Gondolom ismerős az alábbi versecske. Farsang alkalmából a három, benne szereplő élelmiszerből készült édességet kínálok.
Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, Csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő.
Dirreg, durrog a mozsár, táncosra vár a kosár. A kávészem int neki, míg az örlő pergeti.
Heje-huja vigalom! Habos fánk a jutalom Mákos patkó, babkávé, ez aztán a parádé.
Lila szalagos fánk
Hozzávalók
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 csipet só és ugyanannyi szerecsendió
- 5 dkg puha vaj
- 2 dl tej
- 1 vanílliarúd
- kb. 65 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1,5 dl olaj
- porcukor
- díszítőszalag (lila)
Keverjük krémesre a vajat, a tojásokat, a kristálycukrot, majd adagoljuk hozzá a tejet, a szerecsendiót és a sót, végül pedig kaparjuk bele a vanília belsejét. A lisztet egy másik tálban kutyuljuk össze, majd robotgéppel dolgozzuk el a két edényt, amíg tésztás nem lesz. Nyújtsuk egy centi vastagra, hogy az átmérője nagyjából 7 centis legyen. A belsejéből vájjunk ki egy kisebb lyukat (úgy 3 centiset). Forró, bő olajban süssük aranybarnára. Miután kivettük, csepegtessük le a fölösleges olajat, és hintsük meg átszitált porcukorral.
Tipp: A baracklekvár és a fánk nagyon jó barátok, érdemes kipróbálni őket együtt. Kössük meg a fánk “derekát” lila szalaggal, hogy ünnepiesebb legyen!
Hozzávalók
- A krémhez: 3 dkg kókuszreszelék
- 9 dkg folyékony méz
- 1 csomag vanilincukor
- 6 dkg porcukor
- 15 dkg margarin (vagy vaj)
- A tésztához: 2 dl cukor nélküli felfőzött kávé
- 1 evőkanál rum
- 6 dkg kakaópor
- 40 dkg háztartási keksz
- 3 dkg porcukor
Daráljuk le a kekszet (a munkát megkönnyíti, ha eleve daráltat veszünk), majd adjuk hozzá a porcukrot, a kakaót és a rumot. Ezt öntözzük meg kávéval és gyúrjuk tésztává, utána pedig sodrófával nyújtsuk ki egy kristálycukorral megszórt alufólián, téglalap alakúra. Keverjük habosra vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a mézet és a kókuszreszeléket. Keverjük össze, és kenjük meg vele a tésztát. Tekerjük fel a fólia segítségével, és hagyjuk lehűlni.
Tipp: A kókuszt kevésbé kedvelőknek ajánlom, hogy a tekercs felszínét durvára tört kávészemekbe és csokoládédarabokba forgassuk, illetve a krémből hagyjuk ki a reszeléket.
Hozzávalók
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 2 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 3 dl tejszín
- A krémhez: 25 dkg mascarpone
- cukor ízlés szerint
Csak egyszerűen keverjük össze a tésztához tartozó anyagokat, és süssük 160 fokon egy sütőpapírral kibélelt, 24 centis formában 25 percen át. A krémhez a mascarponét dolgozzuk össze tetszőleges mennyiségű cukorral.
Tipp: Minden brownie készítésénél végezzünk a végén szúrópróbát. Ha a tű (kés, fogpiszkáló, bármi) könnyen kijön, akkor jó a tészta. A krémhez adhatunk lime-ot is.