Már írtam alkoholos italokról, tavaly nyáron például a koktélokról. Itt az ideje, hogy alkoholmentes, kevert nedűket szolgáljak fel, vagyis az egyik divatos, retro kedvencünket, a limonádét – és nem is akárhogy!
Zöldike
Hozzávalók
- 3 nagy zöldalma
- 2 nagy citrom
- 1 evőkanál cukor
- 1 csésze hideg víz
- jégkocka
- vékony almaszeletek
Az almát préseljük ki gyümölcscentrifugán, a levét keverjük össze a citromok levével, a cukorral, egy csésze hideg vízzel és néhány szem jégkockával.
Tipp: Vigyázzunk, nehogy a citrom domináljon, inkább egyszerre kevesebbet rakjunk bele és kóstolgassuk!
Brázíl
Hozzávalók
- 2 darab lime
- kb. 6 dl víz
- 2 evőkanál cukrozott sűrített tej
- cukor
A lime-okat alaposan mossuk meg és sikáljuk le. Csípjük le a végüket, vágjuk cikkekre őket, majd a vízzel és a sűrített tejjel együtt mehetnek a turmixgépbe. Forgassuk ott kb. 15-20 mp-ig. Ne tovább, mert megkeseredhet! Szűrjük át, és tálaljuk jégkockára öntve, magas pohárban, szívószállal.
Tipp: Furcsának tűnik ez a recept, nyári napokra viszont tökéletes hűsítő a keserű, savanyú és az édes ízek harmóniájában.
Levendulka
Hozzávalók
- 1/4 csésze szárított (étkezési) levendula
- 6-7 darab citrom
- folyékony édesítőszer
- ásványvíz
- jégkocka
A levendulát egy edényben öntsük fel forróvízzel és hagyjuk állni 20 percen át. Egy tálca jégkockát tegyünk kétliteres kancsóba, öntsük rá a levendulás vizet, a citromok kifacsart levét, és édesítsük folyékony édesítőszerrel. Fogyasztáskor öntsük fel ásványvízzel.
Tipp: Édesítőszer helyett lehet mézet is használni, de keveset, hogy a levendula íze érződjön azért. Étkezési célra szánt levendulát drogériákban, gyógynövény-boltokban lehet kapni, de használhatunk otthon termett, friss növényt, csak forrázzuk le kétszer felhasználás előtt.
További receptek: innen.