Ezen a héten is folytatódik a nyári ételek sora, mégpedig bográcsos ételekkel. Összegyűjtöttem 3 különböző, jellemzően magyar ételt, kimondottan szabad tűzön való elkészítésre. Mivel ezek társasági eseményekre szánt receptek, ezért jó nagy adagok. Célszerű személyre szabni a mennyiségeket.
Pusztapörkölt
Hozzávalók
- 3 kg csülökhús kockázva
- 30 dkg vöröshagyma
- 40 dkg paradicsom
- 50 dkg paprika
- fél liter száraz vörösbor
- 8 dkg zsír
- 2 dkg fokhagyma
- 4 g köménymag
- 5 dkg só
- 3 dkg fűszerpaprika
A zsíron (lehet olaj is, de így tradicionálisabb) üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd hozzákeverjük a fűszerpaprikát, és beleforgatjuk a húst is. Sózzuk, köménnyel és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Pirítjuk kicsit a húst, hogy legyen egy kis színe, utána felöntjük a borral, és lefedve pároljuk. Szükség esetén vizet is adhatunk hozzá. Mielőtt a hús teljesen megfőne, beletesszük a felcsíkozott paradicsomot és paprikát. Ha ezek is kellemesen megpuhultak, akkor készen vagyunk, csak arra ügyeljünk, hogy a csülkön mindig legyen lé, nehogy kiszáradjon.
Hozzávalók
- 10 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg füstölt kolbász
- 30 dkg tarhonya
- 80 dkg burgonya
- 1 nagy fej hagyma
- 1 paradicsom
- 2 zöldpaprika
- 1 kiskanál pirospaprika, só
A kockákra vágott szalonnát a bográcsban zsírjára olvasztjuk, és abban pirítjuk meg a tarhonyát, majd az apró hagymadarabokat. Rászórjuk a paprikát, és felöntjük 1 dl vízzel. Ezután mehet bele a burgonya, tetszőleges darabokban, amit cseppet megsózunk. Ha már nem annyira kemény, hozzáadhatjuk a felkarikázott paradicsomot és zöldpaprikát. Sózzuk, jó alaposan elkeverjük és 1 liter vizet öntünk rá. Felforraljuk, majd alkalmanként megkevergetve teljesen puhára főzzük.
Slambuc
Hozzávalók
- 10 dkg szalonna
- 25 dkg lebbencs tészta
- 4 db krumpli
- kevés őrölt pirospaprika
- só és bors
A szalonnát felkockázzuk és üvegesre sütjük. Kivesszük a szalonnát, és a zsírjában megpirítjuk kicsit a lebbencstésztát. Pirospaprikát hintünk rá, felöntjük 1 liter meleg vízzel. Belekarikázzuk a burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt főzzük. A szalonnát is visszatesszük, de csak akkor, ha már majdnem megfőtt az étel.