Site icon Socfest

Ünnepi hangulatban a naranccsal

A Mikulást magunk mögött hagyva, ideje felkészülni a nagy ünnepre, a Karácsonyra. Furcsa mód, egyik legjellemzőbb téli gyümölcsünk a narancs, ami nem csak nyersen, önmagában finom. Az itt leírt előétel rendhagyó összeállítás, de érdemes kipróbálni az egész menüsort.

 

Köményes narancs-lilahagyma saláta

Hozzávalók

Karikázzuk fel vékonyan a hagymát és a narancsot. Utóbbinál alaposan távolítsuk el a fehér szélét. A karikákat helyezzük egymásra egy mély tálba, úgy, hogy minden réteget hintsünk meg köménymaggal, fekete borssal, mentával, olívaolajjal és sóval. A szeletelésnél visszamaradt és félretett narancslevet öntsük a saláta tetejére.

Tipp: Hasonló koncepcióval én egy lényegesen egyszerűbb salátát csináltam; megmaradt a narancs és a lilahagyma, de hozzá friss koriandert adtam, és kész.

 

Narancsos kacsamell

Hozzávalók

A kacsamelleket irdaljuk be (vagdaljuk be sűrűn) kereszt alakban. Sózzuk, borsozzuk, majd  szórjunk rá kakukkfüvet. Pirítsuk a bőrös felén nagyjából tíz percig, daraboljuk mellé a fokhagymát, majd fordítsuk meg, és pirítsuk a másik felén is öt percig. Közben csepegtessünk rá egy keveset a citrom levéből. Facsarjunk ki három narancsot, majd a maradék citrom levével, a mézzel és a hús szaftjával keverjük össze. Ha túl híg lett, sűríthetjük egy kis étkezési keményítővel. A maradék két narancsot is pucoljuk meg, szabadítsuk meg a hártyától, kockázzuk fel minél apróbbra, majd szórjuk a szószba, és öntsük a húsokra. Ha mindez megvan, toljuk be a sütőbe 20-25 percre, míg szépen rápirul a mézes-narancsos mártás.Persze ez csak fémnyelű edénnyel valósítható meg, ha nincs ilyen, rakjuk át egy tepsibe.

Tipp: A kakukkfű helyettesíthető rozmaringgal, és ha egy kis pikantériára vágyunk, tehetünk hozzá chilit (elnézést, kicsit függő vagyok), vagy önthetünk bele egy kevés brandyt.

 

Narancsos-korianderes briós

Hozzávalók

Vajazzunk ki 12 briósformát. Szitáljuk bele egy keverőtálba  a lisztet, adjuk hozzá az élesztőt, a sót, a cukrot, a koriandermagot és a narancshéjat. Nyomjunk lyukat a közepébe és öntsünk bele 2 evőkanál kézmeleg vizet, majd a tojást és az olvasztott vajat. Készítsünk belőle lágy tésztát.Egy lisztezett felületen dagasszuk simává és rugalmassá. Tegyük bele egy kiolajozott tálba, takarjuk le fóliával, majd hagyjuk egy órán át kelni. Gyúrjuk át újra (természetesen lisztezett felületen, hogy ne ragadjon oda). Osszuk el 12 felé, minden darab negyedét tegyük félre. A nagyobb részekből formáljunk gömböket és tegyük bele a formákba. Egy lisztezett fakanállal fúrjunk lyukat a közepükbe, a félretett tésztadarabokból is készítsünk gömböcskéket, és nyomjuk őket a lyukak közepébe. Az előkészített briósokat egy fólia alatt pihentessük még egyszer, amíg a tészta feljön majdnem a forma széléig. A tojássárgájával kenjük meg a sütik tetejét, majd süssük ki 15 perc alatt 220 fokos sütőben.

Tipp: Melegen, vajjal megkenve tökéletes a reggeli kávé vagy tea mellé.

Exit mobile version