Site icon Socfest

Kópé, itt a káposzta!

A fejes káposzta igazi túlélő; jól viseli a hideget, ezért télen is biztosítja a vitaminszükségletet. Talán hamarosan beköszönt a tavasz, de addig is érdemes odafigyelni a tápanyagokra. Íme pár javaslat a káposzta izgalmasabb elkészítési módjára!

Lencsés, kolbászos savanyú káposzta leves

Hozzávalók

Dinszteljük üvegesre a finomra vágott hagymát a kolbásszal, majd öntsük fel káposztalével és vízzel. Tegyük bele a káposztát plusz a megmosott lencsét, és főzzük addig, míg a lencse meg nem puhul. Ízesítsük sóval, esetleg borssal.

Tipp: Az ízvilágát megdobhatjuk még tejföllel.

 

Káposztás batyu

Hozzávalók

Vágjuk finom szálakra a káposztát: csapókéssel. Az olajat hevítsük fel egy lábasban, adjuk hozzá a cukrot és karamellizáljuk. Tegyük bele a káposztát, teljes lángon kevergessük, míg az összes nedvesség elpárolog és az étel megsül. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. Dagasszuk meg a tésztát; gyúrjuk össze a hozzávalókat, ezután kelesszük, majd osszuk el két adagra. Ha megdagadt, nyújtsuk négyszögletűre. Metéljünk belőle 10 x 20 cm-es négyzeteket, a közepükbe  helyezzük a tölteléket és fordítsuk rá a másik részét. Nyomkodjuk le a széleket, és kenjük meg a batyuk tetejét tojással. Helyezzük el a kis falatkákat egy kiolajozott vagy vajazott tepsiben 2-3 centire egymástól, hogy legyen helyük tovább dagadni. Forró sütőben kezdjük a sütést, majd 10 perc után takarékon folytassuk, amíg szépen meg nem pirul a batyuk teteje.

Tipp: Sós verzióban is elkészíthető, ilyenkor kevesebb cukrot és több sót használjunk.

 

Almás káposztasaláta

Hozzávalók

Az almát kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Utána azonnal meglocsoljuk ecettel vagy citromlével, hogy meg ne barnuljon. A torzsa nélküli káposztát is lereszeljük, utána pedig megsózzuk. A kefirt keverjük el az olajjal, kevés citromlével, csipetnyi cukorral és köménymaggal. A dresszinget öntsük rá a káposztára, és adjuk hozzá az almát. Hűtőben érleljük két órán át időnként átforgatva.

Tipp: Kefir helyett natúr joghurt vagy tejföl is jó lehet. Sárgarépával szintén feldobhatjuk a salátát. Nyugodtan kísérletezhetünk különböző olajakkal, például a repce- vagy az olívaolaj jó választás lehet.

Exit mobile version