Egy kis érdekesség: a szőlő nemzetségének ősi fajai már a pliocén korszakban is többfelé elterjedtek voltak, de a módszeres termesztését kaukázusiak kezdték el mintegy nyolcezer évvel ezelőtt. Ráadásul még a Bibliában is megemlítik. Mai kínálatom tehát nem más, mint ez az ősi gyümölcs, ami nemcsak finom, de nagyon egészséges is, és alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.
Hozzávalók (4-6 adag)
- 1,2 liter víz
- 2 dl tej
- 60 dkg vegyes, édes szőlő
- 1 darab citrom
- legalább 10 dkg cukor
- fél darab kisebb csillagánizs
- 1 rúd fahéj
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
Készítsük el a cukorszirupot a vízzel és a fűszerekkel, majd csavarjuk bele a citrom levét ízlés szerint. Keverjük el a keményítőt a tejjel és egy merőkanál forró folyadékkal, és egy nagy szűrőn át csorgassuk bele a szirupba. Forraljunk egyet a levesen és hagyjuk langyosra hűlni. A kimagozott, megtisztított szőlőt adjuk a langymeleg léhez.
Tipp: A szűrős részt semmiképp ne hagyjuk ki, mert a leves becsomósodhat. Mivel jobb édes szőlőt használni a recepthez, nyugodtan kóstoljuk meg, mielőtt megvesszük. Ha piacon vásárolunk, az árus biztos megengedi.
Hozzávalók
- fél kg csirkemáj
- 25 dkg szőlő
- 1 fej vöröshagyma
- 5 evőkanál vaj
- 3 evőkanál cukor
2 evőkanál vajon pirítsuk át a májat. Ha kész, vegyük ki, és a megmaradt zsiradékhoz adjunk még egy kanál vajat, majd pároljuk puhára rajta a felkockázott vöröshagymát. Ezt is tegyük a máj mellé, és a megmaradt vajat is olvasszuk meg a serpenyőben. Szórjuk rá a cukrot és kevergetve karamellizáljuk. Mielőtt megmerevedne, dobjuk rá a szőlőszemeket, és forgassuk össze. Végül tegyük ezt is a máj mellé.
Tipp: A mazsolás rizs remek köretnek bizonyul mellé. Kacsamájjal is helyettesíthető, ekkor egy kevés fahéjat szórjunk az ételbe.
Hozzávalók (1 adag)
- 10 dkg szőlő
- 5 dkg alma
- 12 dkg pulykamell
- 1 dkg vaj
- 1 dkg szárított, sárga rókagomba
- 2 gramm póréhagyma
- gránátalma egyharmada
- egy csokor petrezselyem harmada
- só, bors ízlés szerint
- fehérbor
- tejszín
Serpenyőben süssük pirosra olajon a sózott pulykamellszeleteket. Ha kész, vegyük ki, és a megreszelt almát pirítsuk meg a megmaradt zsiradékon, de mindenképpen erős tűzön, majd keverjük hozzá a gránátalmát. Egy másik edényben süssük meg a feldarabolt póréhagymát. A langyos vízben (vagy húslében) áztatott gombát keverjük a hagymához. Pirítsuk őket együtt, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük nyakon a borral. Ha elpárolgott az alkohol, a gomba áztató vizét adjuk az ételhez. Forraljuk vissza, és adjunk hozzá egy leheletnyi tejszínt, hogy krémesebb állagot kapjunk. Az aprított petrezselymet frissen is rászórhatjuk a készételre, de a hagymával együtt kicsit megfonnyaszthatjuk. Köretnek pedig szőlő dukál, amit szintén megpárolhatunk egy kicsit.
Tipp: Friss erdei gombából még finomabb.