Gyakori kérdések - Socfest
 
2014. november 10

Gyakori kérdések

Hogyan írjak cikket?

Miután beregisztráltál a Socfest oldalára, az Új bejegyzés gombra kattintva máris megkezdheted a cikked feltöltését egy egyszerűen kezelhető felületen. Ami mindenképp szükséges ahhoz, hogy publikáljuk az írásodat, a cím feltüntetése, és az alatta található mezőbe beillesztett (vagy beírt) cikk szövege.

Ha igazán jól akarod csinálni, és nekünk is kevesebb munkát akarsz adni, akkor az alábbiakra figyelj oda:

  • Írj leadet: ez egy néhány soros összefoglaló, ami a cikked tartalmát zanzásítja. Ügyelj, hogy kellően figyelemfelkeltő legyen, de ne spoilerezze el a tartalmat
  • Használj címkéket! A könnyebb kereshetőség érdekében használjuk ezeket. Általában 4-10, releváns kifejezést használunk (pl egy eseménynél a helyszínt és a fellépőket). A címkék doboz a bejegyzés mellett található és egy beviteli mezőt tartalmaz, ami ha elkezdesz bele gépelni, megpróbálja kiegészíteni a már létező címkére.
  • Válassz kiemelt képet! Egy a témához illeszkedő, legalább 1200×1000 pixel méretű fotó az ideális, de ha nem találsz megfelelőt, képszerkesztőnk segít benne.

Miután készen vagy, az Elküldés megtekintésre gombbal értesíthetsz minket, hogy a cikked publikálható. Ezután ha minden jól megy, hamarosan viszont láthatod a bejegyzésedet a főoldalon.

Milyen témákról írhatok cikket?

A Socfest kulturális magazin, tehát röviden megfogalmazva bármiről lehet írni, ami kultúrával kapcsolatos. Egy jó/rossz könyvről, filmről, sorozatról, előadásról, koncertről, stb. De a divat, a sportok vagy az IT sem áll messze tőlünk. Böngészd végig a menüsort, vagy a szerkesztőfelület kategóriáinak dobozait, hiszen sokat segíthetnek a témaválasztásban!

A Socfest teljesen politika mentes oldal!

Semmilyen körülmények közt nem szeretnénk, hogy az oldalon (aktuál)politikai tartalom, vallási állásfoglalás vagy épp nemi- és etnikai hovatartozásról szóló cikkek jelenjenek meg. Igyekszünk még utalás szinten is kerülni a témát.

Milyen hosszú legyen egy cikk?

Egy A4-es oldal? 3500 karakter? Nincsenek írott szabályok, de sem bő lére ereszteni nem szabad, sem nyúlfark hosszúra összetömöríteni a mondandódat.

Általában azt szoktuk kérni, hogy a lead után 2-3 bekezdésnyi legyen a cikk. Ha van beszúrva kép is egy-egy bejegyzés közé, épp elég hosszú lesz.

Mi van akkor, ha van egy írásom, de nem vagyok biztos benne, hogy elég jó ahhoz, hogy megjelenjen?

Töltsd föl a cikked az oldalon, és várj! Szerkesztőink hamarosan átnézik, és ha kell segítenek neked, hogy jobbá tehesd!

Akkor is írhatok, hogy úgy érzem, ‘nincs tehetségem’ az íráshoz?

(Én is írok, pedig sosem hittem azt, hogy értek hozzá – szerk.)

Mi van, ha fotózni vagy videózni szeretnék?

A XXI. században egyre fontosabb, hogy a szöveges tartalom mellett vizuálisan is kielégítsük olvasóinkat. Ehhez pedig elengedhetetlenek a fotós bejegyzések, a képgalériák, videótartalmak, amiket persze mi is kiemelten kezelünk és naná, hogy szívesen látjuk a tiédet is!

Hová töltsem fel/küldjem el az írásomat?

Miután beregisztráltál a főoldalon, a jobb felső sarokban levő “+ új cikk” gombra kattintva tudod megtenni ezt. Egy WordPress alapú rendszerbe kell feltöltened a cikket, ami végtelenül egyszerű. Nagyjából ugyanúgy működik, mint a Word.

Mi tegyek, ha elakadok szerkesztő felületen?

Ha a szerkesztőség tagja vagy már, könnyen elérsz minket Facebookon, ha viszont most írsz először, küldj nyugodtan e-mailt a hello@socfest.hu címre!

Miért jó az nekem, ha cikket írok a Socfest-re?

Azért, mert ha jó az írásod, akkor egy egyre népszerűbb oldalon jelenik meg.

Szerkesztőségi tagként pedig részt vehetsz sajtóvetítéseken, színházi fotóspróbákon/premiereket, fesztiválokon, koncerteken, sajtótájékoztatón.

Milyen gyakran kell írnom? Baj, ha nem tudok rendszeresen jelentkezni egy anyaggal?

A Socfest jelen pillanatban önkéntesekből áll, akik munkájuk/tanulmányaik mellett írnak. Neked sem lenne megszabva, hogy napi/heti/havi szinten mennyit kell írnod, de ha rákapsz az ízére, úgysem fogod tudni abbahagyni!

Találkozhatok személyesen a többi íróval is?

1-2 jó cikk után meg szoktuk hívni az új írókat a szerkesztőségi megbeszélésünkre, amit két hetente szoktunk megrendezni.

Ha rendezvényekről, koncertekről, bulikról írok, bemehetek ingyen ezekre a helyekre?

Többnyire igen. Ha újságíróként vagy fotósként veszel részt egy eseményen, akkor sok esetben ingyenes a belépésed, de elő szokott fordulni, hogy szakmai jegyet kell váltani, ami a töredéke a teljes jegynek.

Készíthetek interjúkat én is a Socfest nevében?

Ennek nincs semmi akadálya, de előbb szeretnénk közelebbről is megismerni téged.