Site icon Socfest

Körtefánál körbe-körbe

A körte ugyan eredetileg őszi gyümölcs, manapság egész évben kapható. Az első recept a vendégseregnek remek, de saját magunkat is megörvendeztethetjük vele előételként. A másik kettő pedig kiváló karácsonyi ajándéknak is. Persze még korai lenne elkészíteni, de legalább van idő kikísérletezni a személyre szabott ízeket.

Forrás: http://www.otletkonyha.hu/

Sajtos körte

Hozzávalók

Vágjuk hosszába a megtisztított körtéket, vágjuk ki a magokat, hogy kb. egy centiméternyi fal maradjon. A kiszedett gyümölcs felét keverjük össze a sajttal és a tojássárgájával, töltsük meg a gyümölcsöt ezzel a töltelékkel, amit már előzőleg megfűszereztünk, és süssük ki előmelegített sütőben 15 percig alacsony vagy közepes hőfokon.

Tipp: A masszából kihagyhatjuk a körtét, és összekeverhetjük csak  sárgáját és a sajtot. Különböző fűszerekkel ízesíthetjük a tölteléket, a sajt fajtájától is függően.

Ecetes körte

Hozzávalók (3 kg körtével számolva)

Válasszunk kemény körtéket, tisztítsuk meg őket, távolítsuk el a magházat és vágjuk cikkekre. Ecetes vízbe áztassuk, amíg nincs szükség rá. A borecetet forraljuk fel cukorral, szedjük le a habját, adjuk hozzá a körtét, és főzzük félpuhára. A körtét rendezzük el leforrázott üvegekben, a tetejére szórjunk borsónyi benzoesavas nátriumot vagy szalicilt. Öntsük rá a szirupot és levegőmentesen zárjuk le az üvegeket.

Tipp: Sokféle fűszert választhatunk itt is ízesítésül. Például csillagánizst, csombort, tárkonyt, borókabogyót, szegfűszeget. A kis üvegcséket Karácsonyra is lehet ajándékozni.

Forrás: http://www.vilagrecept.hu/

Körtés-mazsolás chutney

Hozzávalók (egy üveghez)

Az apró kockára vágott hagymát pirítsuk meg olívaolajon, majd adjuk hozzá a barna cukrot és karamellizájuk. Adjuk hozzá a meghámozott, feldarabolt körtét és a megmosott mazsolát. Pároljuk fedő alatt 10-15 percig. Nyomkodjuk össze alaposan, fűszerezzük szegfűszeggel, curryvel, sóval. Facsarjuk bele a citromok és a narancs levét, főzzük össze. Utolsó lépésként ízesítsük az ecettel és a gránátalma sziruppal. 1-2 rottyanás után vegyük le a tűzről.

Tipp: Hogy minél tovább elálljon, a következő lépések fontosak: még forrón helyezzük bele fertőtlenített üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejjel lefelé, amikor kihűlt visszafordíthatjuk, majd tegyük a hűtőbe. Ha egy természetes tartósítószert adunk hozzá, később romlik. Ez is kiváló ajándék.

A kiemelt kép forrása: http://www.geszteszt.hu/2013/08/szilva-es-korte.html

Exit mobile version