A körte ugyan eredetileg őszi gyümölcs, manapság egész évben kapható. Az első recept a vendégseregnek remek, de saját magunkat is megörvendeztethetjük vele előételként. A másik kettő pedig kiváló karácsonyi ajándéknak is. Persze még korai lenne elkészíteni, de legalább van idő kikísérletezni a személyre szabott ízeket.
Hozzávalók
- 15 dkg sajt (vegyesen)
- 4 körte
- 1 tojássárgája
- 1 késhegynyi só, bors, fűszerek
Vágjuk hosszába a megtisztított körtéket, vágjuk ki a magokat, hogy kb. egy centiméternyi fal maradjon. A kiszedett gyümölcs felét keverjük össze a sajttal és a tojássárgájával, töltsük meg a gyümölcsöt ezzel a töltelékkel, amit már előzőleg megfűszereztünk, és süssük ki előmelegített sütőben 15 percig alacsony vagy közepes hőfokon.
Tipp: A masszából kihagyhatjuk a körtét, és összekeverhetjük csak sárgáját és a sajtot. Különböző fűszerekkel ízesíthetjük a tölteléket, a sajt fajtájától is függően.
Hozzávalók (3 kg körtével számolva)
- 3 kg körte
- 5 dl borecet
- 70 dkg cukor
- benzoesavas nátrium vagy szalicil
- ízlés szerint fűszer
Válasszunk kemény körtéket, tisztítsuk meg őket, távolítsuk el a magházat és vágjuk cikkekre. Ecetes vízbe áztassuk, amíg nincs szükség rá. A borecetet forraljuk fel cukorral, szedjük le a habját, adjuk hozzá a körtét, és főzzük félpuhára. A körtét rendezzük el leforrázott üvegekben, a tetejére szórjunk borsónyi benzoesavas nátriumot vagy szalicilt. Öntsük rá a szirupot és levegőmentesen zárjuk le az üvegeket.
Tipp: Sokféle fűszert választhatunk itt is ízesítésül. Például csillagánizst, csombort, tárkonyt, borókabogyót, szegfűszeget. A kis üvegcséket Karácsonyra is lehet ajándékozni.
Hozzávalók (egy üveghez)
- 5 darab érett körte
- 1 nagy fej hagyma
- 10 dkg mazsola
- 3 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- 1 mokkáskanál currypor vagy más indiai fűszerkeverék
- 2 darab citrom leve
- 1 darab narancs leve
- 1 evőkanál gránátalma szirup
Az apró kockára vágott hagymát pirítsuk meg olívaolajon, majd adjuk hozzá a barna cukrot és karamellizájuk. Adjuk hozzá a meghámozott, feldarabolt körtét és a megmosott mazsolát. Pároljuk fedő alatt 10-15 percig. Nyomkodjuk össze alaposan, fűszerezzük szegfűszeggel, curryvel, sóval. Facsarjuk bele a citromok és a narancs levét, főzzük össze. Utolsó lépésként ízesítsük az ecettel és a gránátalma sziruppal. 1-2 rottyanás után vegyük le a tűzről.
Tipp: Hogy minél tovább elálljon, a következő lépések fontosak: még forrón helyezzük bele fertőtlenített üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejjel lefelé, amikor kihűlt visszafordíthatjuk, majd tegyük a hűtőbe. Ha egy természetes tartósítószert adunk hozzá, később romlik. Ez is kiváló ajándék.
A kiemelt kép forrása: http://www.geszteszt.hu/2013/08/szilva-es-korte.html