Újra itt van a krumpliszezon! Olcsón és nagy mennyiségben vásárolhatjuk meg a pöttöm, héjastól is megsüthető burgonyákat. Arra buzdítok mindenkit, élvezze ki a jó idő adta lehetőségeket, és sütögessen a szabadban! Akik mégsem így döntenek, azoknak ajánlok 3 hagyományosabb krumplis fogást.
Hozzávalók
- 50 dkg újburgonya
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl tejföl
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál ételízesítő
- 1 szikkadt zsemle
- 1 húsleveskocka
- 1 teáskanál őrölt kömény
Dörzsöljük át kefével alaposan a burgonya héját, majd ha tiszta lett, vágjuk kockákra. A hagymát is vágjuk apróra és a petrezselymet is aprítsuk fel. Tegyük fel a krumplit főni, annyi hideg vízzel öntsük fel, amennyi épen ellepi. Kevés sóval, őrölt köménymaggal kb. 10 perc alatt főzzük félpuhára. Egy nagyobb lábasban forrósítsunk fel egy evőkanál vajat, és pirítsuk meg benne a hagymát, majd adjuk hozzá a már lecsepegtetett burgonyát. Öntsük fel 1 liter vízzel, szórjuk bele az ételízesítőt és dobjuk bele a húsleveskockát. A szikkadt zsemlét vágjuk kockákra és kevés vajon pirítsuk meg. A felforrt levest turmixoljuk össze, szórjunk rá petrezselyemzöldet, és forraljuk fel újra. A tejfölt keverjük el csomómentesen a tojássárgájával, és adjuk hozzá a tűzről levett leveshez.
Tipp: A receptben megadott fűszereket variálhatjuk vagy kicserélhetjük; például kömény helyett kevés szerecsendiót, ételízesítő helyett friss zöldfűszereket is használhatunk. A tejföl arányát szintén megváltoztathatjuk, ha lágyabb ízvilágra vágyunk.
Hozzávalók
- 40 dkg apró újburgonya
- 3 kemény tojás
- 2 darab zöldpaprika
- 2 pár virsli
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 zeller
- olaj
- ecet
- só
- bors
- cukor
- petrezselyem
A burgonyát főzzük meg sós vízben, majd szeleteljük fel a keménytojásokat, reszeljük meg nyersen a hámozott zellert, vágjuk karikára a paprikát és a virslit. A paradicsompürét keverjük össze 2 evőkanál olajjal, egy kevés ecettel, a fűszerekkel, a petrezselyemzölddel és a burgonyával meg a többi hozzávalóval.
Tipp: Tehetünk bele csípős szószt, vagy barbecue fűszert és kihagyhatjuk belőle a virslit; ekkor nagyon jó körete lesz a sült húsoknak. Kevés hagymával is megbolondíthatjuk.
Kapros, tejfölös újburgonya-főzelék
Hozzávalók
- 120 dkg újburgonya
- 2 dl tejföl
- 10 dkg vöröshagyma
- 6 dkg zsír vagy olaj
- 1 csomó kapor
- 5 dkg liszt
- ételízesítő
A megtisztított burgonyát vágjuk kisebb darabokra, tegyük a mennyiségnek megfelelő edénybe és öntsünk annyi vizet rá, amennyi éppen ellepi. Forrás után tegyük takarékra a lángot és szórjuk bele az összevágott, friss kapor felét meg az ételízesítőt. Tegyünk bele egészben egy hagymát, amit a főzelék elkészültekor eltávolítunk. A lisztből és az olajból készítsünk világos rántást. Vegyük le a tűzről és apránként adagoljuk hozzá a tejfölt, meg egy kis vizet, hogy egyenletesen elkeveredjenek. Miután a krumpli megfőtt, sűrítsük be a rántással és szórjuk bele a kapor maradékát.
Tipp: A kapros/ nem kapros krumplifőzelékhez nagyon jól illik a lilahagyma és/vagy a fasírt, mint köret. A főzelékhez mindenképp távolítsuk el a burgonya héját. A rántás nem fontos, elég csak lisztes tejföllel behabarni.