Európa legjobb fesztiváljai - Socfest

Európa legjobb fesztiváljai

Olvasási idő: 2 perc

Január 15-én a hollandiai Groningenben adták át a 2013-as év legjobb európai fesztiválnyerteseinek a díjakat. A hazai fesztiválok közül idén a legjobb új fesztivál címet a B.my.Lake kapta. Röviden áttekintjük, mely rendezvények, előadók büszkélkedhetnek az elismeréssel.

Ismét büszkék lehetünk, hiszen a B.my.Lake elhozta a legjobb új fesztivál kategória díját. A Volt Production szervezésében a tavalyi évben debütált a három napos elektronikus zenei fesztivál a Balatonon. A Kádár és Rákosi idejéből fennmaradt, aligai üdülőtelep új színt kapott a 120 DJ-t felvonultató zenei programmal (például Carl Craig, Sam Paganini, Marc Houle, Extrawelt, Sascha Dive, Oliver Huntemann is részt vett a rendezvényen). A bérlet elővételben 20.000 Forint volt, és további 2500 Forintba került a kempinghasználat. (Pozitívum a hazai fesztiválozók számára, hogy akár Szép kártyára is kiválthatták jegyeiket.)

A YES Group Innovációs Díját a svájci Páleo Fesztivál nyerte el. A tavaly július 23 és 28. között 38. alkalommal megrendezett eseményen több mint 84 hektáron, 230.000 látogatóval, 6 színpadon, 170 koncertet és showt tartottak. A rockzenei fesztivál fellépőinek listáján, többek között olyan nevek kaptak helyett, mint a The Smashing Pumpkins, Santana, Neil Young & Crazy Horse, Nick Cave & The Bad Seeds, Blur és Asaf Avidan. A Szigethez hasonlóan még 1976-ban kis, helyi fesztiválként indult, amely mára Európa egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát.

A 2013-as szezon himnusza a Draft Punktól a Get Lucky lett. Azok a fesztiválok biztosan jó csillagzat alatt születtek, amelyek elnyerték a European Festival Awards elismerését.

A legjobb nagy fesztivál a szerb EXIT lett. 2009 óta folyamatosan jelölték a címre, de csak mostanra ért meg rá, hogy bitorolja is azt. Az Egyesült Királyságban már 2007-ben megszavazták nekik a legjobb külföldi fesztivál díját. A háromnapos rendezvénynek Novi Sad-ban (Újvidék) a péterváradi erőd ad otthont. A fesztivál egy diákmozgalomként indult, amely békéért és demokráciáért harcolt Szerbiában és a Balkánon. Továbbra is egy civil szervezet üzemelteti, és a fiatalok iránti, szociális küldetéstudat is megmaradt. A kis méretű fesztiválok közül a romániai Fusion győzött. Az Erdélyben megrendezett fesztivál az elektronikus zenére és a showelemekre fekteti a hangsúlyt: 3D-s vetítésekkel, lézerrel és pirotechnikával tarkított akrobata mutatványok jelennek meg a szabadtéri eseményen.

A legtöbb elismerést, szám szerint ötöt Németország nyerte el. A legjobb beltéri fesztivál a Metal Hammer Paradise lett, a fellépők listájáért járó díjjal a Berlin Festival büszkélkedhet, a közepes méretű fesztiválok kategóriájában a Melt! nyert, az év támogatója pedig az FKP Scorpio lett, valamint életműdíjjal jutalmazták Marek Lieberberget.

Legzöldebbnek a svéd Way Out West-et választották. 2007 óta Göteborgban rendezik meg a háromnapos zenei fesztivált. Kínálatában egyaránt találunk rock, elektronikus és hip-hop zenészeket is. Most augusztusban színpadra állt többek között Alicia Keys, Angel Haze valamint James Blake. A fellépők is szavaznak a kedvenc fesztiváljukra, idén a holland Lowlands kapta tőlük a legtöbb szavazatot. A hatalmas listából csak párat említek: játszott idén a Nine Inch Nails, Slayer, a The Slaves, Franz Ferdinand, Fall Out Boy, továbbá az év újonca díját is elnyerő Imagine Dragons is.