Az év utolsó napján senki sem a hosszas főzőcskézéssel szeretné eltölteni az idejét. Mindenki elrendezi a maradék teendőit az Újév előtt, kitakarítja a lakást, készülődik az esti programjára, olyannyira, hogy talán még enni is elfelejt. Ámde a komoly alkoholizálásra fel kell készülni! A virslis csomagok tökéletes vendégváró falatok lehetnek, a párolt lencse felmelegítve is remek másnap, a koktél pedig magáért beszél.
Virslis csomagok
Hozzávalók
- 12 darab virsli (ami bírja a sütést)
- 1 csomag leveles tészta
- mustár
- esetleg sajt
A leveles tésztát engedjük fel szobahőmérsékleten, majd vágjunk belőle vékony csíkokat. A virslit akár egészben, akár kettévágva is használhatjuk. Mártogassuk a mustárba, és szorosan tekerjük köré a tésztát. Egy tepsiben helyezzük el, a tetejét kenjük meg tojássárgával és süssük aranybarnára.
Tipp: A tészta és a virsli közé füstölt sajtszeleteket is tehetünk.
Párolt lencse – csana dal
Hozzávalók
- 20 dkg lencse
- 2 fej apróra vágott lilahagyma
- 3 finomra vágott paradicsom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- friss, 1×1 centis, vagy 1 púpos teáskanál őrölt gyömbér
- 1 csapott teáskanál kurkuma
- 1 púpozott teáskanál koriandermag
- őrölt csilipaprika
- só, olaj
A lencsét áztassuk be egy órára hideg vízbe. Egy edénybe tegyük át, és annyi vizet öntsünk rá, amennyi pont ellepi. Szórjunk bele kurkumát, majd főzzük félkészre. Egy serpenyőbe felforrósított olívaolajon pirítsuk meg a koriandert. Ha már kiengedi magából az aromát, és pattogni kezd, akkor jó. Adjuk hozzá a hagymát, amit előbb aranybarnára kell sütni. Eközben készítsük el a fokhagymás-gyömbéres pürét (egy evőkanálnyi kell); mindkét hozzávalót reszeljük le és keverjük össze, majd adjuk hozzá a hagymához. 2 perc sülés után mehet a paradicsom is az edénybe. 15-20 percig pároljuk, ha pépessé vált, keverjük bele a lencsét, végül pedig főzzük puhára alacsony lángon.
Tipp: A koriandert helyettesíthetjük római köménnyel. Ha a lencsét rendesen előfőzzük, akkor lényegesen lerövidíthetjük a főzési időt.
Hozzávalók
- cukorszirup (10 dkg cukor és 1 dl víz)
- 4 dl fehér rum
- 8 dl narancslé
- 1 citrom leve
- kevés kristálycukor
- jégkockák
Először készítsük el a cukorszirupot. 10 dkg cukrot tegyünk fel forrni 1 dl vízzel. Melegítsük addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd hűtsük le. Készítsük elő a poharakat. Egy csészealjra öntsünk kevés citromlevet, egy másik csészealjra pedig 2-3 evőkanál kristálycukrot. A pohár szélét mártsuk bele a citrom levébe, majd a cukorba. A rumot keverjük el a narancslével, a kifacsart citromlével és a cukorsziruppal. Óvatosan, hogy a cukor a pohár szélén meg ne sérüljön, tegyünk bele jégkockákat, majd öntsük rá az italt.
Tipp: Félbevágott naranccsal vagy citrommal is díszíthetjük a pohár oldalát, de tehetünk az italba napernyőt, vagy világító jégkockákat is.