Foci

Messi még az Aranylabda

By Freetz

January 09, 2013

Január 7-én nem csak az Attilák ünnepelhették névnapjukat, hanem a futballvilág is 2012 legjobbját. Az Aranylabda díjátadó gálán Lionel Messihez került a neves elismerés, immár 4. alkalommal, ami egyedülálló rekord.

Az Aranylabdát 1956-ban hívta életre a France Football francia szaklap, amellyel a legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgót díjazták. (Magyar vonatkozása is van a díjnak, hiszen 1967-ben a Ferencváros játékosa, Albert Flórián vihette haza az aranyló gömböt.) Több átalakuláson is keresztülment az elismerés, hiszen 1995-ig csak európai játékos kaphatta meg, azóta Európában játszó játékos, újabban pedig bárki a világon. Korábban csak az újságírók szavazata döntött, míg az utóbbi években már a FIFA tagországok szövetségi kapitányai és a válogatottak csapatkapitányai is szavaznak a média képviselői mellett. 2010-ben a díjat összevonták a „FIFA Év játékosa” elismeréssel.

Az aspiránsok száma mindig népes, ám a gálára már decemberben leszűkítették a kört 3 főre: Andres Iniesta (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) és Lionel Messi (Barcelona) bizakodhatott az elsőségben. A tavalyi évben mindhárman letettek olyat az asztalra, amivel méltán érdemelték volna ki a díjat. Iniesta például Xavi Hernandezzel vállvetve a Barcelona középpályájának motorja, nagy szerepet játszik a csapat fő fegyverében, a tiki-taka játékban. 2012-ben megnyerte a spanyol kupát az egyesülettel, illetve a lengyel-ukrán közös rendezésű EB-n is aranyat nyert a spanyol válogatottal, ahol őt választották a legjobb játékosnak. A portugálok klasszisa, C. Ronaldo különösen a tavaszi szezonban remekelt, vezetve a Real Madridot, amellyel bajnokságot és szuperkupát is nyert. Az Európa Bajnokságon ugyan az elődöntőben kikaptak a spanyoloktól, de összességében 63 gólig jutott tétmeccsein, ami egészen szenzációs. Csakhogy itt van még egy argentin fiatalember, akiről nem szabad megfeledkezni. A Barca első számú gólgyárosa az elmúlt 3 évben már hazavihette az aranylabdát, amivel ilyen fiatalon olyan ikonikus nevek társaságában tetszeleghet, mint Michel Platini, Marco van Basten vagy Johann Cruyff. Az aktuális érdemeit tekintve, a Barcával spanyol kupagyőztes, illetve az év során 91 (!) gólt szerzett tétmeccsen (ebből klubjában az őszi szezonban 18 meccsen 27 gólt lőtt), amire nehéz szavakat találni. Nem csoda, hogy a katalán egyesület kis híján 100 %-os teljesítménnyel vezeti jelenleg a bajnokságot.

Mindezen tények ismeretében nem érdemtelenül bizonyult a szavazatok alapján, sorozatban negyedszer is a világ legjobb játékosának Messi. A kérdés csak az, hogy vajon ki tudja megdönteni a még mindig csak 25 éves klasszis uralmát? A jelek szerint ehhez egy dolog szükséges: valaki, csapata meghatározó játékosaként több gólt szerezzen, mint ő…

Nem lehet elmenni az argentin extravagáns megjelenése mellett sem, hiszen a gálán valami egészen valószerűtlenül furcsa, fehér pöttyös zakóban és csokornyakkendőben jelent meg, amire nehéz magyarázatot találni. Szemfüles argentinok viszont előástak egy fotót, amelyen Diego Maradona is hasonló öltönyben feszít, így még az is elképzelhető, hogy a legenda előtt tisztelegve öltötte magára Messi a nem mindennapi gúnyát.

Az Aranylabdán kívül persze további elismeréseket is kiosztottak: többek között az év legjobb női játékosának választották az amerikai Abby Wambachot, illetve az év edzője lett a spanyolok kapitánya, Vicente del Bosque-t. Kihirdették az év álomcsapatát is, amelyben annak ellenére, hogy a BL döntőt a Bayern München és a Chelsea játszotta, csak egy csapat képviselteti magát a Barcelonán és a Real Madridon kívül, de az is spanyol (Atletico Madrid):

Iker Casillas (spanyol, Real Madrid) – Dani Alves (brazil, FC Barcelona), Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Marcelo (brazil, Real Madrid) – Xabi Alonso (spanyol, Real Madrid), Xavi (spanyol, FC Barcelona), Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona) – Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Radamel Falcao (kolumbiai, Atlético Madrid), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid).

Mindez hűen tükrözi a labdarúgás jelen állását.