Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy feltöltsük a dió raktárainkat. Megéri, mert rengeteg módon elkészíthető. Ezúttal három desszertet mutatok be, amik egyfelől azért különlegesek, mert íróink saját receptjei, másodsorban pedig azért, mert nem tartalmaznak tejterméket, így laktózérzékenyek és tejallergiások is fogyaszthatják.
Diós linzerfalatok
Hozzávalók
- 2 evőkanál barna cukor (sütéshez való)
- fél közepes méretű alma
- 1 marék dió
- 3 alma reszelve
- 2 evőkanál cukor
- pici fahéj
- 10 dkg vörös, nagy szemű szőlő (olasz)
- pár kanál darált dió,- később a töltelék alá
- 40 dkg liszt
- 1 sütőpor
- 2 tojás
- 4-5 evőkanál darált dió
- 7 dkg porcukor
- 250 g sütőmargarin
Gyúrjuk össze a tészta alapanyagait a száraz hozzávalókkal kezdve. Reszeljük le az almákat nagy lyukú reszelőn, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat, tegyük félre. A karamellizált finomságokhoz a diót negyedeljük fel, az almákat szeljük kb. félcentis kockákra. Tegyük bele őket egy edénybe a barna cukorral együtt kevés vízzel felöntve. Mikor az almát bevonta a cukros máz és kellően megpuhult, vegyük ki, de a diót még gyakori kevergetés mellett pörköljük tovább. A tésztát nyújtsuk fél centis vastagságúra, tetszőleges formával szaggassuk ki és helyezzük egy muffinos sütőpapírba. Szórjuk meg a tetejüket dióval, rendezzünk el rajtuk kevés almatölteléket. Ha akarjuk, így hagyhatjuk, de egy másik tésztalappal befedhetjük. Tegyük be a sütőbe, kb. 10 perc után díszítsük fel a karamellizált dóval és almával nagyjából félidőben. Összesen kb. 15-20 perc kell a linzerfalatokhoz.
Tipp: Más gyümölcsökkel is lecserélhetjük, ami éppen szezonális. Lehet szőlőszemekkel megpakolni, vagy éppen mazsolával, de a szilva és aszalt szilva is jó választás.