Tipp Hopp Három

Farsangi falatok

By Mora'

February 08, 2013

Gondolom ismerős az alábbi versecske. Farsang alkalmából a három, benne szereplő élelmiszerből készült édességet kínálok.

Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, Csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő.

Dirreg, durrog a mozsár, táncosra vár a kosár. A kávészem int neki, míg az örlő pergeti.

Heje-huja vigalom! Habos fánk a jutalom Mákos patkó, babkávé, ez aztán a parádé.

Lila szalagos fánk

Hozzávalók

Keverjük krémesre a vajat, a tojásokat, a kristálycukrot, majd adagoljuk hozzá a tejet, a szerecsendiót és a sót, végül pedig kaparjuk bele a vanília belsejét. A lisztet egy másik tálban kutyuljuk össze, majd robotgéppel dolgozzuk el a két edényt, amíg tésztás nem lesz. Nyújtsuk egy centi vastagra, hogy az átmérője nagyjából 7 centis legyen. A belsejéből vájjunk ki egy kisebb lyukat (úgy 3 centiset). Forró, bő olajban süssük aranybarnára. Miután kivettük, csepegtessük le a fölösleges olajat, és hintsük meg átszitált porcukorral.

Tipp: A baracklekvár és a fánk nagyon jó barátok, érdemes kipróbálni őket együtt. Kössük meg a fánk “derekát” lila szalaggal, hogy ünnepiesebb legyen!

 

Kávés tekercs

Hozzávalók

Daráljuk le a kekszet (a munkát megkönnyíti, ha eleve daráltat veszünk), majd adjuk hozzá a porcukrot, a kakaót és a rumot. Ezt öntözzük meg kávéval és gyúrjuk tésztává, utána pedig sodrófával nyújtsuk ki egy kristálycukorral megszórt alufólián, téglalap alakúra. Keverjük habosra vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a mézet és a kókuszreszeléket. Keverjük össze, és kenjük meg vele a tésztát. Tekerjük fel a fólia segítségével, és hagyjuk lehűlni.

Tipp: A kókuszt kevésbé kedvelőknek ajánlom, hogy a tekercs felszínét durvára tört kávészemekbe és csokoládédarabokba forgassuk, illetve a krémből hagyjuk ki a reszeléket.

 

Mák brownie

Hozzávalók

Csak egyszerűen keverjük össze a tésztához tartozó anyagokat, és süssük 160 fokon egy sütőpapírral kibélelt, 24 centis formában 25 percen át. A krémhez a mascarponét dolgozzuk össze tetszőleges mennyiségű cukorral.

Tipp: Minden brownie készítésénél végezzünk a végén szúrópróbát. Ha a tű (kés, fogpiszkáló, bármi) könnyen kijön, akkor jó a tészta. A krémhez adhatunk lime-ot is.