Utazónak születni kell: fillérekből a világ körül - Socfest

Utazónak születni kell: fillérekből a világ körül

Olvasási idő: 5 perc

Még 18 éves sincs, de máris nyakába veszi a világot. Négy országban és egy tucat városban élt már eddig, kiskora óta folyamatosan úton van. Magyarországon született, de több mint négy éve Németországban él a családjával. Mint mondja, az utazás megszállottja, ezért is hagyta most ott az iskolát, hogy pár hónapon belül nekivághasson a világnak. Ez az álma, amióta tudja az eszét. Fillérekből, egy táskával és egy laptoppal a hóna alatt indul neki a nagyvilágnak, másodmagával. Egy történet az álmok beteljesüléséről.

Rebeka Németországban

Rebeka Németországban

Szép Rebeka Nagykanizsán született, nemsokára fogja betölteni a 18-at. Körülbelül hat éves lehetett, amikor először hagyta el családjával Magyarországot. Három éven belül ugyan visszaköltöztek, de hamarosan ismét odébbálltak, aztán egy újabb költözést követően Németországban telepedtek le, de ott is megfordultak már több városban. Rebeka azt mondja, hálás a sorsnak, hogy ennyi gyönyörű helyen élhetett eddig. Nem csak magát, de a szüleit és a testvéreit is vándorléleknek tartja, akik megszállottan vágytak arra, hogy új helyeket és új embereket ismerhessenek meg. Innen ered Rebeka szenvedélye az utazás iránt, saját bevallása szerint nem is tudja elképzelni, hogy egyetlen helyen élje le az életét. Éppen ezért, alig egy hónappal ezelőtt meghozta élete legjobb döntését – ahogy ő fogalmaz. Valóra váltja álmait és körbejárja a világot.

Két lány, egy álom

Természetesen nem egyedül vág neki az útnak, a mexikói Daniella Ramos személyében ugyanis megtalálta az ideális útitársat:

Danival egy nomád utazócsoportban ismerkedtünk meg, mindketten ugyanazt az álmot dédelgettük és ugyanúgy megakartuk azt valósítani, de egyikünk sem szeretett volna egyedül menni és egyikünknek sem volt senkije, aki ezt bevállalta volna. Úgyhogy eldöntöttük, hogy együtt megyünk.

Dani Peruban

Dani Peruban

Rebeka és Daniella egész életében erre a pillanatra várt.

Szerintem utazónak születni kell, és úgy gondolom, mi mindketten erre születtünk – állítja Rebeka.

A két lány egyelőre több ezer kilométerre egymástól, külön-külön utazik, hogy majd pár hónappal később közösen fedezzék fel a világot. Rebeka Németországot járja be jelenleg, de azt tervezi, hogy pár héten belül El Camino felé veszi az irányt, Daniella pedig nemrég volt a Machu Picchun.

Május környékén tervezik, hogy nekivágnak – ahogy ők mondják – a Nagy Kalandnak. Fontos megjegyezni, hogy a két lány nem turistaként szeretné felfedezni a világot, hanem a nomád életmód szépségeit és az ezzel felmerülő nehézségeket választják, amiben nincs helye luxusnak. Utazásukat dokumentálni fogják, ezért már most létrehoztak egy angol nyelvű Facebook-oldalt és egy blogot, We Are Wanderers (Vándorok vagyunk) néven, ahol nyomon lehet követni őket. Az előbbi oldalon mindössze pár hét alatt majdnem 5000 lájk gyűlt össze, a világ minden tájáról vannak rajongóik. Rebeka azt mondja, az oldal célja leginkább az, hogy másokat, főleg nőket inspiráljanak az utazásra, de emellett rengeteg tanácsot kérő levél és ajánlás is érkezik. Utóbbiakban ingyen szállást, hajóutat, túrát kínálnak nekik, míg mások ebédre vagy éppen egy ünnepségre hívják meg a lányokat.

Rebekának még van némi ideje az indulásig, de úgy véli, biztos nagyon nehéz lesz a végleges, hosszútávú búcsú a családjától, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy egy hónapnál hosszabb időt fog távol tölteni tőlük. Eddig egy-egy utazás után mindig hazajött, azonban ezután erre már nem lesz lehetősége. Több mint egy éve kezdett el külön a családjától, önállóan utazgatni, és az ő védelmük nélkül ezt sokkal nagyobb kihívásnak tartja. Úgy gondolja, nincs miért aggódnia, amikor egyedül utazik Európán belül, de egy világkörüli útra nem merne így vállalkozni. Eddigi tapasztalatai alapján 80%-ban jó visszajelzései voltak az emberekkel kapcsolatban.

