Húsvétra egy komplett menüsort tálalok fel; előétel, azaz leves, főétel és desszert vár Titeket arra, hogy elkészítsétek!
Palócleves
Hozzávalók
- 60 dkg báránylapocka
- olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 50 dkg burgonya
- 50 dkg zöldbab
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl tejföl
- 3 dl asztali fehérbor
- só, pirospaprika, köménymag
Pirítsuk aranybarnára az apróra vágott hagymát, keverjük össze a felkockázott hússal, a fokhagymával, a köménymaggal, meg a pirospaprikával. Sózzuk meg, és fedő alatt pároljuk 30 percig. Amikor félig megfőtt, adjuk hozzá a kockára vágott krumplit és a zöldbabot, majd engedjük fel csontlével. Lassú tűzön pároljuk készre. Ha megvan, keverjük bele a tejfölt, és szórjuk meg felaprított petrezselyemmel.
Tipp: Utólag ízesíthetjük borral és citromlével is, tehetünk bele csipetkét.
Húsvéti sonka madeiraszósszal
Hozzávalók (8 személyre)
- 1 egész, csontos, füstölt sonka
- 0,4 dl olívaolaj
- 15 dkg panko morzsa (vagy friss zsemlemorzsa)
- 40 dkg barnacukor
- 1 dl dijoni mustár
- 7,5 dl madeira (édes bor)
Távolítsuk el a sonka bőrét, ügyelve, hogy csak kevés zsiradékot hámozzunk le, majd átlósan vagdossuk be, és helyezzük egy rácsos tepsibe. Locsoljuk meg 7,5 dl vízzel, és süssük 2 órán át 150 fokra előmelegített sütőben. Az olajban pirítsuk meg a zsemlemorzsát. A barna cukrot keverjük el a mustárral egy edényben, és kenjük meg a felével a sonkát. Utána tegyük vissza a sütőbe még egy órára, de a hőmérséklet már 180 fok legyen. Ha kevés a folyadék a tepsiben, öntsünk még rá 1-2 dl vizet. 1 óra elteltével vegyük ki a sonkát. Kenjük meg a mustáros szósz maradékával, szórjuk rá a pirított zsemlemorzsát, és 210 fokos sütőben süssük még addig, míg a morzsa meg nem pirul. Ha kivettük, hagyjuk állni 20 percet. A pecsenyelé felszínéről kaparjuk le a zsiradékot, öntsük a bort a tepsibe és gázrózsán kezdjük el hevíteni. A szószt kb. 15 percig forraljuk, majd szűrjük át. Végül öntsük a sonkára.
Tipp: A zsemlemorzsa elhagyható, de ha mindenképp szükségesnek érezzük, akkor daráljunk le friss kenyeret aprítógépben. Az is nagyon jó lesz.
Hozzávalók
- 3 dl tejszín
- 1 dl tej
- 3 evőkanál tojáslikőr
- 1 vaníliarúd
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál barnacukor
- 2 evőkanál kristálycukor
Öntsük egy edénybe a folyadékokat: a tojáslikőrt, a tejet és a tejszínt. A vaníliarudat vágjuk ketté és kaparjuk ki a belsejét egy késsel, majd adjuk a tejes keverékhez. Utána forraljuk fel. A tojássárgákat verjük habosra, szórjuk bele az edénybe a barnacukrot, majd folyamatos forgatás mellett adagoljuk hozzá a tejes keveréket. Rakjuk kerámiatálkákba (vagy lehetőleg erre való edényekbe), és ültessük be őket egy tepsibe. A tepsit az edények magasságának kétharmadáig öntsük fel vízzel, gőzöljük a desszertet ily módon 40 percig 150 fokos sütőben. Ha kész, hagyjuk kihűlni, egy evőkanál kristálycukrot szórjunk a tetejére és karamellizáló pisztollyal karamellizáljuk.
Tipp: Karamellizáló pisztoly hiányában karamellt is csorgathatunk rá, bár ebben az esetben nem lesz olyan jó a végeredmény.