Tipp Hopp Három

Mendel kedvence- a zöldborsó

By Mora'

June 24, 2012

A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség. Kellemes édes íze miatt hamar közkedveltté vált az emberek körében, de ezenkívül magas a fehérje-és vitamintartalma, továbbá szabályozza a vérnyomást és az emésztési rendellenességeket. Vastartalma révén segít a fáradékonyság, a vérszegénység, az immunrendszerünk átmeneti gyengesége és a tanulási nehézségek esetén.

 

Ricottás zöldborsó mentával

Hozzávalók

Az olajat közepes lángon felhevítjük, hogy a karikára vágott lilahagymát 1-2 percig pároljuk benne, azután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Fél perc múlva mehet bele a zöldborsó és a citrom leve is, amikkel együtt 2-3 percig pároljuk. Ha megpuhult, levehetjük a tűzről és beleforgathatjuk a ricottát valamint a mentát. Végül sózzuk, borsozzuk és néhány csepp olívaolajjal tálaljuk.

 

Lilahagymás- zöldborsós majonézes krumpli

Hozzávalók

Puhára főzzük a zöldborsót sós vízben, majd félretesszük. A krumplit is megfőzzük, meghámozzuk és karikákra vágjuk. A lilahagymát vékonyra szeljük fel. A tejfölt, mustárt, majonézt, citromlevet összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, és szükség esetén cukrozzuk. Ezután nincs más dolgunk, mint mindent egy tálba rakni és összekeverni. Tálalásig a hűtőben tároljuk.

 

Hideg borsóleves mentával és mézzel

Hozzávalók

a rántott borsóhoz

A sót elkeverjük 2 liter hideg vízben, felforraljuk, és 2-3 percig főzzük. Belerakjuk a mentát, majd az egészet leszűrjük és jeges vízbe állított edénybe tesszük. Néha átkeverjük és hagyjuk teljesen kihűlni. A végén még egyszer lecsepegtetjük. A mentás borsót jégkockákkal pürésítünk turmixgépben, majd hozzáadjuk a mézet és citromlevet. Ha ízre megfelelőnek (mit megfelelőnek,isteninek!) találjuk, akkor egy szűrőn átpasszírozzuk. A rántott borsó elkészítése rém egyszerű. A fentebbi anyagokból palacsintatésztát készítünk, a borsószemeket belemártjuk, majd forró, bő olajban kisütjük. A leves tálalásánál adhatunk még tejfölt, mentát, meg persze a rántott borsót.