A szilveszter után még jó pár hónapig inni és enni kell az Újév tiszteletére. Ez sok embert, sok ételt és sok italt jelent. Hogy megkönnyítsem a dolgot, három olyan vendégváró fogást javaslok, amikből gyorsan és könnyen készíthetünk nagyobb adagot is. Így már csak a társaságot kell összeverbuválni, a piáról meg gondoskodjanak a haverok.
Füstölt lazaccal töltött tojás
Hozzávalók
- 1 kisebb burgonya
- 10 dkg füstölt lazac
- 6 főtt tojás
- 2 evőkanál friss citrom leve
- 2 evőkanál majonéz vagy tejföl
- 2-3 szál újhagyma
- frissen őrölt bors, só
A tojásokat miután megfőztük, hagyjuk picit hűlni, majd a fehérjére vigyázva szedjük ki a sárgáját, és tegyük bele egy tálba. A krumplit főzzük meg, és feldarabolva adjuk hozzá a sárgájához. Villával vagy krumplinyomóval passzírozzuk szét. Krémesítsük a citromlével és tejföllel, majonézzel, vagy tejszínnel. A lazacot szedjük apró darabokra, a hagymát karikázzuk fel, és keverjük a krémhez. Ízesítsük borssal, sóval. A kész masszát hagyjuk állni a hűtőben legalább 6 órán át.
Tipp: Ha markáns, de selymes ízvilágot akarunk elérni, akkor egyenlő arányban vegyítsük a majonézt tejföllel. A mennyiségek csak útmutató jellegűek, a lényeg, hogy finom és krémes állagú legyen az étel.
Sült krumpli retek-mártogatóval
Hozzávalók
- 8 nagy sütnivaló krumpli
- 3 teáskanál kömény
- 3 teáskanál szezámmag
- 3 teáskanál olívaolaj
- 18 dkg zöldfűszeres sajtkrém
- 1 dl tej
- 4-6 közepes méretű retek
- só, bors, 1 zsázsa
Süssük meg a krumplit 200 fokosra melegített sütőben, majd hagyjuk kihűlni és vágjuk ketté. A szeleteket locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk rá a szezámmag és kömény keverékét, illetve sózzuk meg. Sütőpapírra helyezve, közepes lángon süssük ropogósra még mintegy 15 percig. A sajtkrémet keverjük csomómentesre a tejjel. A retek felét reszeljük le, a zsázsát vágjuk apróra és az egészet adjuk a sajtkrémhez. A mártogatót tálaljuk a maradék retekkel.
Tipp: A köményt kiválthatjuk római köménnyel vagy frissen őrölt borssal, de el is hagyható. A zsázsa helyett is használhatunk mást, például friss koriandert vagy metélőpetrezselymet.
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
- 30 dkg leveles spenót
- 5 dkg kukorica (konzerv)
- 1 evőkanál vaj
- 20 dkg fetasajt
- só, bors
- 1 tojás
Olvasszuk ki a tésztát és a spenótot (amennyiben fagyasztott). A kukoricát a spenótottal felforrósított vajban dinszteljük, amíg a felesleges folyadék el nem párolog. Adjuk hozzá a kockára vágott fetát, és fűszerezzük. A tésztát osszuk el egyenletes kockákra vagy négyzetekre, és mindegyikbe tegyünk ugyanannyi tölteléket. A szeletek széleit kenjük le tojásfehérjével és fedjük le egy másik tésztadarabbal. Kicsit meg is nyomkodhatjuk az ujjunkkal, hogy biztosan szét ne essen. A sárgáját pedig egy ecsettel oszlassuk el a “táskákon”. 20 perc alatt süssük aranybarnára 200 fokra melegített sütőben.
Tipp: Ha húsra vágyunk, a töltelékhez adhatunk előre megpirított darált marhát, sonkát, vagy bacon-t. De a többi hozzávalót is kedvünkre variálhatjuk, spenót helyett például friss bazsalikommal, vagy babbal. Ilyenkor érdemes belesni a hűtőbe és felhasználni a maradékokat.