Ugyan nem vagyok híve a konyhai sietségnek, de a karácsonyi hajtásban bizony jól jönnek az olyan receptek, amik megkönnyítik a (reméljük szó szerint) elhavazott napjainkat. Az alábbi sütemények remekül zárják az ünnepi menüt, és nem is kell sokat bajlódni velük.
Hozzávalók (20×15 centis tepsihez)
- 1 bögre liszt
- 1 bögre porcukor
- 1 bögre tej
- 1 tojás
- 3 darab kisebb alma
- 2 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- kevés fahéj
Időspórolás céljából az alábbi sorrendet javaslom: melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra. Vajazzuk ki a tepsit, reszeljük le a meghámozott almákat, szórjuk meg őket fahéjas cukorral, és hagyjuk, hogy levet eresszenek. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd a porcukrot és vaníliás cukrot is adjuk hozzá. Verjük fel a tojást egy tálkában, és öntsük a lisztes keverékhez. Borítsuk rá a tejet, és dolgozzuk simára a tésztát. Csavarjuk ki az alma levét, és adjuk a többihez. Rendezzük el a masszát a tepsiben, és süssük aranybarnára (kb. 30-35 perc).
Tipp: Alma helyett más, hasonlóan leveses gyümölcsöt is választhatunk, illetve vegyíthetjük őket. A liszt mennyiségét variálhatjuk, attól függően, milyen állagot szeretnénk. Muffinformákba is tölthetjük a tésztát.
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 25 dkg margarin/vaj
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg darabolt étcsokoládé
- 8 dkg kakaópor
- 4 darab tojás
- 1 csomag sütőpor
- késhegynyi (vagy kicsit több) őrölt chili
Egy mélyebb tálban verjük fel kicsit a tojásokat, keverjük hozzá a cukrot, majd mehet bele a darabolt, vagy durvára tört csokoládé. Szitáljuk rá a lisztet, a sütőport és a kakaót. Öntsük rá az enyhén megolvasztott vajat. A tésztát jól dolgozzuk el, és öntsük muffinformákba. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig süssük.
Tipp: Egész – lehetőleg friss – chili paprikával díszíthetjük a tetejét. A sütés utolsó perceiben helyezzük a sütikre.
Hozzávalók
- 1 bögre liszt
- 1 bögre porcukor
- 1 bögre forró víz
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál kakaópor
- csipet só
- esetleg fahéj
Egy edényben keverjük össze egymással a száraz anyagokat, egy másikban pedig a nedveseket és a kakaóport. A kettőt dolgozzuk össze, és egy 20 centi átmérőjű, hőálló edénybe helyezzük el a masszát. A mikróban 700 W-on 10-12 perc alatt készre sül.
Tipp: Megtölthetjük lekvárral és keverhetünk a tésztába csokoládét. Bátran kísérletezzünk!
A kiemelt kép forrása: http://www.hotdog.hu/anzixx/cikkek/karacsony-sutemenye-a-mezeskalacs