A panna cotta eredetileg az olasz Piemontéból származik, és a 2000-es évek óta Magyarországon is egyre elterjedtebb. Valószínűleg sikere eleganciájának és könnyedségének köszönhető. A cukrot kedvünk szerint adagolhatjuk bele, laktózmentes termékekből a tejcukor-érzékenyeknek is remek desszert. Ezen a héten ismerkedjetek meg az alaprecepttel, amit kedvetek szerint variálhattok, vagy próbáljátok ki a fehér csokis, vagy a citromfüves változatot!
Hozzávalók
- 4 dl tejszín
- 2 dl tej (magas zsírtartalmú, nem dobozos)
- 5 dkg kristálycukor
- 4 zselatinlap
- 1 vaníliarúd
Főzzük együtt forralásig a tejet, a tejszínt, a vanília kikapart belsejét és a cukrot, ezután tegyük bele a zselatinlapokat is, és kevergessük addig, amíg teljesen el nem olvadnak. Vegyünk elő 6 kisebb méretű egyforma edényt, kicsit vizezzük be őket, majd töltsük beléjük az öntetet. Hagyjuk 5-6 órán át dermedni a hűtőben.
Tipp: Tálalás előtt állítsuk forró vízbe a kis tálkákat, így könnyebben ki lehet majd szedni a desszertet. Érdemes kipróbálni hozzá a karamell-, vagy csokoládészószt, de idénygyümölcsökkel a legjobb.
Citromfüves-mascarponés panna cotta szilvamártással
Hozzávalók
- 3 dl tej
- 25 dkg mascarpone
- 4 zselatinlap
- 10 dkg cukor
- 1-2 marék citromfűlevél
- 1 vaníliarúd
- A szilvamártáshoz: 8 szilva
- 3 evőkanál méz
- 1 fahéjrúd
- 1 narancs reszelt héja
- 1 evőkanál balzsamecet
Áztassuk 4 evőkanál tejben 10 percig a zselatint, eközben tegyük fel közepes lángon főni a maradék tejet, a mascarponét, a cukrot, a vaníliahüvely belsejét, és kevergessük őket folyamatosan. Ha felforrt a lábos tartalma, keverjük el benne a zselatinlapokat, majd utána a felaprított citromfüvet. Oszlassuk el egyenlő mennyiségben az öntetet 6-7 panna cotta formában, vagy más edényben, és pihentessük a hűtőben minimum 3 órán keresztül. A mártáshoz borítsuk bele a megmosott, kimagozott szilvát és a többi hozzávalót egy lábasba. Nagy lángon forrás után 5-8 percig főzzük.
Tipp: A szilva ne főljön túl pépesre. Úgy az igazi, ha a hideg desszerthez forró szószt kínálunk. Utóbbit az elkészítés közben gazdagíthatjuk csillagánizzsal vagy szegfűszeggel.
Hozzávalók
- 4 dl habtejszín
- 2 dl tej
- 2 evőkanál méz
- 1 vaníliarúd belseje
- 1 evőkanál zselatin
- 10 dkg fehér csoki
- Az öntethez: 25 dkg (fagyasztott) eper
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál rum
Tegyük bele egy edénybe a zselatint, öntsük fel tejjel és hagyjuk 5 percig állni, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Folyamatos keverés mellett, alacsony lángon addig főzzük, amíg a csoki teljesen el nem olvad, és az egész egynemű nem lesz. Hagyjuk kicsit kihűlni, utána pedig töltsük langyos vízzel kiöblített edényekbe. Tegyük a hűtőbe és amíg kihűl, készítsük el az öntetet. Főzzük össze az epret a mézzel és a rummal.
Tipp: Díszítésnek használhatunk gránátalmamagokat, tejszínhabot vagy mentaleveleket.