A Márton-napról már valószínűleg mindenki hallott. Nekünk az általános iskolában lampionokat kellett készíteni technika órán, hogy este azzal vonulhassunk végig a szemközti templomban. Kár, hogy a hagyományokat nem örökítettük át a gasztronómiában is. Na, ezt a hibát most orvoslom!
Libacomb vörös káposztával
Hozzávalók
- 2 libacomb
- 3 darab vöröshagyma
- 0,6 dl húsleves
- 1,5 dl sör
- 4 dkg liszt
- néhány szál petrezselyem
- 3 dkg vaj
- 3 evőkanál libazsír
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- Káposztához: 60 dkg vörös káposzta
- 1 fej lilahagyma
- 5 cl vörösborecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál cukor
- késhegynyi őrölt szerecsendió és kömény
- 1 babérlevél
- kevés só
A megtisztított libacombokat dörzsöljük be sóval és borssal, szórjuk meg kevés liszttel. Egy edénybe hevítsük fel a zsírt, és süssük pirosra benne a hús mindkét oldalát, majd tegyük bele a felnegyedelt hagymát. Miután pirítottuk egy kicsit, öntsük hozzá a húslevest, és forraljuk fel. A combokat sütőben egy órán át 200 fokon főzzük, fedő alatt. Ha kész, locsoljuk meg saját levével, majd 10 perc múlva öntsük rá a sört. Immár fedő nélkül süssük ropogósra.
Káposztához: A vékonyra szelt káposztát sózzuk be, és legalább félórán keresztül hagyjuk állni, hogy kiengedje a levét. Az idő elteltével nyomkodjuk ki jól a felesleges nedveket. Egy serpenyőbe forrósítsuk fel az olajat, és pároljuk üvegesre benne a tetszőlegesre vágott lilahagymát, majd adjuk hozzá a káposztát. Szórjuk rá a cukrot, és egy kicsit karamellizáljuk a keveréket, folyamatos keverés mellett. Öntsük fel vörösborecettel (előbb kevesebbet tegyünk bele), és legalább annyi vízzel. Hagyjuk főni, és ha a folyadék elpárolgott, ízesítsük a fűszerekkel.
Libapaprikás juhtúrós nokedlivel
Hozzávalók
- 80 dkg libacomb
- 20 dkg vöröshagyma
- 2 darab fehér húsú paprika
- 1 darab zöld húsú paprika
- 10 dkg libazsír
- 5 dkg őrölt pirospaprika
- 2 darab közepes paradicsom
- 1 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál liszt
- só, bors
- Nokedlihez: 25 dkg juhtúró
- 1 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 1 evőkanál libazsír
- csipetnyi só
Az apróra vágott vöröshagymát és a paprikát libazsíron üvegesre fonnyasztjuk. Rátesszük a kockára vágott libahúst, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint néhány karika zöld (erős) paprikát is adunk hozzá. Belekeverjük a zúzott fokhagymát és a feldarabolt paradicsomot, majd fedő alatt pároljuk. Néhányszor kevés meleg vizzel utánatöltve kb.40 perc alatt készre főzzük. Rátesszük a törött paprikát, és liszttel meg tejföllel készült habarással összeforraljuk. Ha szükséges, utólag fűszerezzük még.
Egy fazékban vizet forralunk. A hozzávalókat összekeverjük egynemű nokedlitésztává. Ha a víz felforrt, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a juhtúrós nokedlikeveréket. Ha a víz újra felforrt, takarékon nagyjából még 10 percig főzzük. Közben egy másik edényben libazsírt olvasztunk, és erre szedjük ki az elkészült galuskákat. Fogyasztás előtt 5 percig pihentetjük, hogy a nokedli átvegye a zsír ízét.
Libamájpástétommal töltött szívek
Hozzávalók
- 1 doboz fagyasztott leveles tészta
- 1 doboz libamájpástétom
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej lilahagyma
- 1 tojás
- szezámmag
Szobahőmérsékleten kiengedjük a mirelit tésztát, majd vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a választott szúró formával. A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Amikor kihűlt, összedolgozzuk a pástétommal, és a tésztaformákba rendezzük. Ráhelyezzük a formák tetejét, amiket előzőleg tojással kentünk meg. Finoman összenyomkodjuk a széleket, hogy ne essen szét. A süteményeket sütőpapírra rakjuk, megkenjük tojással, és kevés szezámmagot szórunk mindegyik darabra. Előmelegített sütőben világosra sütjük.