Egyszer volt, hol nem volt, valaki kitalálta a kenyérsütést. A langalló, vagyis a kenyérlángos is ezzel egy időben keletkezett. Azóta is az egyik kedvenc magyar tésztaételünk, amit számtalan változatban megkóstolhatunk. A leghagyományosabb feltétek közé a tejföl, a fokhagyma, a hagyma és a bacon sorolható. Variálni jó, mert ez langalló!
Alap tészta (vastag)
Hozzávalók
- 3,2 dl langyos víz
- 50 dkg liszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 kiskanál porélesztő
- 2 kiskanál só
- fél kiskanál cukor
Az élesztőt elkeverjük három evőkanál cukros vízzel, és tíz percig állni hagyjuk. A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk. A közepén kialakított mélyedésbe tesszük az olajat, a sót és a felfuttatott élesztőt, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a maradék vizet. Tésztává gyúrjuk, letakarjuk konyharuhával és egy melegebb helyen kelesztjük. Amikor megkelt, kétfelé osztjuk, egyenként téglalappá nyújtjuk, majd egy sütőedényben 30-40 perc alatt duplájára duzzasztjuk.
Paradicsomos lazulás
Hozzávalók
- 15-20 darab koktélparadicsom
- fél lilahagyma
- 2 ág kakukkfű
- 2 ág rozmaring
A paradicsomot félbeszeljük, és a vékony szeletekre vágott hagymával, valamint a zöld fűszerekkel együtt belenyomkodjuk a vastag tésztába. 230 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg piros nem lesz.
Kecskesajtos luxus
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ág rozmaring
- 25 dkg kecskesajt
- 2,5 dkg parmezán
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál pirított fenyőmag
A vékony karikákra vágott hagymát puhára pároljuk a rozmaringgal. A hagymát rákanalazzuk a vastag tésztára, elrendezzük rajta a szeletelt kecskesajtot, megszórjuk fenyőmaggal és parmezánnal, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. 230 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Hozzávalók
- 3 dl tejföl
- 15 dkg bacon
- 15 dkg juhtúró
- 15 dkg gomba
- 2-3 pepperoni paprika
- 2 gerezd fokhagyma
A zúzott fokhagymát belekeverjük a tejfölbe, és megkenjük vele a vastag tésztát. A juhtúró darabokat egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd ráfektetjük a bacont. Legfelülre a vékony szeletekben pompázó gomba és a csípős(!) pepperoni jöhet.