Minimális költségvetéssel minél több helyre eljutni

És hogy miképp is tervezik az utat, arra Rebeka válasza így hangzik:

Az út nagy részén stoppolunk, a szegényebb országokban, ahol a stoppolás túl veszélyesnek minősül, inkább a buszt és vonatot fogjuk előnyben részesíteni, de ezeken a helyeken ez csak pár forintot jelent. A szállást leginkább Couchsurfinggel és kempingezéssel oldjuk meg, de biztosan lesz alkalom, amikor rászánunk pár forintot egy hostelre.

Persze a veszélyekkel is tisztában vannak:

Minden országban tiszteletben tartjuk mind az öltözködésre, mind pedig a viselkedésre vonatkozó szabályokat. A stoppolásnál leginkább a megérzéseinkre tudunk hagyatkozni, a Couchsurfingnél kicsit könnyebb, mert előtte le tudjuk csekkolni a profilt és referenciát.

Ezen felül teljesen spontán fogják eldönteni, hogy éppen merre tartsanak, vagy mennyi ideig tartózkodjanak egy-egy helyen, mert nem igazán szeretnének semmit sem előre megtervezni. Mindent látni akarnak, és nem szeretnének azzal sietni, hogy továbbutaznak a következő állomásra. Azaz ameddig csak kell, addig fognak maradni az aktuális helyszínen. Ilyen téren abban sincs tervük, hogy összesen mennyi ideig fog tartani maga a kaland. Lehetnek hónapok, évek, ameddig csak tudnak, addig lesznek úton. Viszont a vízumoknak előzetesen utánanéznek, mert Európa után valószínűleg Ázsia felé veszik az irányt, és emiatt úgy gondolják, nem kizárt, hogy egy alaptervet kell készíteniük. Ezeket leszámítva nem nagyon jár különösebb előkészülettel a tervük. Egy jó minőségű, tartós táska, kamera és laptop – ezek a nélkülözhetetlen tárgyak.

És hogy miképpen is tudja magát eltartani az ember egy ilyen hosszú út során, arra is van megoldás. Ugyanis miközben a lányok világot látnak, pénzt is tudnak keresni, ehhez kell a laptop, amin online dolgoznak majd. Olyan személyekké válnak, akiknek a munkája nem helyhez kötött, és hogy azt elvégezzék, csak egy számítógépre és internetelérhetőségre lesz szükségük, vagyis digitális nomádokká avanzsálódnak. Rebekáék egy fordító business-szerűséget terveznek a későbbiek folyamán létrehozni, amivel bevételhez tudnak jutni. Emellett, hogyha úgy adódik, út közben is szívesen kipróbálnák magukat egy-egy munkában. Hogy miképpen lehet-e online pénzt keresni, arról nemrég született egy bejegyzés az oldalukon: itt elolvashatjátok. Daninak már van tapasztalata benne.

wearewanderers

Rebekáékat egyébként azért vonzza ez a fajta életmód, mert szabadságot ad nekik. Azt csinálhatnak, amit akarnak, oda mehetnek, ahová csak akarnak, és azok lehetnek, akik csak szeretnének.

És hogy mi is a cél, mit várnak a lányok az úttól, Rebeka ekképpen fogalmazza meg:

A célunk, hogy valóra váltsuk álmainkat. Nem akarunk a mindennapok fogságában megöregedni, és csak akkor venni észre, mit veszítettünk, amikor már túl késő. Szeretnénk tanulni az úttól, kultúrákat, embereket megismerni, csodákat látni és mindemellett segíteni másoknak is, inspirálni őket.

Rebeka azt mondja, szívesen élne Thaiföldön, hiszen az áll a szívéhez a legközelebb, de Amerika is nagy álom lenne számára. Danit leginkább szülőhazája, Mexikó és Anglia vonzza, de egyelőre úgy gondolják, még túl keveset láttak a világból ahhoz, hogy dönteni tudjanak, hol is szeretnének a jövőben letelepedni. Egyelőre csak körbe szeretnék utazni a világ minden egyes csücskét, megismerni és mindent kiélvezni, amíg csak lehet.

Rengeteg levelet kaptak azzal kapcsolatban, hogy szeretnének hozzájuk csatlakozni hasonlóan kalandvágyó emberek, aminek nagyon örülnek, de hangsúlyozzák, az út teljes hosszát ketten akarják megtenni, nehogy egy csoportos utazás miatt elvesszen az a varázs, amit eredetileg keresnek. De ha esetleg magyar utazókkal hozná össze őket a sors, Rebeka azt mondja, nagyon boldog lenne.

Reméljük, a We Are Wanderers egy tökéletes példája lesz annak, hogyan lehet megvalósítani egy álmot minimális pénzzel, de annál nagyobb elszántsággal.

A lányok világjáró kalandjait itt tudjátok figyelemmel kísérni:
https://www.facebook.com/pages/We-Are-Wanderers/337680489773516?fref=ts
http://arewanderers.com/

(Képek: We Are Wanderers, Facebook)