Site icon Socfest

Pati-pati-patisszon

Az Amerikából származó patisszont, vagy magyar nevén csillagtököt érdemes különféle módokon kipróbálni, mert igen alacsony a kalóriatartalma, és fontos tápanyagokat tartalmaz. A hazai konyhában legtöbben csak rántani szokták, pedig a nem túl domináló íze miatt sok mindenhez illik. Próbáljátok ki az alábbi recepteket, és győződjetek meg róla magatok!

Patisszon krémleves

Hozzávalók

Hámozzuk meg és vágjuk apróra a patisszont, a burgonyát, aprítsuk fel a petrezselymet és a fokhagymanyomón nyomjuk át a fokhagymát. Tegyük fel párolni a zöldségeket egy kevés vízzel. Ha kissé megpuhultak, öntsünk rá még vizet és adjuk hozzá a leveskockát. Ha felforrt, turmixoljuk össze az egészet és tegyük vissza a tűzre. Hagyjuk egyet rottyanni, majd kapcsoljuk le és szórjuk bele a frissen aprított petrezselymet.

Tipp: Egy kevés tejföllel krémesíthetünk a levél állagán, a zöldségekhez adhatunk egy közepes méretű fehérhagymát is.

Alternatív patisszon

Hozzávalók

Egy tálban keverjük össze a mustárt, a bazsalikomot, az olajat, az oreganót, a borsot és a sót. A csirkemellet kockázzuk fel. Forgassuk bele a mártásba és tegyük a hűtőbe egy napra. Másnap tisztítsuk meg a zöldségeket és aprítsuk fel. Sózzuk, borsozzuk és hintsük meg kakukkfűvel. A húst fehéredésig süssük meg, majd adjuk hozzá a zöldségeket. Alufólia alatt főzzük addig, amíg meg nem puhulnak.

Tipp: Vigyázzunk az étellel, mert sok levet ereszt! Használhatunk friss zöldfűszereket is, ezeket főzés közben adjuk az hozzá.

Tejfölös patisszonpörkölt

Hozzávalók

A felaprított hagymát fonnyasszuk meg olívaolajon. Szórjuk meg pirospaprikával, és adjuk hozzá a megpucolt, kimagozott és felkockázott patisszont. Sózzuk meg és lassú tűzön főzzük. Ha már levet eresztett a zöldség, ízesítsük majorannával, tegyük bele a felaprított paradicsomot és a zöldpaprikát, majd öntsük fel egy kevés vízzel. Mikor teljesen megpuhult a patisszon, nyomjuk bele a fokhagymát, és a tejfölös-lisztes habarást is adagoljuk hozzá óvatosan. Forraljuk egy percig és vegyük le a tűzről.
Tipp: A habaráshoz használhatunk köleslisztet is. A pirospaprikát érdemes úgy a hagymához adni, hogy közben levesszük a tűzről, nehogy megkeseredjen.

A receptek a NoSalty.hu oldaláról valók.

Exit mobile version