Site icon Socfest

Langalló – a magyar udvarló

Egyszer volt, hol nem volt,  valaki kitalálta a kenyérsütést. A langalló, vagyis a kenyérlángos is ezzel egy időben keletkezett. Azóta is az egyik kedvenc magyar tésztaételünk, amit számtalan változatban megkóstolhatunk. A leghagyományosabb feltétek közé a tejföl, a fokhagyma, a hagyma és a bacon sorolható. Variálni jó, mert ez langalló!

 

Alap tészta (vastag)

Hozzávalók

Az élesztőt elkeverjük három evőkanál cukros vízzel, és tíz percig állni hagyjuk. A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk. A közepén kialakított mélyedésbe tesszük az olajat, a sót és a felfuttatott élesztőt, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a maradék vizet. Tésztává gyúrjuk, letakarjuk konyharuhával és egy melegebb helyen kelesztjük. Amikor megkelt, kétfelé osztjuk, egyenként téglalappá nyújtjuk, majd egy sütőedényben 30-40 perc alatt duplájára duzzasztjuk.

 

Paradicsomos lazulás

Hozzávalók

A paradicsomot félbeszeljük, és a vékony szeletekre vágott hagymával, valamint a zöld fűszerekkel együtt belenyomkodjuk a vastag tésztába. 230 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg piros nem lesz.

 

Kecskesajtos luxus

Hozzávalók

A vékony karikákra vágott hagymát puhára pároljuk a rozmaringgal. A hagymát rákanalazzuk a vastag tésztára, elrendezzük rajta a szeletelt kecskesajtot, megszórjuk fenyőmaggal és parmezánnal, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. 230 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

Bacon ágyon

Hozzávalók

A zúzott fokhagymát belekeverjük a tejfölbe, és megkenjük vele a vastag tésztát. A juhtúró darabokat egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd ráfektetjük a bacont. Legfelülre a vékony szeletekben pompázó gomba és a csípős(!) pepperoni jöhet.

Exit mobile version