Site icon Socfest

Kanalazzunk egy kis tavaszt!

Az idő sajnos még mindig inkább hasonlít a téli hónapokra, mint az igazi, tavaszi hangulatra, de felejtsük el a kesergést, próbáljuk ki ezeket a tavaszi leveseket inkább!

Orosz zöldségleves

Hozzávalók

Főzzük meg és hámozzuk meg a tojásokat, vágjuk ketté őket, és vegyük külön a fehérjét a sárgájától. Egy kis tálban keverjük össze a főtt tojássárgáját a mustárral, a cukorral és 1,2 dl kvasszal, végül pedig a sóval és a tormával. Vágjuk apróra a zöldhagymát, és sózzuk meg azt is. Vágjuk kis kockákra a tojásfehérjét, a retket, a főtt burgonyát és az uborkát. Keverjük össze azokat egy tálban, majd adjunk hozzá fél liter kvaszt, fedjük le és tegyük hűtőbe 2-3 órára. Tálalás előtt keverjünk hozzá tejfölt, és szórjuk meg friss, zöld kaporral.

Tipp: Mivel ez is húsmentes leves, tehetünk bele sonkát, kolbászt, vagy pirított bacont.

Zöldhagyma és burgonyaleves

Hozzávalók

Olvasszuk fel a vajat egy közepes lábosban, adjuk hozzá az újhagymát és puhítsuk kb. 1 percig. Tegyük bele a burgonyát, a bort, a tejfölt, a zöldséglevet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és forraljuk fel. Csökkentsük a hőt és főzzük addig, amíg a krumpli meg nem puhul (kb. 15 perc). Merítsünk levest a tányérokba és frissen őrölt borssal hintsük meg a tetejüket.

Tipp: Megbolondíthatjuk a burgonyaleves ízét egy kis füstölt sonkával.Tegyük a dinsztelt hagymára a kockára vágott húst és a burgonyával együtt főzzük meg.

Hideg céklaleves kefirrel

Hozzávalók

Mossuk meg a céklákat, csomagoljuk be alumínium fóliába és 200 C-os sütőben süssük 45 percig őket, amíg megpuhulnak. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd reszeljük durvára. Főzzük keményre a tojásokat, majd ezeket is hagyjuk kihűlni. Utána szeleteljük és tegyük félre őket. Mossuk meg az uborkát meg a retket, és vágjuk apró kockákra. Egy nagy tálba tegyük bele a reszelt céklát, keverjük hozzá a kefirt. Fűszerezzük tormával, kaporral, sóval és borssal. Adjuk hozzá az uborkát és a retket. Citromlével ízlés szerint savanyíthatjuk kicsit. Szolgáljuk fel hidegen, főtt tojásszeletekkel a tetején, kaporral megszórva, tejszínnel megcsorgatva. Hűtőben jól eláll 1-2 napig.

Tipp: Tarkaborssal is finomíthatjuk.

Exit mobile version