A lecsó tipikusan magyar étel, annak dacára, hogy balkáni eredetű. Kismillió elkészítési módját találták ki a kreatív háziasszonyok és urak, ezért most olyan verziókat mutatok, amik tökéletes fúziót képeznek más konyhák gasztronómiájával. Igaz, az alábbi receptek alapanyagai nem valószínű, hogy lelkesen sorakoznak a hűtőnkben, várva legjobb kiteljesedésüket, de még olcsón beszerezhetjük őket.
Szerb lecsó
Hozzávalók (3 adag)
- 50 dkg paprika
- 40 dkg paradicsom
- 30 dkg padlizsán
- 30 dkg cukkini
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg császárszalonna
- 15 dkg sós uborka
- 1 dl olaj
- 2 dkg fűszerpaprika
- 4-6 darab fokhagymagerezd
- ételízesítő
A paprikát süssük meg grillen vagy sütőben, hámozzuk le a külső héját, és vágjuk nagyobb kockákra. A cukkinit is daraboljuk ugyanakkorára, a sárgarépát viszont szeljük apróbbra, és az uborkát. vékonyra szeletelt sárgarépát is. A szintén félcentisre aprított padlizsánt kevés olajban süssük elő. A kis kockára vágott császárszalonnát egy másik serpenyőben futtassuk meg. Amikor megpirult, tegyük rá a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát. Ha a hagyma megpárolódott, adjuk hozzá a felkockázott vágott hámozott paradicsomot. Ebbe kerül bele a cukkini, a sárgarépa, a padlizsán, a sült paprika, és végül a sós uborka is. Ízesíthetjük delikáttal. Fedő alatt közepes lángon pároljuk puhára. Ekkor szórjuk rá a fűszerpaprikát. Még forraljunk rajta egyet, keverjük meg és kész.
Tipp: A sült paprikát tegyük bele hideg vízbe, így könnyebben le lehet húzni a héját.
Ratatouille, avagy francia lecsó
Hozzávalók (4-6 adag)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 1 darab cukkini
- 1 darab piros kaliforniai paprika
- 1 darab sárga kaliforniai paprika
- 1 darab tv paprika
- 1 darab padlizsán
- 1 darab kápia paprika
- 2 darab csípős paprika
- 4 darab chili paprika
- 3 darab aprított fokhagymagerezd
- 3 darab csiperke gomba
- vörösbor
- olívaolaj
- paradicsomlé
- kakukkfű
- provence-i fűszerkeverék
- ételízesítő
- fekete őrölt bors (mindig frissen őrölve9
- só
- 1 csokor aprított petrezselyemzöld
- oregánó
Pároljuk néhány percig fedő alatt a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a csíkokra vágott paprikákat. 10 percig főzzük, néha kevergetve. Majd jöhet a feldarabolt padlizsán és a cukkini, végül dobjuk bele a paradicsomot, a gombát, a petrezselymet, a fűszereket, és főzzük kb. 40 percig főzzük, hogy a zöldségek megpuhuljanak, időközben öntsük hozzá a paradicsomlevet, és a vörösbort.
Tipp: Vegetáriánus főételként, vagy húsok, halak mellé köretként is kínálhatjuk.
Lecsó csirkemellel és mexikói fűszerekkel
Hozzávalók (4 adag)
- 50 dkg csirkemell filé
- 3 darab közepes paradicsom
- 10 dkg füstölt paprikás kolbász
- 1 darab közepes vöröshagyma
- 6 darab lecsópaprika
- 2,5 dl víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 zacskó mexikói chilis bab alap
- só, bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
A csirkemell filéket vágjuk szélesebb csíkokra, sózzuk, borsozzuk őket. Egy mélyebb serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk meg a cikkekre vágott hagymát és a hosszú szeletekre vágott paprikát. Adjuk hozzá a csirkemell csíkokat és pirítsuk együtt tovább őket. Majd adjuk hozzá a karikára vágott füstölt kolbászt is. Ezalatt vágjuk be a paradicsomok csúcsait és forrázzuk le őket, majd hámozzuk meg. Vágjuk cikkekre és ezt is adjuk hozzá a többi összetevőhöz és jól forgassuk át. Szórjuk bele a mexikói chilis bab alapot, majd öntsük fel 2,5 dl vízzel. Főzzük együtt kb. 5-8 percig, míg kicsit sűrűbb állaga nem lesz és a zöldségek is megpuhultak a kellő mértékben. Szórjuk meg frissen vágott petrezselyem zölddel.
Tipp: Ha szeretjük a mexikói fűszeres ízeket, a petrezselyem helyett friss koriandert is használhatunk, tehetünk bele sok chilit, és a kész ételt tálalhatjuk tortillával.
A receptek és a képek a Jól kifőztem oldalról valók.