Tipp Hopp Három

Padlizsánt az asztalra

By Mora'

October 04, 2013

Tudtátok, hogy a nálunk már jól ismert padlizsán másik neve tojásgyümölcs (angolul eggplant)? És azt, hogy a burgonyafélék családjába tartozik? Az íze nem túl intenzív, ezért elég változatos felhasználási módja van, bár sokan csak kirántják. Ha szeretnétek más recepteket is kipróbálni, akkor olvassátok el az alábbiakat!

Padlizsánsaláta joghurttal

Hozzávalók (6 személyre)

A jól megmosott, egész padlizsánokat tepsiben süssük 40 percig 200 fokra előmelegített sütőben. Hosszában vágjuk őket félbe és hagyjuk kihűlni. Ilyenkor könnyű lehúzni a héját; de nem szükséges. Egy tálban keverjük a joghurthoz a szétnyomott fokhagymát. Ízlés szerint ízesítsük. A kihűlt padlizsánt daraboljuk fel 2-3 centis kockákra, és rendezzük el őket egy lapos tálon. Hintsük meg pici cukorral, locsoljuk meg az olívaolajjal és a citromok kifacsart levével. Hagyjuk pihenni 10 percig.

Tipp: A padlizsánt összekeverhetjük a szósszal, facsarhatunk bele egy kis citromlevet, szórhatunk bele petrezselymet, esetleg frissen őrölt borsot, és megvárhatjuk, amíg összeérnek az ízek. Így a legfinomabb.

 

Gombával töltött padlizsán

Hozzávalók

Vágjuk félbe a padlizsánt, kanalazzuk ki a húsát, és a belsejét kenjük ki olívaolajjal. Toljuk mérsékelten meleg, előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percen keresztül. Ezalatt aprítsuk fel a hagymát, és pirítsuk meg egy kevés olívaolajon. Adjuk hozzá a feldarabolt gombát és a padlizsánból kivájt húst, fűszerezzük ízlés szerint, majd öntsünk alá egy kevés vizet és pároljuk puhára. A sütőben megpuhult padlizsánt töltsük meg a zöldséges raguval, és süssük további 20 percig.

Tipp: Érdemes legalább kétféle gombát használni, hogy kellemesebb ízt kapjunk. Húsevőknek szalonna vagy jobbfajta sonka ajánlott hozzá.

 

Padlizsános krumplicurry

Hozzávalók (8 személyre)

A megtisztított, vékonyra felszeletelt padlizsánt és a felaprított krumplit külön-külön süssük barnára, aztán itassuk le róluk az olajat. A visszamaradt olajban pirítsuk meg a köményt és a mustármagot. Az apróra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát és a frissen lereszelt gyömbért adjuk hozzá a pirított magokhoz, és pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz. Akkor adjuk hozzá a felszeletelt csilit és a currykrémet, picit főzzük össze, de folyamatosan kevergessük, különben odakap. Tegyük vissza a mártásba a krumplit, a paradicsomot is a levével együtt, öntsük fel vízzel, és főzzük addig, amíg a krumpli teljesen meg nem puhul. A padlizsánnak kevesebb idő kell, a felmetélt spenóttal és a cukorral együtt később tegyük csak bele.

Tipp: Kevés felkockázott csirkemellet is hozzásüthetünk az ételhez.