A tengerit kismillióféleképpen fogyasztjuk, de nyáron, amikor szezonja van, általában csak megfőzzük. Legjobb esetben is köretként, valamilyen hús mellett foglal helyet. Én viszont kutakodtam, és találtam pár receptet, amik izgalmasabbá/változatosabbá teszik ezt a finom idényzöldséget.
Hozzávalók (6 főre)
- 3 cső kukorica
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 4 dkg olvasztott vaj
- 2 evőkanál aprított koriander
- negyed teáskanál chilipor
- ízlés szerint só, tejföl
Egy nagy lábosban forraljunk vizet kis sóval, a kukoricacsövek héját és haját szedjük meg, és vágjuk 3 cm-es darabokra. Főzzük addig, amíg meg nem puhul (kuktában az igazi), majd csepegtessük le. Nagy tálban keverjük össze az olvasztott vajat, a chilit, a sűrített paradicsomot és a koriandert, forgassuk meg benne a tengerit, és tálaljuk forrón.
Tipp: A vajat ne cseréljük le margarinra, igazi vajat használjunk, amit mikróban pillanatok alatt meg tudunk olvasztani. A koriander elhagyható, de nem érdemes. Tejfölt viszont kínálhatunk hozzá. Tökéletes előételnek, nassolnivalónak, vagy akár köretnek. A vendégeknek meg mondhatjuk, hogy egy mexikói eledelt kóstoltak.
Hozzávalók
- 44 dkg morzsolt kukorica
- 4 dl főzőtejszín
- 3 dl tej (2,8 %-os)
- 1 dl víz
- 2 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 nagy csipet só
- őrölt curry
A vajat olvasszuk meg egy lábasban, majd a leszűrt konzervet, vagy a friss kukoricát tegyük rá. Fedő alatt kezdjük el párolni. Ezalatt a fokhagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra, majd adjuk a kukoricához. Öntsük rá a vizet, adjuk hozzá a sót, és kis lángon, fedő alatt pároljuk puhára kb. 20-30 perc alatt. Mikor kész, vegyük le a tűzhelyről. Öntsük fel a tejszín felével, majd botmixerrel alaposan turmixoljuk össze. Egy nagy szűrőn passzírozzuk át, hogy a héjaktól megszabadítsuk a levest. Ezután öntsük hozzá a maradék tejszínt és tejet, ízesítsük curryporral, majd forraljuk össze.
Tipp: Tálaljuk tortillával, amit házilag is elkészíthetünk. A leves tetejére szórhatunk egy kevés, aprított koriandert díszítésnek.
Kukorica cukkinivel és korianderrel
Hozzávalók
- 3 cső kukorica
- 2 kisebb cukkini
- aprított koriander
- olívaolaj
- lime
- só
- (paprika)
A kukoricát főzzük meg enyhén sós vízben, majd csepegtessük le és morzsoljuk le a szemeket. A cukkinit is főzzük meg, de piríthatjuk is. Vágjuk kockára. Egy tálban keverjük össze kevés olajjal, ízlés szerint sóval és lime-mal, szórjuk bele a koriandert.
Tipp: Ez az étel tökéletesen beillik a mexikói hangulatvilágba. Chilivel és sárga kaliforniai paprikával feldobhatjuk. Salátának (illetve salsának), köretnek is kiváló. A hozzávalók arányát tetszés szerint variálhatjuk, az ilyen salsa-jellegű recepteknél nem szoktak megadni pontos mennyiséget.