Kultúra

Augusztus 20. világszerte

By Zsilinyi Zsófia 'Joey'

August 20, 2018

Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére. De nem csak nálunk ünnep eme jeles nap – összeszedtük nektek, miről híres még augusztus 20-a.

Augusztus 20. Magyarországon: kezdetektől napjainkig

Államalapító Szent István király ünnepe

1083. augusztus 20-án Szent László király a Nagyboldogasszony ünnepe utáni első vasárnap emeltette oltárra I. István király maradványait nyughelyén, a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában Imre herceg és Gellért püspök ereklyéivel együtt, ami az akkori szokások szerint a szentté avatást jelentette.

Forrás: WikiPedia

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése utáni Bach-korszakban nem engedélyezték a független magyar államot jelképező első király ünneplését, de 1891-ben Ferenc József munkaszüneti nappá tette augusztus 20-át.

A trianoni békeszerződés után az ünnep kibővült tisztavatással, ünnepélyes őrségváltással, a néphagyományok ápolásával, és 1927 óta minden évben tűzijátékkal. A két világháború között újra a nemzeti érzelmek kerültek előtérbe, így az 1938. évi székesfehérvári országgyűlés törvénybe iktatta Szent István emlékét és a nemzeti ünnepet. A kommunista hatalom ezt nem törölte el, hanem 1950-től a Népköztársaság ünnepévé, illetve a Magyar Népköztársaság Alkotmányának ünnepének nyilvánította.

A rendszerváltás után, 1991-ben az Országgyűlés a nemzeti ünnepek közül kiemelve állami ünneppé nyilvánította. A 2011-ben elfogadott Alaptörvény külön cikkben nevesíti a nemzeti ünnepeket, köztük augusztus 20-át mint hivatalos állami ünnepet.

Forrás: https://privatbankar.hu/

Szent Hierotheosz ünnepe

A kereszténység második milleniuma óta Szent Hierotheosz magyar püspök ünnepe. Az ortodox kereszténység ugyan nem vert gyökeret a magyarok közt, ennek ellenére a magyarok korai térítői közé tartozik Hierotheosz.

Forrás: https://szynaxarion.wordpress.com

Debrecei viágkarnevál

1966 óta néhány kihagyással minden év augusztus 20-án rendezik meg a debreceni virágkarnevált, amely mára hazánk legismertebb rendezvényévé nőtte ki magát. Kezdetben még csak hazai fellépők és középiskolás csoportok kísérték a virágkocsikat, pár év múlva jelentek meg a külföldi csoportok – először a szocialista országokból, a rendszerváltás után pedig a világ minden tájáról. A karnevál a nézőközönség elismerése mellett számos rangos szakmai minősítést is magáénak tudhat, többek közt a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének kiváló minősítését is elnyerte.

Forrás: http://www.haon.hu

A függetlenség helyreállításának napja Észtországban

Az Észt Köztársaság II. világháborúbeli sorsa 1939 augusztusában teljesedett be, amikor Sztálin és Hitler egyezményt kötött Kelet-Európa érdekszférák szerinti felosztásáról a Molotov–Ribbentrop-paktumban és annak titkos záradékában. 1940. június 16-án a Szovjetunió megkezdte Észtország megszállását. A Vörös Hadsereg június 17-én észtországi laktanyáiból vonult az észt utcákra. Másnap további 90 000 katona érkezett. 1940. június 17-én az észt kormány az elsöprő szovjet túlerő láttán harc nélkül lemondott, megelőzve ezzel a nyílt háborút és a vérontást.

1940 augusztusában Észtországot Észt Szovjet Szocialista Szövetségi Köztársaság néven formálisan is betagolták a Szovjetunióba. Szörnyű időszak vette kezdetét az országban. Amikor a német Barbarossa hadművelet megindult a Szovjetunió ellen, kb. 34 000 fiatal észtet vonultattak be erőszakkal a Vörös Hadseregbe. Kevesebb mint 30%-uk élte túl a háborút. A politikai foglyokat nem evakuálták, hanem kivégezték őket.

Forrás: https://www.britannica.com/place/Estonia

Német csapatok és észt partizánok 1941. augusztus 17-én foglalták el Narvát és augusztus 28-án az észt fővárost, Tallinnt. Miután a szovjeteket kiverték Észtországból, a németek lefegyvereztek minden partizáncsoportot. A németek a háború következtében kirabolták az országot, és végrehajtották a Holokausztot. 1944-ben a Vörös Hadsereg újabb inváziója fenyegette Észtországot – 1944 őszére vissza is foglalták. A szovjet rezsim fontos jellemzője volt a militarizáció, valamint a bevándorlás. A népesség 45 év alatt félmillióval nőtt, viszont 1980-ban az oroszosítás és a bevándorlás olyan mértéket ért el, ami már elszórt népi tiltakozást váltott ki.

1991. augusztus 20-án, a moszkvai katonai puccs idején Észtország formálisan is kinyilvánította függetlenségét, újraélesztve az 1940 előtti államot. Az első ország, amely elismerte a független Észtországot, Izland volt két nappal később. Az utolsó orosz csapatok 1994. augusztus 31-én távoztak.

Forrás: http://www.visitestonia.com

Marokkó: a király és a nép forradalmának napja

1904-ben Franciaország és Nagy-Britannia megállapodott a befolyási övezetek felosztásáról Marokkóban. Az 1912. március 30-án aláírt fezi szerződésben Marokkó Franciaország védnöksége lett. A franciák 1953. augusztus 20-án Madagaszkár szigetére száműzték V. Mohammed szultánt, melynek kapcsán a francia védnökséggel szemben aktív ellenállás bontakozott ki az ország minden vidékén. A legnevezetesebb Oujda esete, ahol a marokkóiak az utcán támadtak meg franciákat és más európaiakat.

1955. október 1-jén indultak meg az újonnan felállított “jais al-tahrir” (Felszabadítási Hadsereg) hadműveletei. Ez felállította Kairóban a “Comité de Libération du Maghreb Arabe” (Az Arab Maghreb Felszabadító Bizottsága) nevezetű szervezetet. Egyiptom részt vett a megszállás elleni mozgalomban. A Bizottság célja V. Mohammed király hazatérésének kikényszerítése volt, Algéria és Tunézia felszabadításával együtt. 1955-ben a franciák beleegyeztek V. Mohammed visszatérésébe, és a következő év elején tárgyalások kezdődtek a marokkói függetlenségről.

Forrás: https://www.moroccoworldnews.com

Annak ellenére, hogy a franciák szerint a bánat és a kétségbeesés napja lenne, augusztus 20-a a remény és a forradalom napja volt.

Források: WikiPedia, Britannica, Visit Estonia, Morocco World News