Ha túléljük a világvégét, akkor jöhet a Karácsony! Ezúttal ajándéknak is tökéletes ételekkel kedveskedek nektek.
Chilizselé
Hozzávalók
- 8 négyfelé vágott, kimagozott pirospaprika
- 4 félbevágott, friss, kimagozott chili
- 1 durvára vágott hagyma
- 2 durvára vágott fokhagymagerezd
- 2,5 dl víz
- 2,5 dl fehérborecet
- 1,5 teáskanál só
- 45 dkg befőzőcukor
- 1,3 dkg pektin
A paprikát héjával felfelé tegyük grill alá (fóliára fektetve, kevés olívaolajjal leöntve a sütőben is jó lesz), süssük addig, amíg a héja meg nem sötétül és fel nem hólyagosodik. Ekkor könnyen lehúzható lesz. Pürésítsük robotgépben, hagymával, fokhagymával és vízzel. A pürét passzírozzuk át, hogy minél több lé kijöjjön belőle. Kaparjuk bele egy nagy edénybe, adjuk hozzá sót és ecetet. Egy tálban keverjük össze a pektint meg a cukrot, majd adjuk a paprikához. Kislángon pirítsuk, amíg a cukor és a pektin fel nem olvad, azután forraljuk fel, és kevergetés mellett főzzük pontosan 4 percig. A zselét a tűzről levéve öntsük sterilizált üvegekbe, hagyjuk kihűlni és megdermedni, csak utána fedjük le.
Tipp: Ennél az ételnél is nagyon figyeljünk a folyadék adagolásra, hiszen mindenképp zselé-állagúnak kell lennie. A maradék sült húsokhoz tökéletes, feldobja a grillcsirkét is.
Savanyúság vajas kenyérhez
Hozzávalók
- 90 dkg szeletekre vágott uborka
- 2 fej hagyma
- 3,5 dl almaborecet
- 35 dkg granulált cukor
- 2 evőkanál mustármag
- 2 teáskanál zellermag
- fél teáskanál őrölt kurkuma
- fél teáskanál szemes, fekete bors
- 5 dkg só
Az uborkát és a vékonyra szeletelt hagymát tegyük bele egy nagy tálba. Sózzuk meg és keverjük el alaposan. Tegyünk rá egy tányért, arra pedig valami súlyt, hogy jól összepréselődjön a keverék, és hagyjuk állni 3 órán át. Csepegtessük le és öblítsük át hideg vízzel, majd csepegtessük le újra. Forraljuk fel egy nagy serpenyőben a zellermagot, az ecetet, a cukrot, a mustármagot, az őrölt kurkumát és a borsot folyamatos keverés mellett. Adjuk hozzá a lecsepegtetett hagymás-uborkát is. Mihelyt újra felforr, vegyük le a tűzről. A savanyúságot helyezzük bele meleg, sterilizált üvegekbe úgy, hogy a leve ellepje. Fedővel lefedve még egy hónapig hagyjuk érni.
Tipp: Kovászolni való uborkát vásároljunk hozzá. Ha kedvünk van, akár 1-2 fokhagymagerezddel is megspékelhetjük.
Karácsonyi csatni
Hozzávalók
- 45 dkg hámozott, kimagozott, kockára vágott savanyú alma
- 50 dkg vegyes aszalt gyümölcs
- 1 narancs reszelt héja
- 2 evőkanál fűszerkeverék
- 1,5 dl almaborecet
- 3,5 dkg világosbarna cukor
Tegyük bele egy nagy lábasba az almát, a narancshéjat és az aszalt gyümölcsöket. Rakjuk hozzá a fűszerkeveréket, az ecetet és a cukrot. Addig melegítsük kis lángon, amíg a cukor el nem olvad. Forraljuk fel, és időnként megkeverve főzzük 40-45 percig. Ha már besűrűsödött, öntsük át meleg, sterilizált üvegekbe, majd zárjuk le légmentesen. Ennek is egy hónap érési idő kell.
Tipp: A fűszerkeverék lehet ötfűszer-keverék, vagy akár a mézes sütemény keveréke is. A lényeg, hogy szegfűbors, fahéj legyen benne. Az ilyen fogásoknál nem érdemes az összes folyadékot egyszerre beleönteni, csak akkor adjuk hozzá mindet, ha már visszasűrűsödött az étel.