Az Amerikából származó patisszont, vagy magyar nevén csillagtököt érdemes különféle módokon kipróbálni, mert igen alacsony a kalóriatartalma, és fontos tápanyagokat tartalmaz. A hazai konyhában legtöbben csak rántani szokták, pedig a nem túl domináló íze miatt sok mindenhez illik. Próbáljátok ki az alábbi recepteket, és győződjetek meg róla magatok!
Patisszon krémleves
Hozzávalók
- 1 kisebb patisszon
- 1 krumpli
- 1 zöldségleves kocka
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 szál fehérrépa
- petrezselyem zöldje
Hámozzuk meg és vágjuk apróra a patisszont, a burgonyát, aprítsuk fel a petrezselymet és a fokhagymanyomón nyomjuk át a fokhagymát. Tegyük fel párolni a zöldségeket egy kevés vízzel. Ha kissé megpuhultak, öntsünk rá még vizet és adjuk hozzá a leveskockát. Ha felforrt, turmixoljuk össze az egészet és tegyük vissza a tűzre. Hagyjuk egyet rottyanni, majd kapcsoljuk le és szórjuk bele a frissen aprított petrezselymet.
Tipp: Egy kevés tejföllel krémesíthetünk a levél állagán, a zöldségekhez adhatunk egy közepes méretű fehérhagymát is.
Alternatív patisszon
Hozzávalók
- fél csirkemell
- 1 patisszon
- 2 paradicsom
- 2 vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 paprika
- 2 szál fehérrépa
- 1 zeller
- 3 evőkanál mustár
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 kiskanál őrölt bors
- 2 teáskanál oregánó
- 2 teáskanál bazsalikom
- 2 teáskanál kakukkfű
- só
Egy tálban keverjük össze a mustárt, a bazsalikomot, az olajat, az oreganót, a borsot és a sót. A csirkemellet kockázzuk fel. Forgassuk bele a mártásba és tegyük a hűtőbe egy napra. Másnap tisztítsuk meg a zöldségeket és aprítsuk fel. Sózzuk, borsozzuk és hintsük meg kakukkfűvel. A húst fehéredésig süssük meg, majd adjuk hozzá a zöldségeket. Alufólia alatt főzzük addig, amíg meg nem puhulnak.
Tipp: Vigyázzunk az étellel, mert sok levet ereszt! Használhatunk friss zöldfűszereket is, ezeket főzés közben adjuk az hozzá.
Tejfölös patisszonpörkölt
Hozzávalók
- 1 közepes patisszon
- 1 dl 20%-os tejföl
- fél paradicsom
- fél zöldpaprika
- 1 evőkanál liszt
- 1 fej közepes vöröshagyma
- majoranna
- pirospaprika
- kevés olívaolaj
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
A receptek a NoSalty.hu oldaláról valók.