Nyomkodjuk le a tölteléket, majd helyezzük rá a másik felét. Tegyük pár órára a hűtőbe. Tálaláskor vágjuk kétcentis karikákra.
Tipp: A menta a kígyóuborka jó barátja, ha a bazsalikomot felváltjuk vele, nem hibázhatunk.
Hozzávalók (12 darabhoz)
- 2 kisebb kígyóuborka
- 1 csokor retek
- 20 szál snidling
- 20 zellerlevél
- 25 dkg tejszínes krémsajt
- 4 friss zsályalevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál pirospaprika
- só, bors
A uborkákat vágjuk hosszában ketté, daraboljuk 6 centisre, a gömbölydedebb aljukból vágjunk le egy vékony szeletet, hogy stabilan megálljanak. Keverjük habosra a krémsajtot, nyomjuk bele a fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal és pirospaprikával. Adjuk hozzá az apróra metélt zöldfűszereket. Töltsük csillagbetétes habzsákba, csomagoljuk be fóliával, és úgy, ahogy van tegyük hűtőbe 20 percre. Az uborkadarabok tetejét 2 mm vastagon és 4 cm hosszan vágjuk be, ez szolgál majd vitorlaként. Hajtsuk hátra és szúrjuk fel egy fogvájóra. A vitorláig vájjuk ki az uborka aljának belsejét. Nyomjunk a helyére tölteléket. A retek karikákat dugdossuk a vitorla és a töltelék találkozásához.
Tipp: Vehetünk fokhagymás sajtkrémet, vagy akár zöldfűszereset is, igyekezzünk sűrűbb állagút választani, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Kiemelt kép: victoryrovata.wordpress.com